Jak správně obléct dítě do chladného počasí?

Jak správně obléct dítě do chladného počasí?>
Asi každá maminka vzpomíná na to, jak to bylo s dítětem v létě jednoduché. Rychlé a snadné oblékání, žádné hledání rukavic a čepice, bezproblémové "odskočení" dítěte v přírodě a také žádné starosti s teplotou nápojů. V zimě nás teď ale čeká pár překážek a my vám poradíme, jak se s nimi co nejlépe vyrovnat. Od tohoto roku navíc můžete doplnit šatník vašeho děťátka z pohodlí domova - nově jsme spustili prodej dětského oblečení! 

Jaké oblečení?

Možná si nejste jistí, jak dítě v zimě nejvhodněji obléknout. U nejmenších kojenců a batolat, která ještě nechodí, je to nejjednodušší. Do kočárku dáme fusak a pokud je dítě ještě v kombinéze, stačí mu v podstatě jen punčocháčky a body s dlouhým rukávem. Pokud fusak doplníte dekou a přidáte nánožník, nemůže být miminku zima. Čepička a rukavičky, případně překrytí rukou otočnými rukávky, jsou samozřejmostí. Pro samostatně chodící batolata, která však ještě nosí pleny, je nejvhodnějším oblečením teplá kombinéza s kapucí, pod ní punčochové kalhotky, svetr ke krku a pod ním body s dlouhým rukávem. Pokud nemáte svetr ke krku, použijte nákrčník. Oblečení ještě doplňte čepicí na uši a palčáky. Vrstvy oblečení a typ kombinézy musíte přizpůsobit venkovní teplotě, ale musíte počítat s tím, že děti mají rychlejší látkovou výměnu a pohybem se snáze zahřejí než dospělý člověk. Chodící batolata také málokdy vydrží sedět v kočárku. Vybavte tedy kočárek fusakem podle toho, co vás čeká. Pro starší děti je kombinéza také vhodným oblečením, ale už méně praktickým v případě nutné tělesné potřeby. Proto je lepší pořídit zimní kalhoty s kšandami a bundu s kapucí. Spodní vrstva může být stejná, jako u batolat, tedy punčocháče, tričko s dlouhým rukávem a svetr.

Vyrážíme na hory

Na lyžování a do sněhu je ale nejlepším řešením právě kombinéza – pokud se bude dítě válet ve sněhu, nedostane se mu pod ní sníh, jako třeba pod bundu. Opět musíte počítat s větší pohybovou aktivitou dětí a zbytečně další vrstvy oblečení nepřidávat. Kombinézy, kalhoty a bundičky by měly být nepromokavé a větru odolné.

Boty, botky, botičkyrsz_dreamstime_xxl_8615940 (1)

Jiný typ obuvi zvolíte do podzimních plískanic a jiný typ do sněhu. V každém případě musí mít všechny druhy bot teplou výstelku a musí být nepromokavé. Podrážka s protiskluzovou úpravou je ideální. Pokud je hodně sněhu, volte raději vysokou botu, jinak stačí botky kotníčkové. Počítejte s tím, že děti milují louže bez ohledu na roční období. Průběžně proto kontrolujte, jestli do bot nezačalo zatékat. U kojenců a nechodících batolat v zimním období není s obuví problém, stačí jim do fusaku buď silné ponožky nebo nejrůznější typy kožešinových bačkůrek. Jestliže po návratu z procházky zjistíte, že je dítě upocené nebo naopak prochladlé, tak jste oblečení zvolili špatně a příště se chyby vyvarujete. Pozor také na pletené čepice, šály a rukavičky zejména s dlouhým chlupem. Vypadají sice hezky, ale jemnou dětskou pokožku mohou dráždit. Nikdy neovazujte dítěti (a to jakkoli starému) pusinku šálou či šátkem, srážející se "pára od pusy" by mu mohla způsobit omrzliny!

Délka vycházky, nejvhodnější doba

● S novorozencem můžete na vycházku za 14 dní po propuštění z porodnice, ale předtím již dítě zvykejte na studený vzduch doma u otevřeného okna. Samozřejmě dítě dostatečně přikryjete a oblékněte i s čepičkou. Je to otázka zhruba 1/2 hodiny, poprvé jednou denně, pak postupně i vícekrát (v zimním období nemůžete větrat déle). Délku vycházky volte s ohledem na venkovní podmínky. ● Nejvhodnější doba k vycházkám u kojenců a batolat je mezi 10 – 14 hodinou. ● Novorozenci a kojenci do 3 měsíců věku mohou na procházku při teplotě do -5 stupňů na 1 hodinu, a to dopoledne i odpoledne. Můžete ale místo vycházky využít balkon, terasu nebo zahradu, protože důležitý je pro dítě pobyt venku a je úplně jedno, jestli s kočárkem jezdíte nebo jestli stojí. ● Pro starší již chodící dítě je také nevhodnější doba vycházky před polednem a po odpoledním spánku, většinou nejdéle do 16. – 17. hodiny. Teplota vzduchu je totiž před a po poledni pro děti nejpřijatelnější. ● Obecně platí, že děti od 6 měsíců mohou na vycházky do - 10 stupňů.

Kdy procházku vynechat?

● Pokud teplota vzduchu během dne klesne pod - 10 stupňů ● Jestliže fouká silný vítr a sněží ● Žijete-li ve větším městě a je inverzní počasí (smog) ● Po překonaném onemocnění – poraďte se se svým ošetřujícím lékařem

Na co nesmíte zapomenout?

Vždy musíte dítěti ošetřit kůži obličeje, protože dětská kůže je velmi citlivá nejen na UV záření, ale snadno omrzne i při mírném mrazíku. Je lépe použít masti nežli krémy (obsahují více vody). Je celá řada přípravků pro děti určených k ošetření pokožky v zimním období, nebo můžete použít „obyčejný“ Infadolan, Bepanthen apod.

01.0003-4897039722012Jak zajistit dítěti tekutiny při pobytu venku?

Dětský čaj, ředěnou ovocnou šťávu, nebo jiné oblíbené pití vašeho potomka převážejte v termosce, nebo v termoobalu. Jinak pití velmi rychle vychladne a nebude vhodné k pití. V zimě se většinou děti po pití neshánějí, ale je lepší být připravená na všechno.

Na závěr

Nikdy neovazujte dítěti (a to jakkoli starému) pusinku šálou či šátkem, srážející se "pára od pusy" by mu mohla způsobit omrzliny! Oproti tomu velice důležitá je u dětí kvalitní teplá čepice, protože z hlavy dětem uniká až třetina tělesného tepla, což je více než u dospělého. Na co je třeba myslet vždy, je, že dítě v kočárku musí mít teplo od nožiček. Teplota ručiček není spolehlivou známkou teplotního komfortu novorozence. O tom, že mu není zima, se můžete přesvědčit přiložením dlaně na jeho nos. Nesmí studit. Místem, které je vhodným ukazatelem teplotního pohodlí či nepohodlí u malého dítěte, je zátylek – v ideálním případě by měl být suchý a teplý.