Jak na šátkování? Rozhovor o nošení dětí v šátku

Jak na šátkování? Rozhovor o nošení dětí v šátku>
Připravili jsme pro vás úvodní video k šátkování miminek. Dozvíte se hlavní výhody a nevýhody nošení, zjistíte, jaké jsou druhy a materiály šátků a na kolik vás vyjde počáteční investice. Poví vám také, proč jí šátkování jejího syna vyhovuje a co by vás mohlo překvapit. Nejdůležitější informace z videa jsme pro vás sepsali :)

Jak vlastně vypadá šátek na nošení?

"Šátky na nošení mohou mít různé délky. Třeba já mám něco přes 4 metry, takže je to takový dlouhatánský kus látky, který vlastně okolo sebe motáte.  Šátky jsou různé, od bavlněných, které jsou nejběžnější a dá se říct že nejlevnější, až po šátky s různými příměsemi, to znamená se lnem, s konopím, hedvábím a tak různě. Avšak cena těchto šátků je trochu někde jinde než u těch bavlněných. Já osobně mám dva šátky, z biobavlny a z bavlny s příměsí lnu. Ty lněné jsou většinou lepší na léto, jsou vzdušnější a tolik se v tom nepotíte.  Když si kupujete svůj první šátek tak určitě můžete vyzkoušet nejdřív nějaký levnější, než se vrhnete třeba do šátku za 4000 Kč."

Jaké jsou hlavní výhody?

"Hlavní výhody nošení v šátku jsou takové, že pokud máte miminko, které neustále pláče (ale samozřejmě ne jen pro ty), které trpí kolikami, trápí ho bříško, není mu dobře, tak šátek je naprosto ideální prostředek k tomu, jak miminko utišit. Protože když je miminko u maminky, tak je to pro něj úplně nejlepší.  Další výhodou je, že máte volné ruce. Můžete si udělat v klidu kávu, uvařit, utřít prach... Pak už záleží, jestli máte miminko na zádech nebo vpředu.  Další výhodou je, že s kočárkem se nedostanete všude. Třeba na výlety, do lesa, na hrad.. Kočárek to nezvládne, nevytlačíte ho a tak dále... Když máte miminko na sobě navázané tak krásně spinká a vy můžete jít třeba s manželem nebo přítelem někam na procházku, na kopeček, my jsme naposledy byli na Řípu. Další výhoda, kterou bych zmínila je, že když je dítě v šátku, tak má postavení nožiček takové, že mu to napomáhá správnému vývoji kyčlí. Tudíž když třeba máte dávat širokou plínku mezi nohy, tak právě šátek ještě víc podpoří zdravý vývoj."

Co bys chtěla říct na závěr?

"Závěrem bych chtěla říct, že samozřejmě nic nemá cenu lámat přes koleno. Pokud se na něco necítíte, nebo si myslíte, že to není dobré, tak to nedělejte. Nikdo vás do šátkování nenutí, toto je jen můj názor a názor i několika maminek na Feedo. Dělejte tak, jak to sama cítíte. Dále bych vás chtěla připravit na to, že šátkování je jakási droga, tudíž některé maminky nakupují třeba 10 šátků. Takže si připravte peníze, není to levná záležitost. Ale vystačíte samozřejmě i s jedním šátkem. Další věc - pokud máte jakékoli otázky, názory, komentáře k šátkům, nebo vás zajímá kde šátky koupit, tak se můžete zeptat v komentářích a já vám na jakýkoli dotaz ráda odpovím, případně vás odkážu na skupinu na Facebooku, kde je spousta zkušených maminek, které vám poradí."