Jak na látkové pleny?

Jak na látkové pleny?>

Jsou ekologické, vydrží i několik generací a vybrat si můžete z krásných barevných motivů. Řeč je o látkových plenkách, které opět získávají na oblíbenosti. Láká látkování i vás, ale vlastně nevíte, jak začít, kolik plenek budete potřebovat, jak se vyznat v těch mnoha typech a jak se starat o ty použité? Přinášíme vám průvodce látkováním.

Proč vlastně „látkovky“?

Důvodů, proč se rozloučit s jednorázovými plenkami a přivítat ve výbavičce ty látkové, je několik.

Nejčastěji jsou to pak tyto 3.

Ekologie – při výrobě jednorázovek se používají zejména neobnovitelné zdroje. Většina materiálů při výrobě látkovek pak pochází z přírody. Při používání jednorázových plen připadá na jedno dítě přibližně 1 tuna odpadu, přičemž pleny se buď spalují či se rozkládají až 500 let. Tzv. tuhý odpad z látkových plen je samozřejmě také, nicméně ho není ani zdaleka tolik. Naproti tomu u látkových plen musíme počítat s jejich praním.

Finance – za jedno plenkové období spotřebují prcci cca 4 800 kusů plen za rok. Kolik je to korun? Plenky se cenově velmi liší, jako průměr ale můžeme vzít 5 Kč. Tím se dostáváme na 24 000 Kč. Látkovou výbavičku pořídíme klidně za 10 000 Kč. K tomu je potřeba připočíst cenu za energii, vodu a prací prostředky. Dostaneme se tak dejme tomu na 16 000 Kč. Počáteční investice při nákupu je sice vyšší, při druhém či třetím dítěti ale platíme už jen za jejich praní.

Zdraví – látkové pleny jsou na rozdíl od jednorázových vyrobeny z přírodních materiálů, díky kterým může pokožka dětí snáz dýchat. Jsou prodyšnější a vybírají si je často rodiče dětí s atopickým ekzémem či alergiemi. Významné plus mají i díky pozitivnímu vlivu na vývoj dětských kyčlí (novorozence a kojence balíme do tzv. abdukčního balení).

Co vše budu potřebovat?

Pokud jste se dívali po látkových plenách, určitě jste narazili na mnoho pojmů, jako jsou pull kalhotky, all-in-one, savá vrstva a podobně. Pojďme si je představit.

Na začátek je asi důležité říci, že budete vždy potřebovat savou část a nepromokavou část. První na to, aby se obsah vsákl do plenky a druhou, aby se nedostal ven ;)

Dále doporučujeme pořídit i tzv. separační pleny. Jedná se o čtverce/obdélníky většinou z plně rozložitelného materiálu, které vložíte přímo do plenky a které od ní oddělí stolici. Při přebalování a praní plen vám tak odpadá ta nejméně oblíbená část, separačku jednoduše vyhodíte a plenka vám zůstane více méně čistá.

Praktickým pomocníkem na přebalování se vám může stát i tzv. snappi sponka. Jedná se o pružnou sponku s plastovými háčky, kterou oceníte zejména při používání čtvercových plen. Parťákem na výlety pro vás jistě bude i nepromokavý pytlík na plenky.

Nejprve k té savé části:

Čtvercové pleny – ano, to jsou přesně ty čtvercovky, do kterých nás balili rodiče a po večerech je vyvařovali a žehlili. Věřte ale, že ač mají možná trošku retro nádech, dokážete s nimi divy. Rychle schnou a poskládat si je můžete přesně podle potřeb děťátka. Jejich kvalita se odvíjí od gramáže. Čím vyšší číslo u tohoto údaje, tím je plena savější.

Kalhotkové pleny – podobně jako u jednorázovek se jedná o plenky s gumičkami okolo nožiček (oceníte u novorozenců s řidší stolicí), které velmi dobře sají. Čím si vás mohou dále získat, jsou krásné motivy. Jejich nevýhodou je delší doba schnutí, nicméně máte-li sušičku, tak vám schnutí nemusí dělat žádné vrásky.

Vícevrstvé pleny – zde se dostáváme k oněm záhadným zkratkám AIO, SIO či AI2. Tak postupně :)

AIO – ze spojení slov all in one, tedy vše v jednom. Jedná se o plenku, která má v sobě jak savou část, tak i nepropustnou vrstvu. Je to vlastně ta nejsnazší varianta na používání, současně je ale nejdražší. Nevýhodou je i to, že nemají tak dobrou savost.

AI2 či SIO – all in two či snap in one jsou plenky, které fungují tak, že do nepropustné části jednoduše nacvakneme část savou. Přebalování je tak velmi snadné a pokud miminko pročůrá pouze savou část, můžeme měnit jen tu.

Nepropustná část:

Svrchní kalhotky – tyto kalhotky slouží k tomu, aby se tekutina ze savé části plenky nedostala ven. Setkat se můžete se třemi typy.

  • Fleecové kalhotky – lepší na noc či pro menší děti. Materiál si zase tak dobře neporadí s močí, je potřeba častější praní, velmi rychle ale schnou.
  • Vlněné kalhotky – velmi dobře absorbují tekutinu. Díky lanolinu, který vlna přirozeně obsahuje a který má antibakteriální účinky, je možné je prát klidně jen 1× za několik týdnů. Jejich nevýhodou je vyšší pořizovací cena a náročnější péče.
  • PUL kalhotky – kalhotky s PUL (PolyUrethane Laminate fabric) zátěrem jsou velmi trvanlivé a při správném přebalení nepustí ven vůbec nic. Samotný materiál funguje podobně jako softshell.

Kolik plen je dostatek plen?

Stejně jako všechno, i látkování je velice individuální. Záleží jen na vás, zdali budete chtít používat pouze čtvercové plenky nebo si naopak připlatíte a celou výbavičku složíte z AIO plenek. Ze zkušeností vám ale můžeme doporučit přibližně tyto počty plenek:

  • 30 až 50 čtvercových plen – proč takový rozptyl? Menší počet si můžete pořídit, vlastníte-li sušičku.
  • 4 kalhotkové pleny – vyzkoušejte i více značek a uvidíte, která vám nejvíce sedne.
  • 4 svrchní kalhotky
  • 2 balení separačních plen – velmi oblíbený je i Perlan
  • 2 snappi sponky

Při výběru zvažte ekonomicky větší balení, které obsahuje rovnou 10 kusů plen.

Jak často přebalovat?

Ačkoli se mnoho plen pyšní tím, že dopřejí děťátku až 12 hodin sucha, doporučujeme prcky přebalovat výrazně častěji, přibližně co 2 až 4 hodiny. Plenka vydrží i déle, ale citlivý dětský zadeček ne. Proto stav pleny pravidelně kontrolujte a vyměňujte vždy, když si všimnete, že je mokrá.

Jak je to s praním a sušením?

Pokud jste již investovali do koupě látkových plen, nezničte si je nesprávným zacházením. Úplně postačí, když se budete řídit informacemi, které jsou k plenkám přibaleny. Na většinu látkových plen postačí klasický, šetrný prací prostředek. A jak často prát? Určitě nenechávejte pleny v koši třeba týden. Prostředí plen je (zejména v letním počasí) živnou půdou pro plísně a bakterie. Špinavé pleny by měly být prány každé 2 až 3 dny. Pozor také na sušení. Ne všechny plenky mohou do sušičky, některé by neměly přijít na topení či přímé sluníčko.

Přírodní vlákno: ano nebo ne?

Existují výhody i nevýhody přírodních vláken v látkových plenkách. Přírodní vlákna, jako bavlna, bambus či konopí patří k nejoblíbenějším. Jejich silnou stránkou je absorpce a čistota. Méně znečišťují životní prostředí. Jsou šetrné k dětské pokožce. Zároveň však nejsou tak silně odolné vůči častému praní, čili je třeba dohlédnout na jejich pravidelnou výměnu za nové.