Jak je to s dudlíky doopravdy?

Jak je to s dudlíky doopravdy?>
O dudlících panuje celá řada mýtů a nepravd. I proto mají své zaryté odpůrce. Obavy z toho, že dětem narostou křivě zoubky, stanou se něm závislé nebo že se kvůli němu odstaví od kojení, jsou zkrátka velmi silné. Ale je to skutečně pravda? Nejsou ty obavy přece jen zbytečné? Dudlíky samozřejmě nemají jen odpůrce, spoustě maminkám dnes a denně pomáhají při uspávání nebo při uklidňování miminek. Pojďte se spolu s námi podívat na několik tvrzení, která o tzv. šidítkách můžete slyšet.
  • Snižují riziko syndromu náhlého úmrtí
Zrovna v tomto případě byste si asi řekli, že se jedná o naprostý nesmysl. Opak je ale pravdou. Hned několik vědeckých studií prokázalo, že u dětí, které používají dudlík pravidelně, je podstatně nižší riziko (a výskyt) syndromu náhlého úmrtí novorozence. Jde o to, že díky pohybu, které dítě provádí při sání, je jeho spánek lehčí a riziko zastavení dechu je nižší. Dudlík zároveň pomáhá udržovat otevřené dýchací cesty.
  • Pokud je dítě kojené, nemělo by dudlík používat
V porodnici se můžete setkat s doporučením, nedávat kojeným novorozencům dudlík. Dříve se předpokládalo, že pokud dáte dítěti, které si ještě na prs pořádně nezvyklo dudlík, bude zmatené a může později prs odmítat. Proto maminky dávaly dětem dudlík poprvé až měsíc po narození. V současné době ale stále více odborníku připouští, že dudlíky dítě neodrazují od kojení a navíc jsou účinnou prevencí syndromu náhlého úmrtí. Dodržujte ale jednu zásadu – dudlík dítěti nabízejte až po vydatném krmení. dudliky3_overlay
  • Dudlíky způsobují problémy se zuby
Pokud má dítě dudlík během prvních dvou let života, nevyskytují se obvykle žádné problémy způsobené jeho používáním. Ústa dítěte jsou totiž v tomto období velmi tvárná. Problém může nastat ve chvíli, kdy používáte dudlík ještě po druhém roku života. V takovém případě se mohou vyskytnout jisté anomálie – křížový skus nebo špatně zarovnané zuby. To ovšem není způsobeno jen věkem, ale i intenzitou, jakou dudlík saje nebo kouše. Dbejte proto, aby dítě dostávalo jen jemné dudlíky, které nevyvíjejí tlak na přední zuby a zhruba od roku a půl pomalu od dudlíku dítě odstavujte.
  • Mohou zvýšit riziko ušních infekcí
Pravda je, že u starších dětí, které pravidelně dudlíky používají, je zaznamenán až o třetinu vyšší výskyt ušních infekcí, než u těch, které jej přestaly po půl roce života používat. Vše způsobuje změna tlaku v uších vliv silného sání. Rozdíl tlaku může zabránit vypouštění tekutiny do trubice, která spojuje střední ucho se zadní částí nosu a krku. Pokud se tekutina shromažďuje, může k infekci dojít. Pokud vás trápí pravidelně se opakující infekce oušek, zvažte i tuto variantu a snažte se dítě na dudlík odnaučit.