Jak děti ovlivňuje čtení před spaním? Budete překvapeni!

Jak děti ovlivňuje čtení před spaním? Budete překvapeni!>
Podobné uspávání jsme znali už jako malé děti. Tatínek si k nám sednul,vzal do ruky oblíbenou knížku a četl, dokud jsme se neocitli v říši snů. Nebo si začal vymýšlet příběhy z hlavy. Také jste to měli rádi? Možná ani netušíte, jak vás tyto příběhy ovlivnily.

Jaký má čtení na děti vliv?

Každé dítě ocení, když se mu večer budete věnovat. Televize je sice velmi zábavná, ale čas s rodiči je k nezaplacení. Prvním benefitem, který společné čtení nabízí, je upevňování vztahu mezi vámi a vaší ratolestí.

Bohatá slovní zásoba019-1-9788073716080

Druhým plusem je rozvoj slovní zásoby. Děti budou schopny lépe tvořit věty, budou mít lepší abstraktní myšlení i logické uvažování. Ano, to všechno dokáže večerní čtení. Pohádky jsou napsány spisovným jazykem, což je pro slovní zásobu velmi důležité.

Správné návyky

Děti se od vás naučí, jak správně číst. Budou vás sledovat a zjistí, že se čte zleva doprava. Všimnou si, jak se ke knížkám chovat, barevné ilustrace podpoří jejich fantazii. Uvidí dělení knihy, nebudou mít problém rozeznat co je odstavec a co kapitola. Nejdůležitější ale bude, že si příběhy budou pamatovat a podpoříte jejich paměť. A vás to "stojí" jen pár minut času denně.

Soustředěnost

Pokud výběrem pohádky své dítě zaujmete, bude to jedině dobře. Naučí se soustředit, a to se mu bude hodit i později ve školce a škole.

Co a kdy?

Na čtení není nikdy příliš brzy. Začněte klidně už v raném stádiu, klidně už v bříšku. Když se miminko narodí, pokračujte ve čtení - sami uvidíte, zda to bude bavit i miminko. Ukazujte při čtení obrázky, měňte tón hlasu, udělejte si ze čtení zábavu.

Kdo čte lépe - máma nebo táta?

Bývá zvykem, že jde večer dítě uložit do postele tatínek, který se vrátí z práce. Víte ale, v čem je lepší, když čte dětem otec? Maminky mají tendenci klást dětem "učitelské" otázky, zatímco tatínci se ptají jinak - dítě tak musí jinak přemýšlet a rozvíjí si jeho abstraktní myšlení. Tatínci s dětmi více diskutují, baví se s nimi, děti zkrátka musí více používat "mozek".

307301-879674007260Vybíráme podle věku

Nejprve začnete leporelem, básničkami a jednoduchými ilustracemi. Nejmenším dětem čtěte krátké povídky nebo vymýšlejte příběhy - ideální je, když hlavním hrdinou bude dítě samotné. Volte odolné materiály, miminka všechno ráda ožužlávají - určitě to znáte.84148-4019359841482 Větší děti ocení interaktivní knihy, kde jsou vložené puzzle nebo postavičky. Nechte dětem prostor si s knihou pohrát. Předškoláky zabavíte klasickými pohádkami, starší školáci si budou užívat příběhy na pokračování. Střídejte různá témata podle toho, co bude dítě bavit nejvíce. Na závěr bychom vám chtěli popřát, ať si tento rituál s dětmi užíváte - čas je to nejcenější, co jim můžete dát.