Jak cestovat letadlem s dítětem - vše, co potřebujete vědět

Jak cestovat letadlem s dítětem - vše, co potřebujete vědět>
V dnešní době už není neobvyklé, že i úplně malé děti cestují letadlem. Platí pro ně však určitá specifická pravidla. Zcela zásadní informací pro leteckou společnost je, zda je vaše ratolest tzv. infant (je mu méně než 2 roky), nebo dítě do 12 let. Pojďme se na to podívat podrobněji.

Létání s dítětem do 2 let

Některé letecké společnosti vás nepřepraví s kojencem mladším 14 dnů. S miminkem od dvou týdnů výš přepravují téměř všechny. Cestování (a tedy i létání) s dítětem do tří měsíců věku ale pediatři nedoporučují. Pro novorozence je totiž létání zcela nevhodné kvůli k tlakovým změnám v letadle. Kojenci (3 měsíce a výše) už nevadí. Dá se obecně říci, že čím je dítě starší, tím lépe cestu snáší. Matka může cestovat letadlem ideálně až po skončení šestinedělí. Dříve není cestování vhodné, protože je její tělo ještě oslabené a je náchylnější k infekcím, trombóze a embolii. Pokud cestujete s úplně malým dítětem, myslete na to od začátku přípravy cesty. Vždy si představte, jaká situace může nastat a co byste v takové chvíli měli mít u sebe.

Rezervace letenek

Na to, že cestujete s miminkem, upozorněte již při rezervaci letenek. Některé letecké společnosti vám automaticky nabídnou první řadu, kde je více místa, jinde si o ni musíte požádat. V prvních řadách bývá prostor na košík na děti, do kterého je můžete uložit ke spánku. Zároveň je zde více soukromí, v případě že budete muset dítě nakojit. Cena letenky je pro tzv. infanty většinou desetina její běžné ceny, obvykle tedy několik set korun. Dítě ale nemá nárok na vlastní sedadlo. Pokud mu nekoupíte běžnou letenku, což je možné od jeho 6. měsíce života, budete jej muset mít na klíně. Zachránit vás může spoj, jenž nebude zcela vyprodán, takže v něm budou volná sedadla. Maximální povolená hmotnost zavazadla pro dítě je obvykle 10 kg. Obecně se nedoporučuje absolvovat s dětmi lety trvající déle než 4 hodiny. Miminka mohou být neklidná, cesta je nebaví a při velkém časovém posunu po přistání mohou mít narušený denní režim.

Bez vlastního sedadla

Pokud jste miminku nezakoupili samostatnou letenku a letadlo je zcela vyprodané, budete jej muset mít na klíně celou cestu. Dostanete speciální pás, který si připoutáte na svůj a tím dítěti zajistíte bezpečnost. Pokud let trvá delší dobu, můžete letušku požádat o speciální koš nebo tašku na dítě, kde se miminko pohodlně položí a může po cestě spát.

Vlastní sedadlo

Od půl roku věku pak může mít miminko vlastní sedadlo, pokud pro něj zakoupíte běžnou letenku. Mnoho rodičů této možnosti využívá, protože pak dítě celou dobu může být připoutané v autosedačce. Ověřte si, zda je vaše autosedačka certifikovaná danou leteckou společností. Pokud ne, musíte dítě při vzletu a při přistání ze sedačky vyjmout, posadit si jej na klín a připoutat speciálním pásem. Některé společnosti poskytují vlastní certifikované autosedačky zdarma nebo za mírný poplatek. Za své autosedačky obvykle také zaplatíte letištní poplatek. V případě, že cestujete s vícerčaty, bude vaším hlavním úkolem všechny je uhlídat. Dalším specifikem cestování s více malými dětmi je potřeba většího kočáru. S ním totiž zřejmě neprojedete rentgenovou bránou. Letištní ochranka proto bude muset prohlédnout kočárek pomocí ručního skeneru.

Tipy pro pohodový let s miminkem

  • Pokud máte dítě na klíně, domluvte se s cestujícím před vámi, aby vás upozornil, až si bude chtít sklopit sedadlo.
  • Dítěti oblečte bavlněné body bez rukávů, tenké bavlněné dupačky (nebo kalhoty a ponožky) a lehké bavlněné tričko s dlouhým rukávem. Do letadla vezměte dítěti i lehkou přikrývku a teplejší ponožky, pro případ většího chladu.
  • Dítě je nejlepší přebalit těsně před odletem na letišti. „Dojde-li na věc“ během letu, nebojte se požádat o pomoc letušku. Toalety v letadle nejsou příliš velké, ale pro přebalení postačí. Výborně se vám bude hodit jednorázová papírová podložka, kterou položíte pod dítě, a navlhčené ubrousky na utření zadečku.
  • Pokud dítě kojíte, bez obav ho nakrmte. Láhev s mlékem vám ohřeje personál letadla.
  • Rodiny s dětmi jsou při nástupu do letadla zpravidla odbavovány přednostně. Nemusíte se tak bát, že budete se svými dětmi čekat v dlouhých frontách.
  • S malými dětmi plánujte lety na dobu jejich spánku, ideálně přes noc.
  • Některé společnosti mají pro děti různé pozornosti - zejména u delších letů - společenské hry, palubní deník, plyšové hračky, dětský televizní kanál, hry nebo audio knihy.
  • Nepříjemné praskání v uších nebo bolest hrozí při vzletu a přistání. Tlak v dětských ouškách regulujte nejlépe kojením, lahví s pitím nebo dudlíkem. Pokud dítě polyká, je pro něj tlak snesitelnější. U starších dětí pomůže bonbon nebo žvýkačka.

Kam s kočárkem?

Jednou z nejčastějších otázek rodičů je, kam s kočárkem. Kočárek vám letecká společnost obvykle přepraví zdarma, stačí jej dovézt k letadlu, kde jej personál uloží do zavazadlového prostoru. Dovnitř kočárek z důvodu nedostatku prostoru vzít nemůžete. Pokud máte rozkládací typ kočárku, ujistěte se, že váš osobní štítek byl umístěn na jeho obě části. Po příletu do cílové destinace si kočárek opět vyzvednete u výdeje zavazadel. Někdy vám jej personál po přistání připraví k východu z letadla.

Pozor na doklady

Od července 2012 musí mít děti při cestě do zahraničí vlastní doklad totožnosti. V rámci Evropské unie stačí občanský průkaz, mimo EU musí mít vlastní cestovní pas. Nezapomeňte jej dítěti včas vyřídit, jeho vystavení se může protáhnout až na dva měsíce. Dětský občanský průkaz vás vyjde na 50 Kč, za cestovní pas pro děti zaplatíte 100 Kč. Některé státy, jako například Chorvatsko, mají s EU uzavřenou speciální dohodu. Při vstupu do těchto zemí není nutné mít cestovní pas, stačí občanský průkaz. To však platí pouze při cestě po silnici. Pokud letíte, je cestovní pas nutností.

Co s sebou na svačinu?

  • Batolata samozřejmě ke štěstí potřebují jedině mateřské mléko nebo mléko z lahve.
  • Pitná voda přijde vhod, pokud budete potřebovat rozdělat kojenecké mléko nebo mléčnou výživu.
  • Dětské sušenky.
  • Borůvky a mandarinky. Pokud přemýšlíte nad ovocem,  jsou vhodnější než jahody či maliny, které se vám snadno poničí. Jednoduše se čistí i podávají.
  • Kostky tofu. Zdravé, vydrží déle při pokojové teplotě, nedrobí se, nešpiní
  • Kostky sladkých, pečených brambor.

Děti od 2 let

Vaše děti už vyrostly, mohou samostatně sedět a odpadají vám starosti o kočárek nebo plínky. Přesto byste si však měli uvědomit, že i cestování starších dětí letadlem má svá specifika.

Nákup letenky

Na první rozdíl oproti cestování s miminkem narazíte již při koupi letenky. Dítě od 2 do 12 let totiž platí zhruba dvě třetiny běžné ceny letenky. V některých případech, zejména u levných letenek, platí plnou cenu. Pokud máte na výběr, kupte pro své dítě sedadlo u okénka. Let mu bude ubíhat rychleji. Navíc nemusíte mít strach, že dítě nečekaně vběhne do uličky a zraní se například o vozík s jídlem.

Bezproblémový průběh letu

Při dlouhých cestách obvykle nejvíce hrozí, že se děti začnou nudit. Je to pochopitelné, děti do 3 let se dokážou soustředit na jednu věc asi čtvrt hodiny, větší děti maximálně hodinu. Proto se hodí mít po ruce zásobu různých hraček a her, které dítě může vystřídat. Mezi osvědčené patří omalovánky, sešity s hádankami, kvízy a doplňovačkami nebo dětský časopis. Starší děti zabaví DVD přehrávač, tablet nebo kniha.

Pitný režim

V suchém ovzduší kabiny letadla potřebujete jak vy, tak vaše děti hodně pít. Nebojte se požádat letušku o pití v průběhu dlouhého letu, aby vaše dítě nebylo dehydratováno. Ideální je čistá voda. Nedoporučují se nápoje s vysokým obsahem cukru (např. kola), děti by pak mohly být v letadle hyperaktivní.

Jaké tekutiny a léky si smíte vzít na palubu

Na palubu si smíte vzít tekutiny a gely v jednotlivých baleních o maximálním objemu 100 mililitrů. Vše musí být uloženo do společného průhledného, uzavíratelného sáčku s maximálním objemem do jednoho litru. Mělo by jít jen o ty přípravky, které budete potřebovat po dobu letu, tedy stravu, speciální potravinové přípravky pro nemocné dítě nebo léky. Pro speciální léky je třeba mít lékařské potvrzení o nutnosti jejich užívání, pro běžně používané (Kinedryl, Paralen) to nutné není. Raději se ale informujte u konkrétní letecké společnosti. Kromě toho si můžete vzít na palubu všechny tekutiny a gely, které zakoupíte na letišti a které vám prodejce zabalí do igelitového sáčku a označí speciální samolepkou.

Co s sebou na svačinu?

  • Dětské těstoviny. Praktické, jednoduše balené, chutné a sýte.
  • Sendvič. S máslem, džemem, sýrem, šunkou. Snadno se skladuje a vydrží při pokojové teplotě.
  • Sušené ovoce. Kousky jablka, meruněk nebo manga.
  • Müsli a cereální tyčinky.
  • Zelený hrášek. Něco pro palubní zdraví, přitom lehký a praktický.

Čemu se raději vyhnout?

  •  Banány (a jiné měkké, těžko skladovatelné ovoce). Doma oblíbené ovoce, které se však na palubě letadla stává postrachem. V příruční tašce se z něj jednoduše může stát nehezká hnědá katastrofa. Uskladnit ho na později je také záludné, takže ho musíte zkonzumovat ihned celý.
  • Brokolice (a jiná, po uvaření měkká a aromatická zelenina). Některou maminku by mohlo napadnout přibalit i oblíbenou a zdravou, lehce servírovateľnú dobrotu. Ale když ji po čase vyndáte z dózy, věřte nám, že to není nejznamenitější vůně. Myslete tedy i na své okolí, a s mega zdravou stravou vyčkejte, až dorazíte do konečné destinace.
  • Příliš drobivé sušenky. Máslové, opravdu suché sušenky umí nadělat nepořádek. Vhodnější jsou sušenky menších rozměrů, které se vejdou vašemu prckovi do úst celé na jeden hlt.
Samozřejmě, tento seznam může být nekonečně dlouhý. Záleží, co má rád ten váš mrňous.

10 tipů pro pohodový let

1. Nezapomeňte, že cestujete s děťátkem.

Nemyslíme tím scénu ze Sám doma. Před samotnou cestou se však v letecké společnosti ujistěte, že o vás a vašem miminku vědí. Před letištní kontrolou bude potřebovat pro vaše miminko vlastní palubní lístek nebo zápis na vašem lístku. Zdá se to jako samozřejmost, ale nepříjemnosti se mohou stát, například když máte přestupní let.

2. Přibalte si rodný list

Pokud má váš drobeček méně než dva roky a nejste ochotna zaplatit za extra sedadlo (budete ho muset držet celou dobu v klíně), je potřeba tom dát vědět dopravci. Rodný list, jako důkaz o jeho věku, je proto namístě. Sedadla v letadle pro rodiče s malými dětmi by měly být speciálně vybaveny dvěma kyslíkovými maskami.

3. Raději na rukou

Vyměnte kočárek za náruč nebo šátek. Děťátko může kdykoliv bez vyrušení spinkat. I když nastupujete do letadla, z letadla, procházíte přes kontrolu. Nová pravidla dovolují projít přes kontrolu i s dítětem v šátku. Pracovník bezpečnostní služby vám, po přejetí přes bezpečnostní bránu, zkontroluje nosítko a okolí a vaše miminko si ani nevšimne, že se něco děje.

4. Správně zabalená taška první pomoci

Časy jediného příručního zavazadla pro vás a pro partnera jsou nenávratně pryč. Při cestovníní s miminkem platí pravidlo "Raději více, než méně". Správně zabalená taška první pomoci by měla obsahovat všechny nezbytnosti, srovnatelné s jednodenním výletem. Náhradní oblečení, dostatek plen, přebalovací podložku, hračky, příbory, dětské ubrousky, dětskou výživu, mléko a, pokud je to potřebné, i léky (poslední tři budete pravděpodobně muset deklarovat).

5. Dopřejte si čas na mezipřistání

Pokud musíte na cestě měnit spoje a máte možnost vybrat si mezi 30-minutovým a 90-minutovým mezipřistáním, zvolte druhou možnost. I když jste předtím s partnerem nikdy kvůli sprintování do správné odletové haly nestresovali, s dítětem se věci mají jinak. Oceníte delší čas na přebalení, odpočinek, doplnění kalorií. I děťátku padne vhod protáhnout si kostičky před dalším letem.

6. Cestujete vedle jiné rodiny?

Ruka vzhůru! Jednak budete obklopeni (pravděpodobně) sympatickými lidmi ve vašem věku, jednak se mohou děti navzájem udržovat v dobré náladě. Nejideálnější scénář je dítě ve věku 5 - 10 let. Stále je dost zajímavé pro vašeho prcka a zároveň je menší pravděpodobnost, že by ho vzbudilo svým neustávajícím pláčem.

7. Bakteriím se nevyhnete

V masově společných prostorech, jakými jsou letadla a letištní haly, se jednoduše bakteriím ani nejostražitejší z nás nevyhne. Potenciální zdroj bakterií je každá plocha kolem nás. Vezměte svému drobečkovi z tašky s plenkami několik vlhčených ubrousků a vytřete loketní opěrku i tác před vámi. Možná vám to pomůže cítit se lépe.

8. Připravte se na rychlou výměnu plen

Hladký přístup k plence vám usnadní zejména vhodné oblečko pro miminko. Nasaďte mu pyžamový overal, který se celý skládá z jednoho kusu. Nebudete tak ztrácet čas se svlékáním a nasazováním kalhot, ponožek ani botiček, zapínanín, zastrkáváním ... Jednoduše překonáte svůj osobní rekord v přebalování na veřejnosti.

9. Používejte přebalovací pulty

Vyměňovat plenku v uličce letadla nebo na vašem sedadle není nic příjemné. Už vůbec ne pustit se do přebalování na plastovém stolku za sedadlem. Prosíme, jen to ne! Lidé ty stolky většinou používají k jídlu. Pokud je to alespoň trochu možné, absolvujte výměnu plenky ještě na letišti. Pokud cestujete delší trasu, minimálně 1 toaleta v letadle by měla obsahovat přebalovací pult.

10. Extra dávka dětských her

Oprašte staré příběhy o Sněhurce i O malém prasátku, přibalte o pár hraček navíc a doufejte, že to bude stačit. Pokud ani to nezabere, buďte otevřená pravidlům her, které navrhuje váš mrňous. Opakované zvedání opěrky nahoru - dolů, nahoru - dolů či rozepínání a zapínání vašeho bezpečnostního pásu se může jevit jako nekončící zábava.

Ptejte se, ptejte se, ptejte se…

Každá letecká společnost má svá pravidla pro přepravu dětí. Je proto nutné se na vše zeptat již před nákupem letenky, aby nedošlo k nepříjemnému překvapení. Hlavně u nejmenších dětí důsledně informujte společnost o jejich věku. V nejhorším případě by vás nemuseli vpustit na palubu letadla. Přejeme vám šťastný let! Nezapomeňte se s dalšími maminkami podělit, jak jste cestu zvládli!