Noční pomočování u dětí - jak ho úspěšně řešit?

Noční pomočování u dětí - jak ho úspěšně řešit?>

Zdlouhavě a pravidelně měníte během noci "počůrané" pyžamo a ložní prádlo, přesto, že je už vaše děťátko poměrně velké? Problém se může věkem vytratit, ale může i přetrvávat. Proto bychom ho neměli přehlížet, ale ani děťátko trestat nebo zesměšňovat.

Správně pít

isifa_153694229Základem léčby je správný pitný režim a bezstresové rodinné prostředí. Naučte své děťátko pít méně, ale častěji. Naučte ho nezadržovať močení. Kdykoliv začne během dne cítit potřebu navštívit záchod, měl by tak co nejdříve udělat. Dostatek tekutin by měl pít zejména dopoledne a odpoledne. Maximálně do páté odpoledne. Zvládnout by měl určitě alespoň 6 až 8 sklenic. Po páté odpoledne by to mělo být naopak, už jen přibližně 120 ml.

Nerozptylovat se

Existují i další finty, které stojí za vyzkoušení. Močit by mělo děťátko pomalu, uvolněně. Není kam spěchat. Rovněž ho dejte vymočit před spánkem. Před spaním by se už děti neměli příliš rozptylovat. Na mysli máme i činnosti, jako televizor, počítač nebo hádky. Co se týče jídelníčku - slané, kořeněné a sladké pokrmy pouze zvyšují pocit žízně. Je na ně tedy dost času během dne. Večer jim řekněte ne.

A co násilné buzení?

Jednou ze známých metod je i umělé noční buzení dětí. Musíme však říci, že to není zrovna nejšetrnější metoda. Až 60 % maminek, jejichž děti se v noci pomočují, je uměle budí po dvou až třech hodinách spánku, aby je doslova odnesly na záchod. Ano, vyprázdní tak močový měchýř a zamezí počuraní se do postele. Rovněž však přeruší hluboký dětský spánek. A všichni dobře víme, že nepřetržitý celonoční spánek jde ruku v ruce se zdravým vývojem dítěte. Rozespalé děťátko ani tak neodliší močení do postele od močení do záchodu. Zároveň má pocit nenormálnosti. Doporučujeme tedy tuto metodu pečlivě zvážit.

Suchá noc = klidná noc

2141081_dry_nites_boys_2D_LR.OMožná jste už i vy vyzkoušeli ledacos. Navštívili jste lékaře, dodržujete pitný režim... Zatím bezúspěšně. Praktickou pomůckou pro vás v takové situaci mohou být natahovací plenkové kalhotky. V mnoha západních zemích jsou populární už dávno a zdá se, že si pomalu svou cestu razí i do našich domácností.

Velmi účinnými jsou kalhotky Dry Nites, které jsou dokonce až do 57 kg! Jednak mají vysokou savost, takže jsou schopny absorbovat větší množství moči. Zároveň vypadají jako běžné spodní prádlo, takže váš mrňous se nemusí zbytečně trápit a stydět. Nikdo jeho současný problém "neprokoukne". Je to forma, jak si během vzniklé situace vy i váš drobeček dopřejete celonoční spánek.

Odborná pomoc

Pokud však problém s pomočováním přetrvává, je třeba jej řešit i odborně. Otevřeně si s dítětem promluvit. Zajít za pediatrem, případně i za psychologem. Hlavně ale netřeba kárat. Tím by se vše pouze zhoršilo. Naopak. Pochvalte děťátko, má-li za sebou suchou noc. Motivujte ho. Podporujte ho v názoru, že pomočování přejde.

Věděli jste, že...?

Světový den enurézy (nočního pomočování), připadl na 25. listopad. Tehdy totiž slaví svátek svatá Kateřina, patronka enuretiků.

A jak je to u vás? V kolika letech se děťátko přestalo počůrávat?