Jablečné dobroty

Jablečné dobroty>
Toto ovoce je pro děti velmi zdravé. Vždyť už to říkali naše maminky a babičky. Obsahuje zdraví prospěšnou vlákninu, mají nízký obsah cukru a obsahují velké množství vody a vitaminů. Menším dětem je můžete oloupat, pokud to ale nevyžadují, neloupejte. Největší poklady se ukrývají totiž právě ve slupce.

Snídaňové lívanečky (pro 4 osoby)

Suroviny: 350 ml mléka, 150 g ovesných vloček, 20 g strouhanky, 500 g nastrouhaných jablek, 1 vanilkový cukr, 1 lžička skořice, 50 g moučkového cukru, 2 žloutky, 150 g polohrubé mouky, olej na smažení Postup: Do teplého mléka namočte ovesné vločky a nechte je změknout. Přidáme žloutky, mouku, strouhanku, cukr a skořici. Vypracujeme hladké těsto a nakonec přidáme nastrouhaná jablka. Nechte chvíli odstát. Na pánvi rozpalte olej. Polévkovou lžící klaďte na pánev malé placičky a opečte je po obou stranách. Ještě teplé je posypte lehce moučkovým cukrem.

Jablka pod peřinou (pro 2 osoby)

Suroviny: 4 velká jablka, 60 g přírodního třtinového cukru, 1 kávová lžička skořice, 2 lžíce vody. Na „peřinu“: 150 g hladké mouky, 100 g ovesných vloček, 1 kávová lžička kypřícího prášku, 90 g másla a 150 g hnědého cukru. Postup: Jablka oloupejte a nakrájejte na plátky. Dejte je na pánev s cukrem a skořicí. Duste doměkka a klaďte je do zapékací misky. Udělejte si drobenku: Do mísy dejte mouku a vločky, kypřicí prášek a máslo a vše prsty rozdrobte. Vmíchejte cukr. Jablka rovnoměrně posypte drobenkou a pečte 10 minut na 180 stupňů. Podávejte vlažné.

Slaďoučká pěna

Suroviny: 4 větší jablka, 4 bílky, 100 g moučkového cukru, vanilkový cukr, 1 kus celé skořice, 8 kusů hřebíčku a citronovou šťávu. Postup: Jablka omyjte a do každého napíchejte kousek skořice a dva hřebíčky. Na plech dejte pečicí papír a poklaďte na něj jablka. Pečte ve vyhřáté troubě asi 30 minut doměkka. Po upečení stáhněte slupku a dužinu dejte do misky. Z bílků a moučkového cukru vyšlehejte tuhý sníh, přidejte vanilkový cukr a jablečnou dužinu. Veš spolu promíchejte a pokapejte citronovou šťávu. Podávejte vychlazené. Pestré nádobí Skiphop CZ