Intimní problémy po porodu - jak se s nimi poprat?

Intimní problémy po porodu - jak se s nimi poprat?>
Intimní oblast po porodu je téma, které mnoho žen řeší, bojí se ho a mají strach, že pro svého partnera přestanou být atraktivní. Mateřství je skutečně zlomovým obdobím a mnoho žen neví, jak se v nové roli matky chovat coby partnerka. Poradí vám Hanka Wolf, senior koučka Školy pro ženy. https://youtu.be/FdkBYnDGm3E

Změna těla

Tělo každé ženy se po porodu změní. V šestinedělí je zaplaveno hormonálním koktejlem, který se u každé ženy projevuje jinak. Některé ženy mohou trpět depresemi, nevyznají se v sobě a ve svých pocitech, dostaví se spánkový deficit, je potřeba se postarat o malé dítě a do toho ještě být milující partnerkou. Pro mnoho žen je to obrovská změna, se kterou se potřebují vnitřně srovnat. I samotnou změnu těla nese mnoho žen těžce a nezřídkakdy vyplavou napovrch hluboko ukryté pocity méněcennosti, žárlivosti a strachu z toho, že by je mohl partner opustit, nebo že už pro něj nejsou dost přitažlivé. Jak tedy z tohoto kolotoče ven?
  • Začněte se o své tělo starat a věnovat mu pozornost – ženy mnohdy trpí pocity nenávisti vůči vlastnímu tělu a pak se diví, že se tělo ne a ne zotavit.
  • Dávejte svému tělu lásku jako svému miminku – postarat se o miminko je nesmírně důležité, ale nezapomínejte na sebe. Pokud jste vyčerpaná a slabá, věnujte se sobě alespoň minimálně, ať už tím, že si dopřejete kvalitní kosmetiku nebo alespoň něco, co vám pomůže cítit se znovu jako žena (i když jste nenalíčená a v pyžamu).
  • Dopřejte svému tělu čas na zahojení – ženy po porodu trpí inkontinencí a povolenými svaly pánevního dna. Pokud to je i váš případ, nemějte strach, že jste jediná. Aby se tělo opět dalo dohromady, je potřeba dopřát mu čas, zvláště pokud byl porod náročný. Neviňte se za to, že nejste jako dřív. Nikdo to od vás neočekává, jen mnohdy vy sama.

Intimní život a partnerství

Intimní život se po narození dítěte opravdu změní. Avšak může to být k lepšímu. Mezi partnery může vzniknout narozením dítěte velmi silné pouto, který dává za vznik úplně jiné sexualitě, než té před porodem. Jediný zabiják sexu je však pochybnost. Pochybnost o sobě, o tom zda jako žena ještě obstojíte. Mnoho žen se bojí toho, že pro svého muže ztratí jiskru a často u nich dojte k úplnému utlumení chuti na sex. O tom, co se v nich děje však se svými partnery nemluví a ti si jejich mlčení vykládají jako odmítání… A nevěra je na spadnutí. Pokud vedle sebe máte muže, kterého milujete, začleňte jej také do vašeho světa. Ano, muže skutečně zajímá, co se v nás děje, co prožíváme. Mohou nás pak lépe pochopit a vyjít nám vstříc. Mluvte tedy se svým partnerem, aby vám mohl být ještě blíž. Pokud zrovna chuť na milování nemáte, ať už z jakéhokoli důvodu, otevřete se svému partnerovi a vysvětlete mu, co se s vámi děje. Možná se budete divit, ale muže doopravdy zajímá, jak se měníme i během menstruačního cyklu a když jsem jim tyto principy vysvětlovala, všichni se zájmem poslouchali. Jediné, co je mrzelo, bylo to, že tyto informace nevěděli dřív. Prý by svou ženu mnohem více pochopili. A úplně stejné je to s tématem sexuality po porodu. Otevřenost mezi partnery je totiž ještě více sbližuje, zvláště pokud se jedná o tak intimní oblast.

Jak pracovat se svou vnitřní energií

Existuje celá řada ženských cvičení, která navracejí ženám vitalitu a sexuální energii. Nejedná se o žádné erotické cvičení, ale o kultivaci ženské energie. Já sama navštěvuji již dva roky ženské kruhy, kde cvičíme cviky na uvolnění pánevního dna podle MUDr. Mojžíšové a také Mohendžodáro tantra jógu, což je ucelený systém na podporu ženské energie. Ze své vlastní zkušenosti a ze zkušenosti žen, se kterými cvičím, mohu říct, že po pravidelném cvičení opravdu dochází k velkým změnám. Žena se v sobě krásně ukotví a najde si cestu ke svému skutečnému ženství. A to v jakékoli fázi života ženy. Pokud vás tato možnost láká, vyhledejte kruhy se zkušenými lektorkami. Ta moje se jmenuje Jana Zittová a má velké zkušenosti jak v oblasti ženské intimity, tak právě ve cvičeních určených speciálně ženám. Za zmínku také stojí kniha Vědomé milování, které přináší návod na to, jak prohloubit sexualitu se svým partnerem a partnerství vůbec.