Recept - hustá pórková polévka bez mouky

Recept - hustá pórková polévka bez mouky>
Snažím se pro dceru vařit zdravě a polévky zdravé jsou. A to i ty pořádně husté. Obzvlášť v zimě vás příjemně zahřejí, zasytí a můžete je podávat i jako výbornou dopolední svačinku. Mezi naše nejoblíbenější patří pórková, i když se říká, že je pórek "kontroverzní potravina". Buď ji milujete, nebo nenávidíte. Je vhodný i v těhotenství - nahradí cibuli a na rozdíl od ní nenadýmá. A jak na pořádně hustou pórkovou polévku bez mouky a smetany?

Budete potřebovat:

  • jeden větší pórek
  • kousek másla
  • 3 střední brambory
  • sůl, mletý kmín
  • cca ½ litru vývaru nebo vody
  • ponorný mixér
Nejprve odkrojte z pórku světlou část a dejte ji stranou na později (stačí asi 10 - 15 cm). Tmavé listy rozkrojte napůl a vyperte ve vodě - bývá tam hlína, tak ať vám pak neskřípe mezi zuby. Pak listy nakrájejte. Brambory si oloupejte a nakrájejte na malé kousky aby byly rychle vařené. V hrnci velkém tak, abyste v něm pak mohly bez obav použít ponorný mixér si zpěňte kousek másla a orestujte na něm nakrájený pórek dokud nezačne lehce hnědnout. Přisypte brambory, rychle promíchejte a zalijte vývarem. Nemusí ho být moc, asi tak aby byla zelenina akorát ponořená. Nechte vařit, dokud se brambory nerozpadají. Pak přidejte špetku mletého kmínu a rozmixujte dohladka. Osolte podle chuti. Nakrájejte si nadrobno asi ⅔ ze světlé části pórku, kterou jste si schovali na začátku. Kousky volte tak malé, aby pak nevadily dětem. Vsypte je do polévky a nechte asi 5 minut probublat. A máte hotovo. Příprava včetně vaření netrvá déle, než půl hodinky. Jestli si vzpomínáte, zbyl nám ještě kousek pórku. Ten můžete pokrájet a syrovým posypat polévku při podávání dospělým. Je příjemně pikantní a chuť polévky nebude tak mdlá. Pestré nádobí Skiphop CZ

Pár tipů

- Pokud vám polévka připadá příliš hustá, přilijte vývar. Pokud naopak řídká a chcete jí pro děti hutnější, aby se jim lépe jedla a zasytila, oloupejte si ještě jeden brambor a nastrouhejte ho na struhadle nahrubo. Vmíchejte ho do polévky spolu se světlou částí pórku a nechce ještě chvíli vařit, dokud nezměkne. Nemusíte už mixovat, nechte “bramborové nudle” klidně v celku. - Jestli znáte pórkovou polévku se smetanou nebo mlékem, klidně ho přilijte. Pokud jste na bezlaktózové dietě, můžete použít některé alternativní mléko, jako třeba sojové, kokosové, rýžové…. DOBROU CHUŤ PS: příště si můžeme dát brokolicovou, čočkovou, hrachovou, boršč nebo třeba nezahuštěnou bramboračku? Pište do komentářů, na kterou byste měly chuť.