Hanka se ptá: Miminko a pes - jde to dohromady?

Hanka se ptá: Miminko a pes - jde to dohromady?>
Máte v rodině čtyřnohého miláčka a pomalu se začínáte chystat na příchod toho dvounohého? Asi každou nastávající maminku napadne, jak to půjde dohromady. Chce vědět, jestli může pejska na příchod miminka nějak připravit. Jak se chovat po příchodu z porodnice. Traduje se, že máte z porodnice poslat nejprve plenku s vůní miminka a až pak vyrazit domů. Jak to je ve skutečnosti?  Hanka Reinders Mašlíková si k sobě přizvala odborníka na slovo vzatého - trenéra psů Adama Holeksu. Společně vám odpoví na všechny otázky a ukáží, jak probíhá výcvik základní poslušnosti. Jedno vám prozradíme už teď -  začít řešit soužití miminka a psa až tehdy, když je máte oba doma, je už pozdě.

A pro ty, co raději čtou:

Aby soužití miminka a psa dobře klapalo, hodí se znát pár rad, které nám dá trenér psů Adam Holeksa.

Jak připravit psa na příchod miminka?

"Začíná to už od štěňátka - tedy v momentě, kdy si koupím psa, by měla proběhnout nějaká základní socializace, která probíhá od 7 do 14 týdnů věku. Pejsek by se měl potkat s dětmi i dospělými, zjistit, jak to ve světě chodí.  Pokud tuhle část zanedbám, pravděpodobně mi v budoucnu vyvstane nějakej větší problém."

Zjistili jsme, že očekáváme miminko - měli bychom změnit chování už v těhotenství? Dávat mu třeba očuchávat věci, které pro miminko máme nachystané?

"Tyhle věci určitě nemají s miminkem moc společného pachu, ze začátku bych to určitě nedělal. Ale psa bych připravil, alespoň co se týče poslušnosti. V momentě, kdy má maminka dítě, tak je pozdě řešit třeba chůzi u nohy, nebo přivolání."

Co dělat po příchodu z porodnice a na jaké situace se připravit?

"Pro pejska je to úplně nová situace, na kterou není zvyklý a i přesto, že má maminka dítě, o které se musí neustále starat, tak je dobré věnovat čas i pejskovi samostatně. Udělejte si čas, alespoň čtvrt hodinku, když dítě spí a společně potrénujte poslušnost."

Jakým způsobem bychom měli miminko a psa seznámit?

"O psech se všeobecně ví, že mají 40x lepší čich než lidi, takže rozhodně není potřeba miminko strkat psovi před čumák, aby si ho očichal. Ten pes je schopen ho nasát asi na 10 metrů. Postupně je třeba psa zvykat na pach dítěte a teprve až když vidím, že je pejsek v pohodě, tak začít postupně s bližším kontaktem. Ale to rozhodně neznamená dávat hlavičku dítěte psovi k tlamě."

Na sociálních sítí koluje nespočet videí, kdy děti psy různě tahají, lehají si na ně a tak dále. Měli bychom nechat děti, aby psovi dělaly všechno možné a on si to musí nechat líbit?

"Pes si to rozhodně nechat líbit nemusí. Já osobně zastávám názor, že to dobře není, protože ten pes z toho nic nemá a to malé dítě taky ne. Lepší je, aby si dítě hrálo se psem až když je větší. Ta úplně malá miminka z toho nemají rozum a ten pes tomu také úplně dobře nerozumí."

Z jakých důvodů vznikají ty nepříjemné vyhrocené situace, které někdy bohužel končí fatálně? Co se děje v psí hlavě?

"Za mě je spíš otázka, co se děje v lidské hlavě, když tohle povolí. Vždycky jde o selhání lidského faktoru. Většinou jsou to situace, kdy dítě zůstane bez dozoru se psem a potom zpětně zjistit, co se stalo a proč ten pes zaútočil, je hrozně těžké."

Jsou nějaká plemena, která by si k dítěti doporučil?

"Za sebe, jako bývalý majitel stafordšírského bulteriéra, bych doporučil právě toho. O těch se vyloženě říká, že to jsou chůvičky, které se k dětem hodí."

Přitom spousta lidí je má za krvelačné bestie a označují je jako bojové plemeno. Jaký je tvůj názor?

"Asi to bude bojové, protože se ty psi občas bojí. Já posuzuji zkoušky canisterapie a spousta z těch psů jsou právě stafbulíci. Jsou k dětem vhodní a testují se tam právě i s dětmi."

A co patří mezi základy poslušnosti, kterými by váš pes měl být vybaven?

  • přivolání
  • chůze u nohy
  • sedni
  • lehni
  • zůstaň
Doufáme, že vám rozhovor pomohl se na rozšíření vaší smečky zdárně připravit! :-) Nebojte se nám napsat do komentářů, jak to šlo u vás a poradit tak ostatním maminkám.