Chůze naboso - je pro děti opravdu prospěšná?

Chůze naboso - je pro děti opravdu prospěšná?>
Každá maminka chce pro své dítě jen to nejlepší, a to i v momentě, kdy se snaží udělat své první krůčky. Chodit by se dítě mělo naučit samostatně, na vás ale je rozhodnout, co mu nasadíte na nožičky. Říká se, že děti vědí nejlépe, co jim vyhovuje a samy vám naznačí, v čem se cítí příjemně. Pojďme se podívat, v čem jsou výhody chození naboso a v čem bývají úskalí.

Přirozenost

4260288627832_detail_l_0Děti milují chození naboso z jednoho prostého důvodu - cítí povrch, po kterém jdou. Je to ta nejpřirozenější forma, díky které si děti zvyknou a přizpůsobí se všemu, co jim pod nožkami zkříží cestu. Na každém povrchu musí dítě využívat a zapojovat jiné části chodidla. Přímé narážení na nožičky podporuje vývoj svalstva. Naboso však nechte dítě běhat jen po písku či trávě, určitě ne po koberci, dlažbě či po betonu. Tyto povrchy mohou způsobit bolest a pokud by svaly a vazy chodidel děťátka nebyly zapojené, vznikala by deformace, jako třeba ploché nohy.

Stimulace krevního oběhu

Nejsou to však jen svaly na nohách, které se trénují při běhání naboso. Pokud dítě stoupá přímo na nohy bez jakékoli jiné vrstvy mezi chodidlem a zemí, chodidlo tlačí na reflexní body a ty stimulují krevní oběh. Botičky tak mohou při prvních krůčcích způsobit spíše komplikace, pokud jsou příliš tvrdé. Dítě si nezvykne na různé povrchy a nemusí je pak správně rozlišovat.

Naboso, s ponožkami

Jak už jsme říkali - není možné, aby bylo dítě bosé všude a stále. Na začátek zkuste na studené a tvrdé povrchy natáhnout ponožky, které zabrání prochladnutí. Dejte si samozřejmě pozor na materiál, ze kterého jsou vyrobeny, dítěti by to mohlo podklouznout. Zkuste ponožky s protiskluzovou úpravou na chodidlech. Pokud je na ponožky zima, zkuste měkké capáčky bez pevné podrážky, aby dítě cítilo povrch pod sebou.

4260194549662_detail_l_0Poraďte se s odborníkem

Pokud už dítě chodí samo, zainvestujte do ortopedickýh botiček, které podporují správné držení těla a dítě se tak může samostatně pohybovat. Na doma jsou nejlepší sandálky s volnou špičkou, ale uzavřenou patou, sahat mají až po kotník. Pokud se na nákup botiček vydáte, vezměte dítko určitě s sebou. V lékárně a certifikovaných obchodech vám poradí přesné číslo, které je pro vašeho drobečka vhodné. Do dvou až tří let má dítě nohu stále plochou, tvarovaná stélka tedy není nutností, ale nic s ní nepokazíte. Jeden tip pro maminky - při prvních krůčcích zkuste využít také gymnastický míč, který dítěti pomůže trénovat stabilitu. Míč opřete o stěnu a zafixujte ho nohou. Postavte na něj dítě, které přidržujte v pase a nechte ho, aby balancovalo. Pokud máte už větší děti, zkuste se také mrknout do dětského outletu Kiido.cz, kde seženete botičky za skvělé ceny.