Epidurál - vše, co chcete vědět

Epidurál - vše, co chcete vědět>

Každá budoucí maminka má práh bolesti jinde, ale žádná se alespoň v myšlenkách neubrání otázce: jak moc bude porod bolet? Vydržím to? Velmi účinný způsob, jak bolesti zmírnit či úplně odstranit, je epidurální analgezie.

Porod bez bolesti je snem mnoha žen vlastně už odnepaměti, jen prostředky, které se u porodu k mírnění bolesti používají, se mění a vyvíjejí. Poprvé byla epidurální analgezie u porodu použita na přelomu 19. a 20 století. Její účinnost je tak vysoká, že maminka cítí tlak a mírnou bolest ve druhé době porodní, právě takovou, aby účinně spolupracovala, stahy vnímala a mohla tlačit dle instrukcí porodníka. I díky tomu patří k nejoblíbenějším a nejčastěji podávaným metodám analgezie.

Co je to epidurál?

Do epidurálního prostoru mezi míšními obaly a stěnou páteřního kanálu se speciální tenkou jehlou vstříkne malé množství směsi lokálního anestetika a opiátu. Místo vpichu je v oblasti horní bederní páteře, hloubka individuální: 4 - 6 cm. Anestetikum postupuje z místa, kam je podáno, k míšním nervům a blokuje nervový přenos směrem k mozku. Je důležité, aby látku podával zkušený anesteziolog.

Jaké jsou výhody a nevýhody metody?

V devadesáti procentech jde o účinnou metodu odstranění bolesti při porodu, při níž se do krve matky a dítěte dostane minimální množství léků. Neovlivňuje volný pohyb rodičky a pozitivně působí na její psychiku. Žena vnímá porod, nebojí se bolestí, spolupracuje s porodníkem. Příznivě ovlivňuje prokrvení dělohy a placenty, čímž se zlepšuje zásobování dítěte kyslíkem i dalšími potřebnými látkami. Uvolňuje také svalstvo porodních cest. Mezi nevýhody patří, že je tato metoda organizačně náročná a vyžaduje přítomnost zkušeného anesteziologa. Maminka někdy v důsledku velkého přírůstku váhy a břicha nedokáže dostatečně vyhrbit kočičí hřbet a zůstat v klidu při porodních bolestech.

Kdy se aplikuje?

Prvotní indikací je přání ženy. Epidurální analgezie se také používá v případě, že hlavička miminka naléhá na bederní nervové svazky a způsobuje velké bolesti v křížové oblasti. Vhodný okamžik pro podání epidurální analgezie určí porodník. Obecně lze říci, že při pravidelné děložní činnosti je tím nejlepším časem pro podání nález otevřené branky na 3 až 4 centimetry u prvorodičky nebo 1 - 2 centimetry u vícerodičky. Někdy si rodička epidurální analgezii přeje, ale nález už je tak pokročilý, že ji anesteziolog nemůže aplikovat.

Jak aplikace probíhá?

Maminka si lehne na bok (nejlépe levý) a vyhrbí se do kočičího hřbetu. Anesteziolog vydezinfikuje kůži bederní oblasti zad a rouškuje ji. Pak místně znecitliví kůži a podkoží. Zavede opatrně speciální jehlu do epidurálního prostoru, tou provlékne tenkou hadičku (katétr) a začne aplikovat účinné látky. Asi třetina maminek si přeje epidurální analgezii. Tato metoda je výhodná zejména u žen s velmi silnými porodními bolestmi. Pocítí rychlou a účinnou úlevu a porod probíhá klidněji, maminka lépe spolupracuje.

Co přinést sebou do porodnice?

Maminka, která chce požádat o epidurální analgezii (ve většině porodnic je považovaná za lék, takže si ji pacientka nehradí), by měla k porodu přinést vyplněný formulář o informovaném souhlasu s epidurální analgezií a základní krevní vyšetření - krevní obraz, počet krevních destiček. Vyšetření krevní srážlivosti se provede aktuálně v porodnici.

Kdy má epidurál smysl?

Doručuje se aplikovat u rodiček, které mají kardiovaskulární onemocnění (onemocnění srdce a cév), astma, cukrovku, epilepsii, u rodiček se závislostí na nikotinu, alkoholu nebo drogách, dále u preeklampsie. Indikací ze strany plodu je porod nedonošeného miminka. Ani porod koncem pánevním a dvojčata v příznivém postavení nejsou překážkou pro použití této metody. Když porod nepostupuje, je příliš dlouhý a hrozí jeho operativní ukončení, může se zvýšit dávka a žena podstoupí císařský řez při lokální anestezii.

Jaké jsou kontraindikace?

Překážkou k poskytnutí epidurální anestezie je rozhodně porucha krevní srážlivosti maminky. Dále pak alergie na lokální anestetika, infekce v místě vpichu a nesouhlas rodičky. Porodnickými kontraindikacemi jsou krvácení během porodu a akutní tíseň plodu. Epidurál se nepoužívá v případě, že došlo k předčasnému odlučování placenty a při překotném porodu.

Rizika epidurálu

Epidurální analgezie je sice poměrně účinnou metodou tišení bolesti, přináší ale s sebou i možné komplikace. Podání epidurálu snižuje účinnost kontrakcí, to pak vede k nutnosti urychlení porodu. Tyto zásahy pak zvyšují riziko operativního ukončení porodu císařským řezem nebo kleštěmi. Podávání umělého oxytocinu, který zesiluje kontrakce, navíc blokuje vyplavování tohoto hormonu v jeho přirozené podobě. Přírodní oxytocin je přitom zodpovědný nejen za průběh porodních kontrakcí a později je důležitý i při kojení, ale je také takzvaným hormonem lásky. Uplatňuje se nejen u milování a zamilování se, ale i při navazování emočního pouta mezi maminkou a jejím miminkem. Mezi poměrně vzácné, nikoliv však banální komplikace patří rovněž bolesti hlavy způsobené únikem mozkomíšního moku při nesprávném provedení vpichu. Dále je to pokles krevního tlaku jako následek podání anestetik, problémy s močením vinou uvolněné svaloviny, svědění břicha a obličeje, třesavka, zvracení a nevolnost a v neposlední řadě také znecitlivění dolních končetin nebo problémy s hybností.

Jak se rozhodnout?

Epidurální analgezie je jen jednou z metod mírnění či tlumení bolesti při porodu. Předtím než se žena rozhodne pro tuto možnost, měla by být seznámena se všemi jejími riziky a případnými následky. Příčinou silné bolesti u porodu může být někdy nikoliv porod samotný, ale strach, který ženě nedovoluje se uvolnit a přizpůsobit se kontrakcím. Dobrá příprava na porod, volba podporujícího doprovodu k porodu a také podpora mateřských kompetencí rodící ženy je tou nejlepší prevencí strachu a nezvladatelné bolesti u porodu. Epidurální analgezie by pak neměla být metodou první volby, ale měla by být podávána především v lékařsky indikovaných případech a vždy po řádném poučení rodící ženy porodníkem a anesteziologem.