Dudlík - používáte ho správně?

Dudlík - používáte ho správně?>
Přiznám se, že jsem nikdy nebyla proti dudlíkům. Když jsem v nemocnici zjistila, že je moje Terezka extra křikloun, hned mě napadlo, že nás dudlík možná zachrání. Dávali jsme jí ho celé tři měsíce a ona ho odmítala. Pokud ale i vy uvažujete o tom, že vašemu dítěti nabídnete dudlík, měli byste ovládat pokyny pros správné používání a znát výhody i nevýhody. Pojďte se s námi dozvědět více. 

Uklidňující prostředek

To je asi nejdůležitější. Některé děti se při sání z prsu uklidní. Jiným to však nestačí. Stále by se objímaly, houpaly, nosily,.. Právě tehdy byste měli zvážit dudlík. Dávejte však pozor, aby dudlík nenahrazoval krmení a vaši péči. Dudlík vaše děťátko uklidní a snadněji s ním usne. To jsou jeho výhody. K tomu se přidává další plus - snížené riziko SIDS (náhlého úmrtí dítěte) a to právě tehdy, když se dítě těsně před spaním uklidní dudlíkem. Kromě toho je to lepší, než aby si cucalo paleček. 7bc42e3fd7be85c24fe7a21b0650bd48

Má i nevýhody

Ačkoli může být dudlík vaši záchranou, někdy může způsobovat problémy. Jedním z nich je třeba zvýšené riziko infekce středního ucha. 437e68772c18163649b81bf268bfd762Mezi další nevýhody může patřit snížené množství mléka - sání z prsu a dudlíku jsou totiž dvě odlišné věci. Nejvhodnější by bylo dítěti nabídnout dudlík až když bude zvládat sání z prsu - tedy během prvního měsíce života, jednoduše po rozběhnutí laktace. Pokud jste v nemocnici, nezapomeňte upozornit sestry, že si nepřejete používání jakýchkoli náhrad, abyste mohla kojení rozběhnout. Vaše rozhodnutí by měly respektovat.

Jak dudlík používat

Abyste se vyhli tomu, že vaše děťátko bude s dudlíkem pobíhat ještě ve třech letech, měli byste ho správně používat. Nedávejte ho vždy, když si o něj řekne, jděte na to rafinovaně. Uklidňujte ho také prostřednictvím jiných věcí - nosítkem, mazlením,_vyr_556A106607 kolébáním. Dudlík nepřivazujte ke krku nebo k postýlce vašeho děťátka, aby nedošlo k udušení. Používejte jen speciální klipy na dudlík, které vám mohou ulehčit jeho neustále hledání. 3800929-8426420024167-PES

Vývoj chrupu

Zubní lékaři bijí na poplach, pokud děťátko používá dudlík déle než dva roky. Tehdy to totiž může mít vliv na vývoj chrupu. Samozřejmě, že odnaučování není snadné. Zkuste to postupně.

Závěr

Důležitá a podstatná je také péče o dudlík. Nikdy z něj neodstraňujte nečistoty tím, že si ho dáte do úst. Vždy ho opláchněte speciálním prostředkem, nebo jen v čisté vodě. Pokud je dudlík opotřebovaný, kupte nový. Věříme, že se vám seznámení s dudlíky líbilo :-) Přejeme vám správný výběr a příjemní používání.