Dnes slavíme den rodiny!

Dnes slavíme den rodiny!>
Mezinárodní den rodiny nám připomíná její důležitost. Někdy možná svou rodinu bereme až příliš samozřejmě a neuvědomujeme si, že spousta lidí nemá to štěstí jako my a nemohou žít se svými nejbližšími. Pokud v dnešní uspěchané době nemáte mnohdy dostatek času zastavit se a vychutnat si úžasnou výsadou milovat a být milovaní, udělejte to alespoň dnes… Důvodem, proč tento den slavíme, byla snaha zdůraznit důležitost funkce rodiny v moderním světě plném techniky a nejrůznějších vymožeností. Dnešní datum je kromě oslavy rodiny, vnímáno také jako apel na udržení tohoto modelu a zdůraznění její nenahraditelnosti a křehkosti. isifa-147015485

Změnili jsme se

Je to tak. Současná rodina je od té dřívější v řadě ohledů odlišná. Postup doby, vývoj a modernizace se na její významné proměně podepsaly. Jistě si všímáte, že se počty členů v domácnosti snižují a stále více žen je zaměstnáno. Některé dokonce nepřestávají pracovat ani na mateřské dovolené. Zrychluje se tempo našich životů a mateřství se pod vlivem zajištění budoucí rodiny a budování kariéry odsouvá na vedlejší kolej. Všechno tohle vede k oslabování tradiční rodiny, která má zajistit podporu a láskyplnou péči dětem ale i jejím ostatním členům.

Udělejme něco jinak

Máte pocit, že je všechno v pořádku? Pokud ne, zkuste se nad tím alespoň dnes zamyslet a pokusit se spolu s námi ten současný uspěchaný trend zvrátit a navrátit rodině její postupně upadající důležitost. Věnujte více času péči o duševní zdraví našich blízkých, než o jejich materiální potřeby. Raději si s dětmi a partnery popovídejte, setkávejte se i s širší rodinou a mluvte. Vštěpujte svým dětem, že rodinu tvoří táta, máma a jejich potomci a že veškeré problémy a starosti se dají řešit, jen spolu lidé musí mluvit a navzájem se tolerovat. Je to možná důležitější než si myslíte.

Rodina je základ

Ne nadarmo se říká, že rodina je základ státu. Rodina je totiž skutečně nesmírně důležitým faktorem celé společnosti a je nepostradatelným prvkem pro výchovu budoucích generací.  To co nyní předáme svým dětem, ponesou dál a budou to předávat zase svým dětem. Rodina by v nás měla probouzet příjemné, naplňující a nenahraditelné pocity. A pokud to tak není, máte nyní jedinečnou příležitost to napravit. Ne snad proto, že je Mezinárodní den rodiny, ale proto, že vám právě tento den připomněl něco, co jste dosud možná považovali za samozřejmé. Zamyslete se pokaždé, když odbydete své dítě slovy: „Nech mě, teď nemám čas“, jestli skutečně chcete jednou slyšet něco podobné i z jeho úst. Až se budete před dětmi hádat a bouchat hystericky dveřmi, zastavte se a upřímně odpovězte: „Chcete, aby vaše dítě mělo pocit, že spory se řeší křikem a násilím?“ Dejme našim dětem do života to nejcennější – vědomí, že rodina je oázou klidu, kde najdou vždy pochopení, lásku a podporu.