Diastáza: Diagnostiku nepodceňujte

Diastáza: Diagnostiku nepodceňujte>

Břicho maminky se během těhotenství přirozeně zvětšuje, vždyť uvnitř přece roste nový život! Nepříjemné je, když po porodu zůstává povislé a nepěkné na pohled. Jak zjistit, zda jde pouze o nevzhledné těhotenské kilogramy nebo zda jde o diastázu, kterou je třeba řešit?

Ruku nahoru ty z vás, které po porodu řešily rozestup břišních svalů – tedy Diastase recto abdominis. Pokud víte, co diastáza je, máte bod k dobru. A pokud nevíte nebo si nejste jistá, zda se to netýká právě vás, přečtěte si náš rozhovor s fyzioterapeutkou Monikou Šrenkelovou.

Co je diastáza a koho se týká?

Diastáza je fyziologický jev a je přirozený. Objevuje se při každém těhotenství, po porodu se bříško vrací do původní formy, ale proces může trvat i 2–3 měsíce. Pokud jste rychle po sobě těhotná, proces návratu je pomalejší a rozestup se nemusí podařit zacelit. Tehdy mluvíme o patologii břišní stěny.

Jinak řečeno, je to komplexní dysfunkce svalů břišní stěny. V důsledku nitrobřišního tlaku v období těhotenství, jak miminko roste, se levá a pravá strana rozestoupí a vytvoří se mezi nimi mezera. Po porodu by se mělo břicho vrátit do původního stavu. Pokud je však vazivo oslabené a málo elastické, tak to nedokáže. Je to nežádoucí stav, který je třeba řešit,“ říká Monika. Podstatné je vědět, že diastáza není pouze problém budoucích maminek. Trpět jí mohou i muži, ale i děti. Proto je třeba věnovat jí co nejvíce pozornosti.

Diagnostiku nepodceňovat

Mnohé ženy ani nevědí, že by se jich diastáza mohla týkat. Jak ji rozpoznat?Jedním z nejčastějších způsobů je vyšetření rozestupu svalů pomocí prstů. Ve středové čáře – linea alba, která se táhne od hrudní kosti po stydké kosti, se měří rozestup svalů pomocí šířky prstů. Pokud je menší než 2 prsty, je to v „normě“. Hlavním ukazatelem diastázy je přítomnost tzv. stříšky v místě nad pupkem nebo pod ním. Stříška je viditelná, pokud si lehnete na záda a zvednete natažené nohy cca 20 cm nad zem. Pokud se v místě nad nebo pod pupkem udělá hrbol jako stříška, jde o diastázu. Tato stříška je nežádoucí. Pokud je přítomna, vím, že břišní stěna je uvolněná a přitom nemusí být diastáza rozšířena na více než 1–2 prsty,“ popisuje diagnostiku fyzioterapeutka. Také však upozorňuje, že diagnóza je velmi důležitá a provádět ji může kromě lékaře pouze zkušený fyzioterapeut.

Vyšetření diastázy se provádí jednak aspekcí  tedy pohledem, palpačně  hmatem nebo ultrasonograficky. Kontrolu rozestupu břišních svalů dělá gynekolog po kontrole šestinedělí. Pokud je něco v nepořádku, doporučuje nápravu břišní stěny pomocí spolupráce s fyzioterapeutem. Teprve pak může následovat cesta k trenérovi na cvičení a zpevnění břišních svalů. Nejdůležitější je však prevence, to znamená připravit se na zdravé těhotenství, protože každá gravidita si vezme svou daň. Pokud v sobě máte vybudován smysl pro pohyb, i období během a po těhotenství bude pro organismus méně náročné, uzavírá fyzioterapeutka.