9 tipů jak se dobře vyspat i v těhotenství

9 tipů jak se dobře vyspat i v těhotenství>
Problémy se spánkem během těhotenství trápí mnoho žen. Nejčastějšími důvody jsou úzkostlivost, stres, hormonální změny a bříško. Jak roste, stává se čím dál tím větším problémem nalézt příjemnou a pohodlnou polohu na spaní. Poradíme vám několik tipů, které vám pomohou vyspat se dorůžova i v těhotenství.

1. Důležitá je pravidelnost

Zaveďte si večerní uklidňující rituály – přečtěte si příjemnou knížku, osprchujte se teplou vodou nebo si nechce namasírovat záda či hlavu. Před spaním se tak příjemně zrelaxujete a budete schopná mnohem lépe usnout.

2. Pohybujte se

Snažte se pravidelně cvičit nebo se alespoň pohybovat. Stačí procházka ve svižnějším tempu. Zlepšíte cirkulaci krve, což redukuje časté křeče v nohách během těhotenství. Cvičte, anebo se procházejte spíše přes den, ve večerních hodinách to není vhodné, protože cvičení zvyšuje množství adrenalinu, což by mohlo být příčinou další nespavosti.

isifa_1648255223. Dodržujte pitný režim

Pravidelně pijte. Rozdělte si množství tekutin do celého dne a mírně příjem snižte krátce před spánkem, aby vás nebudil plný močový měchýř.

4. Pálení žáhy

Abyste se vyhnula pálení žáhy, snažte se nelehat si hodinu až dvě po jídle. Pokud máte s pálením žáhy problémy obecně, dejte si pod hlavu na spaní o polštář více. Preventivně můžete také vyloučit z jídelníčku kořeněná, smažená a kyselá jídla

5. Nestresujte se

Před spaním se asi každému honí hlavou, co všechno nestihl udělat, co ho ještě čeká apod. Právě stres a úzkost jsou nejčastějšími viníky při prevenci dobrého spánku. Pokud vás cokoli trápí, proberte to s kamarádkou nebo odborníkem. Jistě vás rádi vyslechnou a pomohou.

isifa_1519330796. Dožeňte to přes den

Pokud špatně spíte v noci, zkuste to dohnat přes den, vyhnete se tak únavě. Najděte si hodinku denně na relaxaci nebo odpočinek.

7. Pohodlí

Zejména v třetím trimestru těhotenství bývá těžké udělat si v posteli pohodlí. Nejpříjemněji se budoucím maminkám odpočívá na levé straně, čímž umožňují nejlepší proudění krve k plodu, děloze a ledvinám. Podložte si jedním polštářkem svrchní koleno a druhým bříško. Spát byste neměla ve vodorovné poloze na zádech

8. Strava

Trápí vás žaludeční problémy a nevolnosti? Jezte po malých porcích, ale častěji. Mějte při ruce vždy malý kousek jídla, po kterém můžete hned sáhnout. Snažte se, aby vaše strava byla vyvážená. Je to důležité nejen pro vaše zdraví, ale i pro zdraví vašeho dítěte. Zcela vynechte kofein a alkohol.

9.Požádejte o pomoc

Jsou-li vaše problémy se spaním dlouhodobé a nic vám nepomáhá, zajděte k lékaři.