Dětské přátelství - proč je tak důležité?

Dětské přátelství - proč je tak důležité?>
Dětské přátelství vzniká rychle, ale stejně rychle může skončit. Čím jsme starší, tím pro nás pak přátelství získává větší hodnotu. Velmi důležité je ale i v nízkém věku. Napadlo vás někdy proč?

Význam dětského přátelství

Ne každý kontakt s vrstevníky vede k přátelství. Dokonce i malé dítě se už umí rozhodnout, zda je jim daný člověk sympatický, či nikoli. Před vstupem do mateřské školy budou vystaveni "seznamování", ale komunikační a sociální dovednosti dítě zatím dostatečně vyvinuté nemá. Malé děti si totiž hrají spíše vedle sebe, než spolu. V tomto nízkém věku přátelství vzniká stejně rychle jako zaniká. Mění se zájmy, vyskytují se drobné spory a malé křivdy - třeba když kamarád nemá čas, nebo si raději hraje s jiným dítětem. Nejlepší přítel může být zítra tím největším nepřítelem a opačně. Dítě se učí hájit svou pozici a zároveň přijímat ostatní. Učí se komunikovat a vypořádávat se s rozdíly. Interakcí s okolím zdokonalují své sociální dovednosti. Postupem času si dítě přátelství stále více uvědomuje a jeho ukončení vnímá velmi intenzivně. Začíná inklinovat ke stejnému pohlaví. Stále se ale okruh přátel může často měnit. Výjimka však potvrzuje pravidlo a tak se můžeme setkat i s lidmi, kteří se znají od školky a scházejí se dodnes. S příchodem základní školy se vztahy mezi kamarády mění. Výhodou je úzký kontakt s dětmi, které mohou mít stejné zájmy. Stávají se z nich spojenci, ve škole se učí spolupracovat a začínají se vzájemně svěřovat. Přátelství znamenají soudržnost a to prospívá sociálnímu rozvoji, komunikačním dovednostem a sebevědomí.

Nechte dítěti možnost volby

Je důležité, aby si dítě vybíralo své přátele samo, podle vlastních zkušeností a priorit. Jsou děti, které vedle sebe mají raději kamaráda stejné povahy, nebo naopak někoho povahově dominantnějšího, případně svůj úplný opak. Zkuste se vžít do pozice vašeho dítěte: Co ho láká na druhém dítěti? Možná, že má vlastnosti či dovednosti, které jsou u vašeho dítěte méně výrazné. Co se může vaše dítě naučit od ostatních a naopak? Rozvoj sociálních a komunikačních dovedností prostřednictvím dětských přátelství není jen o tom naučit se pracovat s ostatními. Umožňuje dítěti také objevit samo sebe a naučit se vyjádřit svou vlastní osobnost.

A co kamarádovi rodiče?

Může se stát, že se snažíte "přijmout" nového kamaráda vašeho dítěte, ale nebudou se vám líbit jeho rodiče. Může se například zdát, že jsou na své dítě příliš přísní, nebo naopak. Zkuste však být tolerantní. Pokuste se s rodiči sejít a domluvte si společná pravidla pro návštěvy a zacházení s vaším dítětem. Atmosféra se uvolní, vy budete klidnější a vaše dítě spokojené.

Od kamarádů po skutečné přátelství

Od základní školy se začne do popředí dostávat spíše kvalita vztahu, než kvantita. Dítě pomalu ale jistě začne upřednostňovat jednoho či dva kamarády, se kterými se bude cítit nejlépe a bude k nim mít skutečně blízko. Postupně se jeho nároky začnou zvyšovat a děti se budou muset naučit vypořádat s osobními konflikty. To může přátelství buď ukončit, nebo dítěti poskytne možnost jeho prohloubení. Naučí se vzájemnému porozumění, důvěře a schopnosti kompromisu. Ne vždy vydrží přátelství po celý život. V dospělosti se ale vaše dítě naučí přátelství prohlubovat a pečovat o něj. Naučí se, jak důležitý je úzký vztah a pomůže jeho emocionální stabilitě. Takové přátelství pak vydrží i přes rozdílné zájmy, nebo velkou vzdálenost.