Dětské alergie - 8 otázek a odpovědí, které vás zajímají

Dětské alergie - 8 otázek a odpovědí, které vás zajímají>
Potravinové alergie už dnes postihují více než 5 % dětí. Do značné míry jsou i dědičné. Takže na tom, zda jste vy nebo váš partner, alergičtí, záleží.

Která jídla nejčastěji způsobují alergie?

Až 90 % alergií mají na svědomí mléko, vejce, oříšky, sója, pšenice, ryby a korýši. Máte tedy tyto potraviny servírovat svému děťátku, až bude větší? Názory odborníků na tuto problematiku se rozcházejí. Část radí počkat s mléčnými výrobky do 12 měsíců, s vejci do 2 let a s ořechy a mořskými plody do věku 3 let. Jiní tvrdí, že můžete tato jídla podávat ve stejnou dobu, jako ostatní. Takže abyste si byla jistá, raději vyčkejte. A to zejména s ořechy a mořskými plody. Rovněž mnozí lékaři radí počkat s tuhou stravou do šesti měsíců, nikoli pouze do čtyř. Prý to snižuje riziko vzniku alergie.

Jak zjistíte, zda má vaše děťátko potravinovou alergii?

Dobrá zpráva je, že většina alergických reakcí vypukne krátce po jídle. Proto je snazší si nebezpečné potraviny vysledovat. Mezi nejčastější příznaky patří:
  • kopřivkadetska alergie
  • svědění (v ústech, v krku, ale i na těle)
  • oči - slzí a svědí
  • oteklé rty nebo jazyk
  • potíže s polykáním nebo dýcháním
  • nevolnost, zvracení
  • průjem
Pokud máte podezření, sledujte poctivě tyto příznaky. Lékař - alergolog - může děťátku vyšetřit krev nebo provést testy z pokožky.

Jaký je rozdíl mezi potravinovou alergií a potravinovou intolerancí?

Alergie je odpověď imunitního systému na "nechtěné" látky, které tělo považuje za "vetřelce". Ve snaze bránit tělo před tímto jídlem imunitní systém produkuje chemickou látku - histamin. Tento má na svědomí průvodní znaky, jako svědění či otoky. Na druhé straně intolerance ke konkrétním potravinám nemá nic společného s imunitním systémem. Souvisí s trávicím traktem. Tělu chybí jeden nebo více trávicích enzymů, potřebných k rozbití nějaké složky v určité potravině. To způsobuje podráždění žaludku, nadýmání nebo plynatost. Všechno je to ale tak trochu záludné. Potravinové alergie a potravinová intolerance totiž mohou mít některé společné příznaky.

Jak je tedy rozlišit?

Ukážeme si to na příkladu mléka. Pokud má vaše děťátko potravinovou intoleranci, po vypití většího množství mlíčka bude jeho bříško nafouklé a bolestivé. Pokud má však na mléko potravinovou alergii, k vyvolání reakce stačí mnohem menší množství. Reakce na pokožce může vyvolat pouze několik kapek. Rovněž děti s intolerancí na mléko mohou v pohodě zvládat jiné mléčné výrobky, sýry i zmrzlinu. Zato ty s alergií na mléko nemusí zvládat žádné produkty s obsahem mléka.

Jak se dá potravinová alergie léčit?

Teď pro vás nemáme až tak dobrou zprávu. Jediná schůdná cesta je daným potravinám se vyhýbat. Budete se muset stát mistrem na rozeznávání bezpečných potravin. Budete muset číst etikety na výrobcích. A nejen to. Budete se muset stát expertem na dešifraci těchto štítků. Mléko, vejce nebo ostatní alergenní potraviny totiž mohou být uvedeny jinými názvy.

Bude moje dítě alergické na konkrétní potraviny už napořád?

Možná ne. Mnoho dětí, které bojují s alergiemi na mléko, vejce či pšenici, z toho prostě vyrostou, když mají přibližně 5 let. Asi 20% "ořechových alergiků" se z toho také dříve či později dostane. Bohužel, alergie na měkkýše většinou jen tak nepomine.
Náš tip: To, zda je vaše děťátko stále na to či ono alergické, nezkoušejte doma různými experimenty. Raději zajděte ke alergologovi na průběžné otestování.
Není tak jednoduché odkontrolovat, co všechno skončí v žaludku vašeho děťátka. Proto je dobré mít stále po ruce připravené dětské antihistaminika. Pokud je vaše děťátko náchylnější ke prudkým reakcím, pediatr nebo alergolog vám může předepsat i alergickou injekci. Obsahuje steroid, který reakci zastaví. Pokud dáváte vaše děťátko hlídat známým nebo chůvě, ujistěte se, že o všech alergiích vědí. A také že vědí, kde je injekce v nouzovém případě.