Dětská postýlka: Co by v ní mělo být a co je naopak nebezpečné?

Dětská postýlka: Co by v ní mělo být a co je naopak nebezpečné?>
Dětská postýlka by měla být klidným a bezpečným přístavem sladkého spánku každého miminka. Nejedna prvorodička se však nechá zlákat tipy z Pinterestu či od oblíbených influencerek, které jsou však mnohdy velmi zrádné. Jak zařídit dětskou postýlku a na co si dát pozor?

Jak vybrat dětskou postýlku

Faktorů, které byste měli brát v potaz během výběru dětské postýlky, je hned několik. V první řadě se musíte rozhodnout, kam postýlku uložíte. Bude se od začátku nacházet v dětském pokojíku, nebo ji chcete mít raději v ložnici? Od této otázky se odpíchněte. Dále vás jistě bude zajímat, zdali má postel sklápěcí bočnici, případně jestli lze jednu stranu dát pryč. Mnohdy si maminky dětskou postýlku přirážejí k vlastní posteli. Díky stažené bočnici či chybějícímu rámu je praktičtější dosáhnout na miminko i si jej k sobě kdykoliv přivinout. Kromě praktických záležitostí myslete také na bezpečnostní normy, které by měla postýlka splňovat. Volte raději postýlku vyrobenou z kvalitního dřeva a v neposlední řadě berte také v úvahu design postýlky.

Matrace do dětské postýlky

Když už máte postýlku vybranou, přichází na řadu hledání té správné matrace. Ta v dětské postýlce rozhodně nesmí chybět. Na matraci pro vašeho potomka nešetřete a pořiďte mu opravdu kvalitní kousek. Matrací totiž vytváříte zdravé prostředí pro spánek dítěte. Proto by měla být vybavena vzduchovými kanálky a prodyšným materiálem, který zaručí, že bude vzduch uvnitř matrace dobře cirkulovat. Díky tomu nebude docházet k přehřívání a pocení miminka, které jej mnohdy od sladkého spánku zbytečně ruší. Myslete také na speciální funkční potah na matraci, který by měl být vyroben z takového materiálu, aby odpuzoval vlhkost. Je vysoce pravděpodobné, že se vám (ne)jednou přihodí nějaká nehoda, a cílem potahu je zabránit, aby se vlhkost dostala až k jádru matrace. Na vás připadne vyměnit potah za jiný a postýlka bude opět čistá. TIP: Předcházejte nočním nehodám a sáhněte po plenkách, na které je spoleh. Nejlepší volbou pro vaše miminko jsou Pampers Night Pants s 12hodinovou extra ochranou proti protečení.

Peřinka a dětské povlečení do postýlky

Dalším nezbytným prvkem, který by měl v postýlce nepochybně být, je peřinka a dětské povlečení do postýlky. Peřinku vybírejte podle rozměrů postýlky tak, aby vám to z praktického hlediska dávalo smysl. Na ni pochopitelně patří nějaké pěkné ložní prádlo. Při jeho výběru se zaměřte především na materiál, ze kterého bylo vyrobeno. Sahejte spíše po bavlně, a naopak se vyhněte umělým a neprodyšným materiálům. Pokožka miminka je obzvlášť náchylná k podráždění, proto vyžaduje jen ty nejjemnější materiály. Povlečení většinou nakoupíte v sadě. To znamená, že balení obsahuje jak povlečení na peřinku, tak i na polštář. Nutno však říci, že polštář je něčím, co by se v dětské postýlce rozhodně nacházet nemělo, nebo alespoň ne ze začátku. Hrozí totiž ucpání dýchacích cest. TIP: Místo peřinky můžete svému miminku pořídit nejprve zavinovačku či spací pytel. Mnohé maminky je hodnotí jako praktičtější.

Monitor dechu

Snad každá novopečená maminka má strach o své miminko. A jedno z největších rizik je syndrom náhlého selhání dechu. Je zřejmé, že nebudete mít sílu ani chuť bdít nad vaším dítkem celou noc a kontrolovat, zda dýchá. Proto je tu monitor dechu. Ten se dává do dětské postýlky a hlídá, zdali vaše miminko skutečně dýchá. V případě, že zaznamená jakoukoliv odchylku, upozorní vás, že se něco děje. Díky tomu můžete včas zasáhnout. Monitor dechu rozhodně není nutností, kterou musíte pořizovat, nicméně vám může pomoci zajistit klidný spánek.

Co do postýlky nepatří

Určitě jste se již setkali s nazdobenou a hračkami obklopenou postýlkou, která vás má nalákat na vše, co byste pro svého potomka měli nakoupit. Pravda však je, že jakékoliv hračky, počínaje plyšáky, přes látkové knížky až po chrastítka a kousátka, zkrátka do postýlky nepatří. Nebo alespoň k čerstvě narozeným miminkům. Důvod je jednoduchý, jakýkoliv předmět navíc, zejména ten, který je vyrobený z látky, může dítku ucpat dýchací cesty. A dále jakékoliv hračky, které vydávají zvuk (například chrastítko), mohou miminko ze spánku vyrušit. Proto nechte v postýlce pouze jen ty věci, které jsou nejnutnější. Článek vznikl ve spolupráci s blogerkou Veronikou Hochmut