Dětská kresba je zrcadlem duše

Dětská kresba je zrcadlem duše>
Napadlo vás někdy podívat se trochu detailněji na zdánlivě nesouvislé „čmáranice“ vašeho malého umělce nebo umělkyně? Dětské kresby jsou schopné povědět nám, co děti prožívají, co je těší nebo naopak, co je trápí… Děti často svými kresbami vyjadřují to, co neumějí říci svými slovy. Proto bychom měli jejich výtvarným dílům věnovat patřičnou pozornost, aby nám neunikla žádná důležitá informace. Zhruba ve věku pěti let už jsou děti schopné nakreslit tzv. obsahovou kresbu, což znamená, že jsou schopné výtvarně zachytit konkrétní zadání nebo před samotným kreslením popsat to, co se chystají přenést na papír. detska kresba

Jaký význam mají jednotlivé obrázky?

  • Děti, kterým rodiče věnují příliš velkou pozornost, kreslí sebe jako největší postavu ze všech nakreslených na papíře.
  • Pokud se dítě nakreslí naopak jako nejmenší, může to znamenat, že se cítí izolované, odmítané nebo dokonce nechtěné.
  • Děti všeobecně kreslí jednotlivé osoby tak velké, jak velký význam jim připisují. Což je velmi pozoruhodné, nemyslíte?
  • Nápadně velká osoba ovšem může znamenat nejen důležitost, ale i strach či žárlivost.
  • Pokud dítě nakreslí „ideální“ situaci např. kompletní rodinu, miminko u maminky v bříšku, pejska apod., nemusí jít skutečnost. Nýbrž o jeho přání.
  • Je na obrázku postava jednoho z rodičů výrazně větší, než ta druhá? Znamená to, že ta větší postava je v rodině tou dominantnější.
  • Pokud si dítě s někým nerozumí nebo s ním nedokáže nějak rozumně komunikovat, na obrázku mu nenamaluje ústa nebo uši.
  • Zaujaly vás detaily jedné z postav? Dalo si s ní dítě hodně práce? Vyjadřuje tím, že mu na ní záleží a je jeho oblíbenou.
Je jasné, že ne vždy máte dostatek času si jednotlivé obrázky prohlédnout, ale zkuste to. Pokud vás nějaká kresba zaujme, popovídejte si o ní s dítětem. Nechte ho, aby vám vysvětlilo, co vlastně chtělo namalovat. Zeptejte se na případné nejasnosti či zvláštnosti, možná budete překvapení!