Děti a skřípání zubů

Děti a skřípání zubů>
Pro mnohé rodiče je zvuk skřípání zubů velmi nepříjemný. Když k tomu navíc dochází příliš často, ve dne i v noci, je třeba se nad tím zamyslet a zjistit přičinu.Američtí vědci zjišťovali, jak často děti během spánku skřípou zuby (tomu se říká tzv.bruxismus). Bylo zjištěno, že 36,8 % dětí skřípe zuby minimálně jednou týdně a 6,7 % alespoň čtyřikrát týdně.

Skřípání zubů

Během spánku se bruxismus projevuje skřípáním zubů a jejich pevným stiskem. Intenzita skřípání se může měnit. Nejvíce se objevuje mezi jedenáctou a jednou hodinou noční. Bruxismus se vyskytuje ve 14 až 17 % hlavně u dětí. U jedné třetiny z nich tento problém přetrvává do dospělosti.

Proč?

Vyvolávajícím faktorem může být stres, úzkost či problémy ve škole nebo školce. Skřípání je pak jakýmsi ventilem pro uvolnění napětí, stejně jako například kousání nehtů nebo cucání palce. Další příčinou může být anomálie (odchylka) při prořezávání zubů. Poruchu často jako první rozpozná zubní lékař podle defektu zubů. Občasné skřípání zubů je ale speciálně u miminek a batolat zcela normální. Čelist se neustále mění a přizpůsobuje se růstu nových zoubků.

Problémy

Skřípání zubů přispívá určitou měrou k rozvoji čelisti. Zuby jsou velmi odolné, takže se není čeho obávat. V těžkých případech ale může dojít i ke ztrátě zubu, skloubení čelisti nebo zánětu okostice. Pokud dítě skřípe zuby v noci, může se mu zhoršit kvalita spánku a stejně jako u dospělých může vést až k bolestem hlavy, nebo krku. Dále přispívá ke vzniku tinnitu (trvalé zvonění v uších), problémů s viděním, nevolností a závratí.

Řešení

Jestliže zpozorujete zvýšení intenzity skřípání zubů ve stresových situacích, nebo před nějakou událostí, ze které má dítě strach, musíte dítěti pomoci dané situace zvládnout. Zubní lékař vám poradí a pomůže s různými pomůckami na ochranu zoubků. Pokud jsou příčinou spíše psychické potíže, je vhodná psychoterapie. U některých dětí se doporučují i léky na snížení úzkosti. Pokud budete mít podezření a pochybnosti, raději vše konzultujte s lékařem.