Děťátko a podávání léků? Jak na to, když to prostě nejde

Děťátko a podávání léků? Jak na to, když to prostě nejde>
Předepsal vašemu drobečkovi pan doktor poprvé léky a vy zažíváte těžký boj při jejich podávání? Aplikovat bez újmy na zdraví a jiných průvodních jevů do děťátka potřebné tabletky nebo sirupy je někdy těžší, než se může zdát. Jak tedy dosáhnout úspěchu?

Všechno to pěkně zředit

Voda, čajík, džusík, jogurt, kašička, med či rozmačkaný banán. Nejčastěji zůstávají rodiče věrní ředění léku s něčím lepším, než je lék. Všechno, jen ať děťátko cítí chuť léku co nejméně. A pokud se prozradíte, stále je šance, že správným taktizováním to vaše děťátko přece jen spolkne. "Zůstala jsem věrná strategii mé vlastní mámy, kterou věčně používala, když jsem byla já sama ve věku mé dcerky. Tabletku rozpustím v teplém čajíku nebo sladké šťávě a modlím se, aby ji moje malá byla ochotná vypít. Hořkou chuť sice rozpozná, ale pokládá to za menší zlo, než kdybych jí předestřela tabletku vcelku na lžičce. Se sirupy to jde ještě o něco líp. Jednoduše nakapu potřebné množství na lžičku cukru." Šárka

Rozdrtit a sníst

Pokud je vaše děťátko statečný bojovník a s polykáním léků nemá zásadní problém, můžete zůstat věrná i nejjednodušší strategii. Klasické tabletky rozdrtíte na prášek a zředíte s malým množstvím vody na lžičce. Stejně můžete postupovat i u tekutých přípravků. Na závěr ještě drobečkovi dopřejte pořádný doušek oblíbeného nápoje. Léky můžete přimíchat i do tuhé stravy, různých příkrmů a kašiček. Nezapomeňte si však přečíst příbalový leták. Je totiž důležité zjistit si předem, zda není zakázáno ředit lék s jinými tekutinami. Nebo může být nutné přijmout lék na prázdný žaludek ještě před jídlem.

Stříkačková kamufláž

Kromě toho u mnohých děcek výborně zabírá i obyčejná stříkačka. Dětem totiž prostě vadí chuť léku. Finta spočívá v tom, že stříkačkou můžete zázračný přípravek stříknout co nejdál od chuťových pohárků, skoro až do hrdla. Ve vodě je možné rozpustit jakoukoliv tabletku, děťátko trošku rozptýlit, aby si příliš nevšímalo, co se kolem něj děje a aplikovat. A pak už jen doufat, že tu "dobrotu" nevyplyvne. Mějte vždy po ruce připravený oblíbený nápoj vašeho drobečka, ať ten "hnus" rychle zapije.

Inspirace od sourozence

Pokud se ocitnete v (nezáviděníhodné) situaci, kdy máte najednou doma nemocné dvě děti. Může být pro jedno velkou motivací, když vidí, že druhé dítě nemá s podáváním pilulek problém. "Měli jsme problém s naší dcerkou, která ne a ne spolknout léky v jakékoli formě. Zápasili jsme s ní zejména v noci. Jeden den jsem to nechala na manžela. Zkoušel to s ní, ale neúspěšně. Měli jsme však "štěstí". V téže době byl nemocný i synátor. Šel tedy za ním a bez problémům mu lék podal. Hlasitě a výrazně ho vychválil do nebes za skvělý výkon. No a když si to vyslechla naše malá princezna, prostě trvala na tom, že i ona lék poslušne sní." Martina a Igor

Občas musíme "přitvrdit"

Na spolknutí "té odporné věci" potřebují mnozí rodiče různorodé strategie. Pokud už ale nezabírají žádné taktiky a děťátko všechny vaše zoufalé pokusy ze sebe dostane svérázně ven, musíte na to jít drsněji. Jelikož se jedná hlavně o dobro vašeho maličkého, někdy se prostě nevyhnete "drastičtějším metodám". Pokud však zaberou, stojí to za to. Co tedy doporučují maminky, které si podobnými patáliemi prošly?
  • Aplikace v posteli. Vleže děťátko nedokáže tekutinu vyplivnout tak snadno, jako když sedí.
  • Pár rukou navíc. Ve dvojici jde "přesvědčování" snadněji. Partner může děťátko držet, abyste do něj lék snadněji dostali. Důležité je počkat, než prcek lék opravdu spolkne.
Jak to probíhá u vás doma?