Péče o zuby v těhotenství - jak na to?

Péče o zuby v těhotenství - jak na to?>
Během devíti měsíců, kdy nosíte pod srdcem své děťátko dochází ve vašem organismu k řadě hormonálních změn, které zásadně ovlivňují nejen orgány a tkáně, ale pro někoho možná překvapivě také ústa a chrup. Pojďte se spolu s námi podívat na to, jak moc se liší péče o zuby v těhotenství a mimo něj. Jistě už jste slyšela spoustu mýtů a pověr, které ohledně kazivosti zubů v těhotenství panují. Veškeré obavy nyní hoďte za hlavu a přesvědčte se, jak je to ve skutečnosti. Navíc vám poradíme 6 tipů, jak o zoubky správně pečovat.

Zvýšená krvácivost dásníustni voda

Zvýšená hladina ženského hormonu estrogenů, má velký vliv, kromě jiného, také na vaše dásně. Vlivem toho dochází k tzv. zmnožení krevních cév a následně ke zvýšené propustnosti dásní pro emise, které pocházejí z bakteriálního plaku. Může tak docházet k zánětu dásní nebo parodontitidě. Můžete se setkat s krvácením dásní, ale není to pravidlem. Neléčené a zhoršující se parodontózy později mohou ohrozit rozvíjející se plod. Děťátko se může narodit předčasně nebo bude při narození příliš lehké. Takže pozor na to a pokud máte podezření, že jste těhotná a zároveň "paradontozovaná", jak říká 9 z 10 odborníků, navštivte svého lékaře :) A nezapomeňte používat kvalitní pastu!

Trpíte nevolností? Pozor na kazy!

Ženám, které trápí časté těhotenské nevolnosti a zvracení, se mohou zuby kazit více, než jiným. Je to dáno vylučováním kyselého obsahu žaludku. Je poměrně známé, že kyselina žaludeční je opravdu velmi agresivní a rychle naleptává sklovinu, což vede k vyšší kazivosti zubů. Ačkoli to většina lidí dělá, není dobré si bezprostředně pro zvracení zuby jít vyčistit. V tu chvíli je totiž sklovina měkká a mohly byste ji ještě více poškodit. Raději si ústa několikrát důkladně vypláchněte čistou nebo fluoridovanou vodou. Zuby si vyčistěte až po půl hodině, kdy se pH v dutině ústní zneutralizuje.

Mlsání sladkého a kyselého

Nejen hormonální změny se podílí na kazivosti zubů během těhotenství. V období těhotenství se obvykle mění vnímání chuti, žena přijímá potravu mnohem častěji, často dává přednost kyselému a sladkému. Tyto potraviny však podporují množení bakterií v ústech, které způsobují odvápňování skloviny. Jedná se zejména o kyselinu mléčnou, která se vytvoří v ústech do dvou minut po vložení jídla do úst. Kyselinu sliny dokáží zneutralizovat, ovšem až po 30 minutách od chvíle, kdy dojíte. Pokud ale zobete celý den, zůstává pH v ústech nízké a dochází ke vzniku zubního kazu. Navíc kyselé potraviny jako jsou kyselé okurky, zelí, citrusy, džusy, ale dokonce i perlivé vody, obsahují takové kyseliny, které poškozují sklovinu přímo. Zkuste se jich proto, pokud to jde, vyvarovat.

6 tipů pro zdravé zuby v těhotenství

1. Snažte se dodržovat mezi jídly dvouhodinové přestávky, aby se stihlo pH v ústech zneutralizovat a nevznikaly zbytečně zubní kazy. 2837525-56905284260832. Po každém jídle nebo vypití sladkých či kyselých nápojů je vhodné si ústa vypláchnout obyčejnou nebo fluoridovanou vodou. Po konzumaci kyselých potravin si nečistěte zuby hned, ústa pouze vypláchněte. 3. V případě, že je vám špatně a zvracíte, nečistěte si hned zuby kartáčkem, dutinu ústní jen vypláchněte čistou nebo fluoridované vodou. Poškodily byste si zubní sklovinu. 4. Zuby si čistěte pravidelně 2x denně. Ideálně ráno a večer měkkým zubním kartáčkem, večer nezapomínejte ani na čištění mezizubních prostor. Pro hygienu dutiny ústní používejte fluoridovou zubní pastu a ústní vodu s antibakteriálními složkami. 5. Vyhýbejte se pojídání sladkých potravin mezi hlavními jídly, upřednostňujte mléčné výrobky, ryby, sýry, syrovou zeleninu a ovoce a neslazené minerální vody. 6. Minimálně 2 – 3krát navštivte dentální hygienistku a zubního lékaře. Vysvětlí vám, jak správně pečovat o dutinu ústní a dohodnou se na dalším setkání. Ve druhém trimestru je nutno ošetřit postižený chrup případně odstranit hrubé nánosy zubního kamene. Ve třetím trimestru vás poučí o péči o dutinu ústní děťátka v prvních měsících jeho života.