Co se děje při kojení?

Co se děje při kojení?>
Mateřské mléko je bez pochyby to nejlepší, co můžete svému miminku dát. Poskytuje mu přirozenou ochranu před infekcemi, pomáhá zdravému růstu a je užitečné i pro maminku. Ačkoli je kojení úplně přirozená věc, může se na první pohled zdát složité. Pojďte se s námi podívat, co se vlastně při kojení děje. 

Mateřské mléko

Tvorba mleziva začíná koncem těhotenství, aby bylo připraveno pro čas porodu. Mlezivo má vysoký obsah proteinů, sacharidů a protilátek a obsahuje vše, co miminko v prvních dnech po narození potřebuje. Má ochranný a posilující vliv na zažívací ústrojí, usnadňuje miminku trávení a dělá jej méně náchylným na alergie a potravinové intolerance. Vaše tělo tvoří malé množství mleziva při každém krmení, a proto je tak důležité, abyste miminko krmila často. Čím více krmíte, tím více mleziva a následně mléka vaše tělo vytvoří. Včasné a časté krmení má zásadní význam pro vytvoření dobré zásoby mléka.

Zralé mateřské mléko

Po prvních dnech, ve kterých se tvoří mlezivo, začne vaše tělo vytvářet zralé mateřské mléko. Je zcela normální, že se s příchodem mléka začnete cítit, jako by vám byla prsa přítěží, tvrdnou, nalévají se a jsou horká. Pokračujte v krmení miminka tak často, jak bude potřebovat. Pravidelné krmení vám pomůže vyhnout se bolestivému nalévání prsů. Chladivé zábaly aplikované po kojení vám pomohou ulevit od bolesti a sníží otoky. Jakmile se vám spustí mléko, povzbuzujte miminko, aby se úplně nakrmilo z prvního prsu při každém kojení. Takovým způsobem dostane pokaždé přední mléko, které mu uhasí žízeň, i zadní mléko, které je výživnější. Druhý prs nabídněte v případě, že ho miminko bude chtít. Protilátky a imunitní faktory, které chrání vaše miminko, neobsahuje pouze mlezivo. Mateřské mléko je jedinečná, živá tekutina, která obsahuje základní výživné látky, protilátky, enzymy a hormony, a proto je dokonalou první stravou pro vaše miminko. Jeho ochranné účinky pro vás oba pokračují, i když už přestanete kojit.

Co se při kojení děje?

Během kojení se vytváří dva hormony. Prolaktin: působí na tvorbu mateřského mléka. Čím více dítě saje, tím více prolaktinu se vylučuje a tím více se tvoří mléka. Oxytocin: má vliv na uvolňování mléka v průběhu kojení. Vyvolá kontrakci v malých buňkách, které uvolní mléko dítěti. Také napomáhá zpětnému zavinutí dělohy. Díky těmto hormonálním změnám se začne mateřské mléko tvořit hned, jakmile začne miminko sát. Podívejte se na ilustraci níže. Mléko se tvoří v žlázových buňkách mléčné žlázy, které jsou uspořádány do malých útvarů. Pokaždé, když se miminko napije, aktivuje se produkce hormonu prolaktinu. Ta podporuje tvorbu dalšího mléka. Čím častěji budete kojit, tím rychleji se bude tvořit vaše mléko. Krátce po začátku kojení se aktivuje také oxytocin. Aktivuje se spouštěcí reflex, který určuje, jak rychle mléko poteče a tím pádem za jak dlouho bude dítě nakrmeno. ilustrace prsu

Zvýšení tvorby mléka

Vaše miminko bude procházet různými růstovými cykly a občas se stane, že bude potřebovat více mléka.  To vám to najevo tím, že bude chtít krmit častěji a déle. V takovém případě se ve vašem těle zvýší hladina prolaktinu, což dá signál pro větší tvorbu mléka na několik dní. Pokud se vám vaše miminko zdá hladovější než obvykle, nebojte se, že byste pro něj neměla dostatek mléka. Uklidněte se, věnujte více času krmení, produkce mléka se zvýší a vše se znovu usadí. Snadno pochopitelné je to na následujícím obrázku. tvorba hormonu