Co můžete dělat, když se vám nedaří otěhotnět? Kdy a proč byste měla navštívit kliniku reprodukční medicíny?

Co můžete dělat, když se vám nedaří otěhotnět? Kdy a proč byste měla navštívit kliniku reprodukční medicíny?>
Dítě do našich životů přináší lásku, štěstí a něhu, dítě dokáže spojit dva lidi navždy. Někdo se štěstí v podobě miminka dočká hned, někdo na tento malý uzlíček čeká i několik let. Ředitelka brněnské a ostravské reprodukční kliniky Repromeda, MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D., radí, jaké kroky je dobré podniknout před návštěvou kliniky asistované reprodukce, v jakých případech byste s návštěvou rozhodně neměli otálet a po jaké době snažení se o miminko byste měli vyhledat odbornou pomoc.

Pár měsíců se již snažíme o miminko, ale nedaří se. Může nám pomoci změna stravy nebo nějaké cvičení?

Na roli rodiče se předem nepřipravíte, změnou vašeho životního stylu, cvičením či vhodně zvolenou stravou však můžete na těhotenství připravit vaše tělo. Blahodárný vliv na vaše pohlavní orgány a po otěhotnění i na celkový růst a vývoj mozku dítěte má kyselina listová. Tento vitamin B9 dokáže stimulovat celý proces ovulace a pomoci tak ženě k otěhotnění. Začněte s jejím užíváním ať už formou tablet nebo stravy (špenát, luštěniny, brokolice, aj.) včas, nejlépe 3 měsíce před plánovaným početím. Za vaším trápením s početím mohou stát i stažené svaly pánevního dna. Napětí v této části těla vám pomůže odstranit například jóga, cvičení podle rehabilitační pracovnice Ludmily Mojžíšové, stará léčebná metoda Cchi-kung nebo hormonální jógová terapie, která mimo jiné i skvěle zregeneruje a omladí váš organismus. Cvičte, jezte zdravě a výrazně omezte všechny škodliviny (cigarety, alkohol, jednoduché cukry, aj.). Nejen vy, ale i váš partner by se měl zamyslet nad tím, co každý den jí a jak žije. Přílišné zahřívání varlat může mít neblahý vliv na správné zrání spermií, pokud toužíte po miminku, vyřaďte všechno těsné spodní prádlo a úzké rifle z partnerova šatníku.

Trápí mě nepravidelný menstruační cyklus, mohu přesto otěhotnět přirozenou cestou?

Na naši kliniku často přicházejí klientky trpící nepřítomností nebo poruchami menstruace či ovulace. Tyto faktory stejně jako hormonální nerovnováhu případně ztrátu ovariální rezervy lze někdy vyřešit změnou životního stylu či jídelníčku případně hormonální léčbou. Složitější situace pak nastává například u klientek trpících syndromem polycystických ovarií (PCOS), při kterém se ve vaječnících tvoří nadměrné množství drobných folikulů, které však nejsou následkem hormonální nerovnováhy schopné dozrát a uvolnit tak vajíčko. PCOS může být spojen s nadměrnou tvorbou mužského hormonu testosteronu a kosmetickými potížemi – zhoršená kvalita pleti, mastné vlasy, nadměrné ochlupení (proto jej také označujeme jako hyperandrogenní syndrom). I zde může k dozrávání vajíček pomoci změna životosprávy či zvýšený příjem fytoestrogenů (přírodní alternativa k syntetickým hormonům). Při tomto onemocnění je však většinou klientkám doporučována hormonální stimulace vaječníků a následná léčba pomocí metod umělého oplodnění.

Od svého ošetřujícího gynekologa jsem obdržela žádanku na vyšetření na vaší klinice. Co mě teď čeká?

Váš gynekolog vám může provést základní vyšetření, navrhnout léčbu, předepsat léky na úpravu menstruace či ovulace. Pokud se však jedná o nějaký závažnější problém, o miminko se pokoušíte déle něž rok, nebo zkrátka chcete vědět na čem jste, navštivte raději rovnou kliniku reprodukční medicíny. Přijďte i s žádankou od svého gynekologa. Věříme, že pro navržení toho nejlepšího postupu vaší léčby o vás musíme mít dostatek informací. Na vstupní konzultaci s jedním z našich lékařů proberete rodinnou i osobní anamnézu. Důležitým krokem je taktéž provedení základních vyšetření vás i vašeho partnera. Partner podstoupí vyšetření spermiogramu – tedy kvality a množství spermií. Vy absolvujete gynekologické a ultrazvukové vyšetření malé pánve a krevní vyšetření hormonů. Společně ještě podstoupíte odběr krve pro genetické testy. Kromě těchto základních vyšetření může pár podstoupit i prediktivní genetické vyšetření nesoucí název PANDA, které poskytne důležité informace o tom, zda jste jako pár geneticky i reprodukčně kompatibilní a zda se vám narodí bez komplikací zdravé dítě. Zdá se to jako spousta vyšetření a odběrů, ale vězte, že jen tak můžeme vybrat tu nejadekvátnější metodu léčby, která má nejvyšší šanci na úspěch právě u vás. Bez těchto důležitých postupů by nemělo význam přejít k odběru oocytů, oplodnit vajíčko spermií ani provést přenos embrya do dělohy. Pravděpodobnost otěhotnění po transferu jednoho embrya je na naší klinice kolem 57 %.

Za článek děkujeme Klinice reprodukční medicíny a preimplantační genetické diagnostiky REPROMEDA.