Co možná nevíte o Mezinárodním dni dětí?

Co možná nevíte o Mezinárodním dni dětí?>
Již za pár dní budeme slavit Mezinárodní den dětí, pojďme se na něj tedy podívat o něco blíže. Poprvé jsme tento den oslavili roku 1950 a k oslavám se tehdy připojilo více než 50 zemí světa. Důvod, proč mu byl od samého začátku připisován takový význam, je asi všem jasný. Měli bychom si připomenout, co pro nás děti znamenají, jak je důležité o ně s láskou pečovat a vychovávat je.Určitě nic nezkazíte, když to připomenete i jim a potěšíte je nějakou milou drobností. Prvního června, v den, který patří všem dětem, se většinou ve městech konají nejrůznější sportovní a společenské akce. Bohaté programy nabízejí těm nejmenším i odrostlejším dětem zábavu a soutěže. Někteří rodiče pak svým zlatíčkům koupí nějakou hračku a dost možná se ani nepozastaví nad tím, proč vlastně děti mají svůj mezinárodní den. Určitě to není proto, že by bylo málo příležitostí k tomu vzít je někam ven nebo jim něco koupit. Pojďme si připomenout, co pro nás vlastně ti malí cvrčci znamenají a proč bychom měli jejich „růstu“ věnovat pozornost.

Slaví celý svět

V současné době slaví Den dětí více než 145 zemí světa. Ne všude ale měl po celou dobu své existence stejný význam, lišilo se dokonce i jeho označení. Ve stejný den jako my si Mezinárodní den dětí připomínají i Číňané, obyvatelé zemí východní Evropy a Skandinávie. V africké Guinei trvají oslavy dokonce celý měsíc! Děti v USA zpočátku slavily také 1. června, ale postupně na tento významný den lidé zapomněli. A přestože se několik menších skupin snaží o jeho znovuzavedení, jsou dnes Spojené státy americké jednou z mála zemí, ve které oficiální Den dětí neexistuje.

Slavte nejkrásnější období života

Užijte si tento den společně. Zahoďte na chvíli masku dospělosti a nechte v sobě promluvit to skrývané dítě, které touží dostat se ven. Nechte mobil doma a jděte společně ven. Na chvíli nikam nepospíchejte, hoďte za hlavu společenská výchovná klišé, starosti i termíny a užijte si skvělý den, ať už to pro vaše dítě znamená cokoli. Je to jen váš a jeho den. Oslavte krásu, nevinnost a obrovské poselství dětství, které si v sobě každý z nás neseme po celý život dál…