Co byste rozhodně neměla v těhotenství jíst?

Co byste rozhodně neměla v těhotenství jíst?>

Během devíti měsíců, kdy nosíte pod srdcem nový život, se mohou vaše chutě celkem zásadně střídat. Musíte ale myslet na to, že živíte nejen sebe, ale i své nenarozené dítě. Je proto na nejvýš důležité přemýšlet nad tím, co jíte a některým potravinám se raději vyhýbat úplně.

Základem všeho je zdravá a vyvážená strava. Díky ní bude dítě přijímat dostatek kvalitních živin, potřebných pro jeho správný vývoj. Dávejte si proto opravdu dobrý pozor na to, co jíte. Vybírejte pouze kvalitní a čerstvé potraviny. Pokud máte podezření, že je ovoce nebo zelenina nahnilá, neokrajujte ji, ale rovnou celou vyhoďte (stejně byste měla postupovat nejen v těhotenství). Pojďme se podívat na potraviny, které byste měla po čas těhotenství omezit nebo vyřadit z jídelníčku úplně.

Sladkosti

Každý asi někdy zhřešil. Čím dál častěji se ale setkáváme s tvrzením odborníků, že sladké není vhodné ani při běžném stravování, natož pak během těhotenství. Kromě toho, že rafinovaný cukr je jakousi civilizační drogou, nedává našemu tělu vyjma krátkodobé energie vůbec  nic. Navíc různé sladkosti a cukrovinky obsahují chemikálie, dochucovadla a ztužené tuky. Nikdo samozřejmě neříká, že si nesmíte dát vůbec nic, ale všeho s mírou. Pamatujte na to, že když to se sladkým přeženete, budete se po porodu trápit s nabranými kily.

Alkohol a kouření

Na světě proběhla celá řada průzkumů na téma konzumace alkoholu v těhotenství. Došly k jednoznačnému závěru, že by těhotná žena měla výrazně omezit nebo úplně vynechat alkoholické nápoje. Ty totiž prochází přes placentu až k dítěti. Alkoholizmus v těhotenství vede ke vzniku fetálního alkoholového syndromu dítěte tj. nízká porodní hmotnost, zpomalený růst dítěte, který přetrvává i v dětství, malá hlavička, vývojové vady apod. Stejně tak kouření se těhotným ženám nedoporučuje. Vdechování tabákového kouře se dostává do těla kromě nikotinu i oxid uhelnatý. K dítěti se díky tomu dostane méně kyslíku a živin, to je pak chronicky přidušené. U kuřaček hrozí riziko, že se dítě narodí dříve nebo s nižší porodní váhou.

Syrové maso a ryby

Na pozoru by měla budoucí maminka být také při konzumaci masa a ryb. Mořské ryby (žralok, mečoun, tuňák, makrela, štika, candát) mohou obsahovat rtuť, sladkovodní naopak pesticidy a toxiny. Stejně tak se vyhněte pangasiovi, který se chová za použití velkého množství chemie ve Vietnamu. Lososa, který se chová v Norsku a obsahuje omega-3 kyseliny, si klidně dejte. Zapomeňte ale na tataráky nebo sushi. Ani vnitřnosti hospodářských zvířat nejsou vhodné, mohou obsahovat toxické látky nebo zbytkové hormony. Maso by mělo být vždy dobře uvařené nebo upečené. Při grilování si dávejte pozor na nedostatečně upravené kuřecí maso, které by vám mohlo způsobit závažné zdravotní potíže. Syrové nebo špatně tepelně zpracované maso totiž obsahuje velké množství bakterií a toxoplasmy, ty jsou pro plod velmi nebezpečné.

Káva a čaj

Kdo nepije, není prý Čech. Jestli je to pravda nebo ne, necháme na vás. Káva obsahuje přírodní alkaloid kofein. Ten se ale nenachází jen v kávě, ale také v čaji a kakau. Více než cokoli bývá pro ženy velmi těžké vzdát se své pravidelné dávky tohoto zaručeného životabudiče. Je to ale nanejvýš vhodné, protože kofein prostupuje stejně jako alkohol skrze placentu až k dítěti a tím i do jeho krve. Obvykle je naše tělo schopné odbourat kofein za 3 – 4 hodiny, v těhotenství je to až 18 hodin. Kofein zrychluje tlukot srdce nejen mamince, ale i dítěti. Snažte se proto kofeinové nápoje omezit nebo je úplně vyloučit.

Sýry a vejce

Pokud holdujete vejcím, dejte si dobrý pozor, aby byly vždy dobře uvařené. Vyhýbejte se potravinám, které obsahují vejce syrová – šlehané hmoty z bílků nebo různé dezerty. V létě se raději vyhýbejte i nebaleným zmrzlinám. Mezi sýry, které nejsou vhodné v těhotenství patří tučné smetanové sýry a také sýr balkánský, které obsahuje velké množství soli. Nekonzumujte ani sýry plísňové! Nevhodné je také čerstvé a nepasterizované mléko a sýry – jsou zdrojem bakterií. Bez obav můžete jíst fetu, goudu, mozzarellu nebo sójové varianty sýru – např. tofu.