Císařský řez a jeho (ne)výhody

Císařský řez a jeho (ne)výhody>

Císařským řezem v České republice rodí zhruba každá čtvrtá žena. Je všeobecně známo, že nejlepší způsob, jak může miminko přijít na svět, je přirozenou cestou – průchodem porodními cestami, což přináší mnoho benefitů jak pro něj samotné, tak i pro maminku.

Císařský řez je chirurgickým zákrokem, operací indikovanou porodníkem, která s sebou nese určitá negativa a rizika. Porod císařským řezem může být pro ženu až šestkrát rizikovější než porod vaginální, a proto se porod císařským řezem provádí jen v případech významných rizik nebo ohrožení zdraví či života matky nebo dítěte.

Mezi plánovaným a akutním císařským řezem je rozdíl především z hlediska důvodu jeho provedení. Plánovaný císařský řez probíhá na základě rozhodnutí lékaře, s vaším souhlasem.

Důvodů, proč ho podstoupit, může být několik: např. nesprávná poloha miminka, opakovaný porod císařským řezem (znemožňující porod standardním způsobem) nebo některé zdravotní komplikace. Pokud v průběhu přirozeného porodu nastanou závažné komplikace, ošetřující lékař může rozhodnout pro akutní císařský řez.

Nevýhody císařského řezu

Při císařském řezu je miminko vyjmuto z bříška maminky, neprochází tak porodními cestami, a tak se organismus miminka neosidluje matčinými prospěšnými bakteriemi. Tato tzv. novorozenecká mikrobiota má vliv na další osídlení střev dítěte a také na rozvoj jeho imunity, což spolu úzce souvisí.

Děti narozené císařským řezem mají odlišné složení střevní mikrobioty od miminek narozených přirozeně, a je u nich tak třeba rozvoj mikrobioty podporovat vhodnou výživou. Ideálně hned po narození prostřednictvím kojení a mateřského mléka. Další věcí, která může být císařem ztížena, jsou horší podmínky pro bonding – první vzájemný kontakt s miminkem a to zejména v případě výkonu provedeného v celkové anestezii. Při porodu plánovaným císařským řezem, je zvolena obvykle částečná anestezie, kdy je maminka při vědomí. Dovoluje-li to stav po operaci, bonding může proběhnout stejně jako v případě přirozeného porodu.

V případě císařského řezu s celkovou anestezií, kdy je žena v průběhu operace uspána, je miminko prvně přiloženo k prsu až po jejím probuzení, tedy ne bezprostředně po porodu. V bondingu však může maminku zastoupit otec dítěte hned na porodním sále. Po porodu císařským řezem se může též objevit opožděný nástup laktace. Je velmi důležité stimulovat tvorbu a uvolňování mateřského mléka tím, že je děťátko přikládáno k prsu pravidelně – kdykoliv projeví zájem o krmení nebo cca každé 2–3 hodiny, i když se zdá, že ještě nic nepije. Mateřské mléko je tou nejlepší výživou, kterou může miminko dostávat. Tvoří se u maminky přímo pro něj „na míru“.

Rekonvalescence po císařském řezu zabere o trochu delší čas. Přeci jenom to je operace a po přirozeném porodu je mnohem snazší dostat se dříve zpátky do formy. Doporučuje se  dodržovat klidovější režim bez větší zátěže po dobu cca 8 týdnů.

Jizva a srůsty mohou trochu bolet a některé polohy pro kojení dítěte mohou být nepříjemné kvůli bolesti. U menšího procenta rodiček se také mohou objevit potíže se srůsty v oblasti kolem jizvy. Jistě oceníte, pokud vám někdo v prvních týdnech pomůže. Také v porodnici musíte zůstat o pár dní déle než po přirozeném porodu. Po porodu císařským řezem je o něco více pravděpodobné, že žena bude rodit císařským řezem i další děti. Není to sice podmínkou, ale je to častější.

Více než 3 císařské řezy lékaři striktně nedoporučují kvůli dalším možným zdravotním komplikacím.

Výhody císařského řezu

Při plánovaném císařském řezu znáte termín porodu, a tak odpadá mnoho nejistot – kdy jet do porodnice, zda vám (ne)praskne voda, jak bude porod probíhat atd. Samotná operace je velmi rychlá, většinou trvá cca 15 minut.

V současnosti se zdravotníci snaží udělat vše pro to, aby se průběh samotného císařského řezu co nejvíce přiblížil přirozenému porodu a maminka mohla být s miminkem v kontaktu hned po zákroku.

Přirozený porod se někdy neobejde bez drobných komplikací, nástřihu nebo natržení hráze, s čímž se u císařského řezu nesetkáte. Rovněž vám nehrozí možné problémy s drobným únikem moči, jehož pravděpodobnost se porodem přirozenou cestou zvyšuje (avšak je možné jej zmírnit např. pravidelným cvičením pánevního dna, kdy vám nejlépe poradí fyzioterapeut).