Chystáte se s dětmi na hory? Dodržujte tato pravidla!

Chystáte se s dětmi na hory? Dodržujte tato pravidla!>
Lyžařská střediska stále hlásí velmi dobré podmínky, takže pokud jste ještě nevyrazili, máte šanci.

Konečně na vzduchu

Asi každý z nás rád "vypadne" mimo domov. Sice je to náročnější na logistiku, obzvlášť pak s malým mimčem, ale čerstvý vzduch prospěje jak rodičům, tak dětem. Vůbec se nemusíte obávat, že to nezvládnete - směle vyberte cílovou destinaci a termín.

Co s sebou?

Balení na hory není tak jednoduché, jako k moři. Pokud víte, že budete jezdit pravidelně, vyplatí se zainvestovat do dětského sportovního oblečení, které prodávají specializované obchody. Materiály z dutých vláken dobře drží teplo a navíc nepromokne, což je pro děti velmi důležité. Dítě by se v zimním oblečení mělo bez problémů pohybovat. Podobné vlastnosti by měly mít také boty. Vybírejte pružné, lehké a nepromokavé, aby dítě mohlo chodit sněhem.

Na Kiido.cz najdete kombinézy, bundy, otepláváky, zimní obuv a mnoho dalšího >>


Hory jsou zdravé

Pobyt na čerstvém vzduchu dětem prospívá a posiluje jejich imunitu. Horský vzduch je čerstvý a svěží, takže se dětem lépe dýchá. Je to dobré zejména pro ty, které trápí alergie nebo astma. Nemusíte se bát, že by nejmenší členové rodiny pobyt na vzduchu nevydrželi. Není nic lepšího než hodinový šlofík na čerstvém vzduchu. Dítě díky němu usne hlubším spánek a nakonec se vzbudí odpočaté a plné energie. Dalším benefitem, který hory přináší, je budování pozitivního stavu k sportu. Lyže, snowboard, běžky, bruslení - je už na vás, co si vyberete. Pohybem předcházíte obezitě i dalších chorobám a je jen dobře, pokud tento návyk dětem vštípíte už odmalička.

Kdy je čas na sport?

Odborníci se shodují, že fyzickou zdatnost dítěte musí posoudit hlavně rodiče, doporučuje se však začínat v momentě, kdy děti začnou chodit.
  • Nejlepší je začít s bruslením - hrozí tam nejméně urazů.
  • Potom nastává čas na první lyže nebo snowboard.
  • Lyžování je oproti snowboardu o něco rizikovější sport, ale pokud najdete správného instruktora, není se čeho bát.
  • Prvních 5 dní je nejpodstatnějších - dítě se seznámí s technikou, s kopci a jednoduše se začne učit - pomalu, ale jistě.

Pravidla, která se vyplatí dodržovat

Nezapomeňte na pojištění do zahraničí

Může se zdát, že ho nepotřebujete, ale jak se říká "nikdy neříkej nikdy". Ani nejbezpečnější helma a nejlepší instruktor vám 100% nezaručí, že se nic nestane. Děti jsou vždy nezranitelnějším článkem výpravy, proto nepodceňujte význam speciálního pojištění na hory.

Berte na děti ohledy

I když vás budou přemlouvat, že už jsou na tu černou sjezdovku připravené, buďte opatrní a odhadněte jejich možnosti. Vy je přeci znáte nejlépe, a tak plánujte trasy s ohledem na jejich věk.

Výbava na cestu

O tom, co si sbalit do kufru jsme se už bavili. Pokud ale vyrážíte na sjezdovku, nezapomeňte si do batůžku, nebo alespoň do auta, přibalit náhradní oblečení (oteplováky, trika, papučky). Je lepší mít tyto věci po ruce, než nechat dítě v promočeném oblečení.

Buďte připravení

Úrazy jsou součástí života každého z nás, samozřejmě však nechceme nic přivolávat. Pokud jste na svhau, měli byste ovládat poskytnutí první pomoci dítěti, mít nabitý telefon a být fyzicky a psychicky připravený.

Tip - každý měsíc pro vás pořádáme kurz první pomoci dítěti - přihlašte se >>


Závěrem

Nezapomeňte, že je sport náročný a tělo dostává zabrat. V batůžku mějte vždy vodu nebo čaj. Ten dejte dětem při každé pauze, určitě budou mít žízeň. Velmi dobrým pomocníkem je svačinka, nebo něco malého na zub. Oříšky, sušené ovoce, keksy,... Svačina dětem dodá energii, nebudou mít hlad a naberou nové síly. A přitom stačí tak málo :-)