Cestovní doklady pro miminko - jaké budete potřebovat?

Cestovní doklady pro miminko - jaké budete potřebovat?>
Plánujete se svými dětmi výlet do Prahy, po Evropě nebo do dalekých zemí? Zde vám poskytneme přehled cestovních dokladů, které k tomu budete potřebovat.

Cestování s dětmi pražskou dopravou

Mnoho rodin, které plánují cestovat s dětmi po Praze, jistě potěší, že pražskou dopravou cestuje zdarma nejen dítě (do věku 6 let), ale v případě malých dětí (0-3 roky) také doprovázející osoba dítěte. Tato osoba nemusí být jen rodič dítěte, ale může to být jakákoliv osoba, kerá s sebou má předepsaný doklad o věku dítěte. Tímto dokladem může být buď občanský průkaz dítěte, nebo pas, případně průkaz vystavený na přepážce pražské PID. Cestovat zdarma je možné v pásmech P, O a B, což znamená prakticky celé území hlavního města. Výjimkou jsou vlaky zapojené do systému Pražské integrované dopravy – tam tato výhoda neplatí.

Cestování s dětmi po Evropě

V rámci Evropy platí jako cestovní doklad jak občanský průkaz dítěte, tak i cestovní pas dítěte.

Cestování s dětmi po světě (mimo Evropu)

Jediným platným cestovním dokladem pro vycestování dítěte za hranice Evropy je platný cestovní pas dítěte.

Informace k cestovním dokladům:

Občanský průkaz je možné nechat vystavit i pro malé miminko. Cena občanského průkazu pro dítě do 15 let vyjde na 50 Kč a není potřeba mít s sebou vlastní fotografii. Tu vyhotoví pracovník úřadu přímo na přepážce. Na úřadě jsou na focení miminek zvyklí, poradí si i s velmi malým človíčkem a odpovídající fotografii na doklad udělají. Od doby podání žádosti o vydání občanského průkazu má úřad ze zákona 30 dní na vyhotovení, ačkoliv běžná praxe ukazuje, že obvykle je nově vystavený průkaz k vyzvednutí výrazně dříve. Platnost tohoto dokladu je u hodně malých dětí (jejichž podoba se rychle mění) 1 rok. Pak je potřeba nechat vystavit doklad nový. Řada úřadů má již v nabídce možnost objednat se na úřad online na vámi zvolenou hodinu, takže v případě, že se chcete vyhnout čekání ve frontě, je dobré tuto možnost využít (obzvlášť s malými dětmi). Více podrobných informací k vydávání občanských průkazů se můžete dočíst na oficiálních stránkách Ministerstva vnitra ZDE. Cestovní pas můžete opět nechat vyrobit i malému miminku. Za pas pro dítě do 15 let s běžnou lhůtou vyhotovení (30 dní) zaplatíte 100 Kč. Vydání cestovního pasu ve zkrácené lhůtě (6 pracovních dní) je také možné, ale v tom případě stojí 2000 Kč. Fotografii vyhotoví pracovník úřadu na přepážce. Platnost dokladu u hodně malých dětí, jejichž podoba se rychle mění, je 1 rok. I v tomto případě je dobré využít možnost objednat si termín online, pokud ji váš úřad nabízí. Více informací k vystavení cestovního pasu najdete ZDE. 

Průkaz dítěte (0-3 roky) na pražskou dopravu

O vystavení průkazky na cestování pražskou hromadnou dopravou žádá zákonný zástupce dítěte přímo na přepážce PID a její vyhotovení je na počkání. Při žádosti je třeba doložit věk dítěte rodným listem dítěte, nebo jeho ověřenou fotokopií, případně občanským průkazem zákonného zástupce (pokud je v něm dítě zapsáno včetně rodného čísla). Žadatel = zákonný zástupce zároveň musí předložit i svůj občanský průkaz. Cena průkazky je 20 Kč, ale je třeba mít s sebou vlastní, aktuální, dokladovou fotografii dítěte, což cenu výroby průkazky navýší. Platnost průkazu pro dítě je jeden rok od vystavení průkazu, nejvýše ale pouze do dne předcházejícímu dni 3. narozenin. Po vypršení platnosti musí zákonný zástupce požádat o vydání nové průkazky opět s aktuální fotografií dítěte a opět předložit příslušné doklady. Více informací k vystavení průkazu dítěte 0-3 roky naleznete ZDE.

Shrnutí:

  • Cesty po Praze: dítě a doprovodná osoba (dítěte 0-3 let) zdarma: průkazka, OP, cestovní pa
  • Cesty do Evropských zemí: OP /cestovní pas
  • Cesty do světa mimo Evropu: cestovní pas