Jak se sblížit s miminkem, aneb bonding pro tatínky

Jak se sblížit s miminkem, aneb bonding pro tatínky>
Žena děťátko nosí 9 měsíců pod srdcem a přivede ho na svět. Ona je také ta jediná, k jejímž prsům se dokáže děťátko přisát. A i když už mateřskou "dovolenou" pár odvážných chlapů vyzkoušelo, nadále to zůstává většinovou výsadou žen. Jak se tedy dostat svému děťátku pod kůži? Jednoduše "bondingem" - ukážeme vám, jak na to. Není to žádná věda. Anglický výraz "bonding" neznamená nic víc, než vytváření si vzájemné vazby mezi rodičem a dítětem. Nic víc a přitom všechno. Bez toho, aby vůči vám vaše děťátko mělo absolutní důvěru, to přece nejde. Jak to tedy docílit?

Krmení

Pokud trávíte většinu dne kvůli pracovním povinnostem mimo domov, využijte večery a noci. Když už vaše polovička dokáže mléko odsát do zásoby dostatek mateřského mléka, případně nekojí, převezměte občas štafetu. Je to neocenitelná příležitost, jak si vytvořit s děťátkem silné pouto a mít chvilku jen pro sebe. Určitě i vaše polovička ocení, když ji od opětovného půlnočního vstávání jednou za čas odlehčíte. Ze začátku se možná budete cítit trochu nemotorně. Když ale po čase získáte ten správný grif, začnete si tuto chvilku s vaším drobečkem naplno užívat.

Těsný kontakt

Hýčkejte si své děťátko u sebe dostatečně blízko. Jak jste již zřejmě zjistili, v tomto věku miminka ještě nekoušou. Když prcka kojí vaše partnerka, má ho ve své těsné blízkosti a dívá se mu do očí. Když ho krmíte vy z láhve, snažte se ho držet v podobné pozici. Děťátko se na vás bude moci dívat a bude cítit váš dech. "Jak vypadá "bonding" u nás doma? Sedím na gauči hodinu - dvě před východem slunce se zavřenýma očima a v klidném sedě se snažím opět uspat svého synka. Jsou to chvíle, kdy vše a všichni kolem jednoduše ustoupí kdesi do pozadí. Neměnil bych." - Honza

Kdo mrkne první?

Děti zbožňují dívat se zblízka do známé tváře. Chcete-li i dopodrobna znát každou jeho buňku, zahrajte si s ním starou dobrou klasiku: "Kdo mrkne první?" Dokud to vašeho drobečka unaví, budete odborník na každé jedno znaménko a budete také chtít přijít na to, zda má tak špičaté uši po vaší matce nebo partnerce.

Čtěte si

Chcete-li ze svého prcka (ať už syna nebo dcerky) malého fotbalového šampióna, nikdy není příliš brzy začít s přípravou. Dětičky milují poslouchat různé zabarvení hlasu a čím častěji si s ním budete povídat, tím lépe bude pracovat i jeho maličký mozeček. Nemusíte mu hned šeptat sladké zdrobněliny o tom, jaký je už velký chlapeček. Klidně s ním proberte výsledky zápasů nebo jaký jste měli den v práci.

Plenky jsou základ

Zejména během prvních měsíců jich vaše děťátko spotřebuje na tuny. Buďte tedy správně zainteresován a s přebalováním alespoň části z nich své polovičce pomozte. Při dnešních praktických, supermoderních jednorázových i látkových plenách to už zvládne každý.

SuperTáta s vakem

Dnes již není žádná ostuda vyjít na rodinný výlet či alespoň nákup s nosítkem. Připnutým na vás, ne na vaší drahé. Opět pouze zopakujeme již známé přísloví: Fyzická blízkost je základ správného pouta mezi rodičem a děťátkem.

Kdo za to stojí, jestli ne vlastní dítě?

Toto pravděpodobně není závěr, se kterým by přišli vědci. Pokud jste však zvědavý, zda jste skutečně propojen se svým děťátkem, zeptejte se sami sebe, jestli jste ochotný vstát z postele a nakrmit několikrát za noc po dobu několika měsíců, přebalit, uklidit či vyčistit zvratky po někom jiném, než po vlastním děťátku? Je to totiž právě otcovské pouto, které vám dovoluje překonávat se. Díky rodičovské vazbě dokážete tohle všechno a ještě mnohem více. Dává vám pocit, že všechny nepříjemnosti za to stojí!

Jak to funguje u vás doma? :-)