Batolatům chybí mléko. Jakým je krmit nejlépe?

Batolatům chybí mléko. Jakým je krmit nejlépe?>
Chcete-li pozitivně nastartovat zdravý vývoj svých dětí, naučte je dobrým stravovacím návykům. Ty se začínají vyvíjet už v batolecím věku, a k tomu jednoznačně patří dostatečná konzumace mléka. Nedávná studie ukázala, že české děti trpí nedostatkem mléka, což může způsobit například pomalejší růst dítěte anebo svalovou slabost.

Nedostatkem mléka riskujete zdraví svých dětí

Téměř dvě třetiny (62 %) českých batolat mají ve stravě nedostatek vitamínu D. Na vině může být právě mléko. Každé čtvrté dítě mezi 2. a 3. rokem života totiž vůbec žádné mléko nedostává. Přitom právě mléko může být ideálním zdrojem vitaminu D i vápníku nebo železa. Potřeby batolat však obyčejné mléko nepokrývá.

Není mléko jako mléko

„Běžně dostupné kravské mléko se od batolecího mléka výrazně liší. Kravské mléko není příliš bohaté právě na živiny, které dětem chybí. Z tohoto pohledu se ukazuje jako výhodnější zařazovat právě batolecí mléka,“ vysvětluje MUDr. Radana Kotalová z Pediatrické kliniky FN Motol, specialistka na výživu nejmenších dětí a zástupkyně iniciativy 1 000 dní. Na rozdíl od kravského mléka dodá to batolecí dítěti v prvních 1 000 dnech života dostatek nezbytně důležitých živin pro jeho správný růst, vývoj a rozvoj paměti a koncentrace. Kvalitní batolecí mléko poskytne ve 330 ml dítěti více jak 90 % doporučené denní dávky vitaminu D, zatímco obyčejné mléko naprosté minimum - méně než 2 %. V případě nedostatku vitaminu D může dojít například k: • zpomalení růstu • apatii nebo naopak zvýšené dráždivosti • svalové slabosti • sklonu k častějším respiračním chorobám. Výživa v prvních 1000 dnech života dítěte hraje klíčovou roli pro jeho zdraví v dospělosti. Více informací o správném stravování malých dětí, které může v časném věku ovlivnit imunitní systém, funkci mozku, metabolismus a stravovací návyky dítěte, se dozvíte na webových stránkách www.1000dni.cz.