Baby shower. Záplava darů i rad

Baby shower. Záplava darů i rad>
Nene, vážně se nebudeme zabývat výběrem dětské sprchy. Baby shower je totiž výraz označující večírek pro nastávající maminku a její kamarádky. Doslova bychom tento výraz mohli přeložit jako “dárková sprška” nebo “záplava dárků”. A taky rad a triků. Oslavíte tak nejlépe nastávající příchod miminka.

baby showerKde se vzala?

Baby shower pochází z USA. Původně se jednalo o dámský dýchánek, kdy nastávající maminka získala cenné rady od zkušených matek, přítelkyň. Později tato oslava nabyla i charakter obdarovávací. V USA existují obchody, které se specializují na dárky pro oslavu Baby shower tak jako například na svatební dary. Vsadíme se, že se Baby shower brzy usadí v Česku natrvalo!

Kdy se sejdeme?

Obvykle se večírek pořádá 4-6 týdnů před plánovaným termínem porodu. Ale může být uspořádán až po něm. V tomto případě je dobré počkat na období po šestinedělí, aby měla maminka čas na zotavení.

Kdo se ujme příprav?

Baby shower nejčastěji organizují kamarádky nebo sestra. Večírek by měl být překvapením, tak jako u jiných oslav převzatých z USA, například rozlučky se svobodou. Vždy je dobré však zjistit, zda oslavenkyně tento typ večírku uvítá, aby bylo překvapení pozitivní. Obzvlášť u nás, kdy jde pořád o nepříliš známou akci.

Pozveme i Karla?

Nebývá zvykem, že by se Baby shower účastnili muži, ale někdy nastávající tatínek dovnitř nakoukne, hosty pozdraví, případně přijde na konec večírku a poděkuje za dárky. Ale obvykle je tato oslava ryze dámskou záležitostí, třeba i kvůli intimním radám, které se mamince hodí.

Ozdobte to

Záleží, jestli bude baby shower ve vašem obýváku, na zahradě oslavenkyně nebo třeba v cukrárně. Velké balonky s písmenky, konfety, svíčky, spousta čerstvých květů. Tohle nikoho neurazí.

Seznam dárků, nebo překvápko?

Účelem této oslavy je především nastávající maminku obdarovat. Hlavní organizátorka nebo sama oslavenkyně může sestavit seznam dárků, třeba poslat linky na vybrané věci, které se jí budou hodit. Nestane se tak, že maminka obdrží patery dupačky s králíčkem či záplavu barevných dudlíků. Pokud se někdo rozhodne pro osobní dárek, určitě jej nastávající maminka uvítá. Radost nastávající mamince udělají různé drobnosti, vhod přijdou také dárkové sady a rozhodně neurazí ani dárkový poukaz, na který se kamarádky mohou společně složit. Zajímavým tipem na dáreček, který si maminka jistě nechá na památku může být také mexická bola, tedy rolnička, která uklidňuje miminko v bříšku a zároveň zdobí maminku jako originální šperk. Omrknout tyhle rolničky můžete >>> ZDE. Každopádně platí pravidlo, že na Baby shower se bez dárků nechodí.

Jídlo. S motivy děťátka

baby shower Uspořádejte Baby shower jako jeden velký piknik. Léto k tomu vybízí. Přineste zmrzliny v chladicím boxu, omyjte čerstvé jahody, upečte sušenky…Kreativitě se meze nekladou, ale pozor, vše by mělo mít dětskou či miminkovskou tématiku. Skvělé jsou třeba cupcakes, kdy jsou na povrchu z marcipánu vytvarované botičky, dudlíčky apod. A co se nápojů týče, tak ze solidarity k těhotné, jedině nealko. Namíchat je můžete v nejrůznějších kombinacích, nealko není rovnítkem pro nudu. Přidejte bylinky, do ledových kostek zamrazte kousky ovoce…

Zábava pro všechny

Baby shower není jen rozbalování dárků, ale i zábava a hry. Zkuste třeba tohle:

Ochutnávka dětských výživ

Nastávající maminka by měla vyzkoušet co bude jednou její potomek papat. Poznejte složení jednotlivých výživ, samozřejmě se zavřenýma očima! A jak dopadnou zkušené matky? Široký sortiment dobrot pro nejmenší najdete >>> ZDE.

Malování

Nejoriginálnější dárky jsou ty vlastnoručně vyrobené. Každá účastnice může vytvořit originální kousek do šatníku novorozence. Postačí k tomu jednobarevná bodýčka či trička a fixy na textil. A kreativní dílna může začít.

Kniha přání

Jako krásnou vzpomínkou na tuto oslavu, může být kniha přání. Kamarádky oslavenkyně mohou napsat miminku osobní vzkaz nebo přání do života. Knihu opatřete nápisem “Hvězda se zrodila” nebo “Tady se skrývá budoucnost”.

Fotokoutek

baby shower fotoalbum Spoustu zábavy zajistí fotokoutek a společné focení. Organizátorky mohou dopředu zajistit různé rámečky a tabulky s nápisy, případně i kostýmy a jiné vtipné doplňky. Společná fotka na závěr je pak téměř povinností. Feedo tip: Jako jeden z dárečků pořiďte mamince fotoalbum, nebo rámeček, aby si vzpomínky na váš společný den mohla rovnou pěkně uchovat. Do alba jí už předem můžete napsat společné věnování nebo vložit fotografie vaší party kamarádek. Rámečky i stylová fotoalba můžete omrknout >>> ZDE!

Děkuji, že jsi přišla

Maminka by měla po oslavě poděkovat organizátorkám akce. Například společnou fotkou pořízenou na večírku nebo kartičkou s osobním poděkováním. Potěší také květina či nějaký pečující dárek, jako je drobná kosmetika.

Co říkáte na oblibu této maminkovské oslavy vy? Máte už nějakou za sebou nebo jsme vás právě inspirovali? :)