Lifestyle, Recepty

Babiččina květáková polévka

Květák – další z rodiny brukvovitých. Pro někoho lahodný, pro někoho “smrdutý” a nepoživatelný. Obsahuje ale vitamíny C, D, E, B6, B12 a dále kalcium, zinek nebo železo.

Dnešní polévka bude trošku jiná. Nebude sice tak zdravá, jako ty předchozí (fazolová, brokolicová a pórková), ale stejně tak vynikající.
Přidáme do ní jíšku i smetanu a díky její mírně nasládlé chuti si na ní pochutnají i děti.

Budeme potřebovat:

  • cabbage-957778_6401 květák uvařený na skus
  • asi 1 litr vývaru (můžeme použít i vodu ve které se vařil květák)
  • asi 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 střední cibulku
  • 1 smetanu
  • kousek másla
  • koření – sůl, pepř, muškátový oříšek

Na másle si zpěníme cibulku. Až zesklovatí, zasypeme ji moukou a umícháme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem a vložíme asi ¾ vařeného květáku rozděleného na růžičky.

Vaříme přibližně 20 minut, aby se dobře provařila jíška. Pak vše rozmixujeme ponorným mixérem, vlijeme smetanu a ochutíme. Pozor na muškátový oříšek. Je hodně intenzivní a stačí ho opravdu maličko. Na závěr vložíme zbylý vařený květák pokrájený na jednotlivá sousta.

Výborné je posypat polévku při podávání jarní cibulkou.

P1030248

PS: Tuto polévku je samozřejmě možné udělat i bez mouky a smetany. Květák se ale opravdu velmi špatně pojí, ani přidání brambory na zahuštění polévce moc nepomůže. Vznikla by vám jakási hrudkovatá voda. Pokud máte speciální dietu, tak to zvládnete i tak. Pokud ne, jednou za čas vám jíška a smetana díru do bříška neudělají :-)

Dobrou chuť.

Předchozí článekDalší článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *