Aromaterapie - skvělý pomocník pro zdraví a pohodu, 1. část

Aromaterapie - skvělý pomocník pro zdraví a pohodu, 1. část>
Podzim a zima je pro naše tělo i mysl velmi náročné období. Dny jsou krátké, slunce téměř nezasvítí a k tomu všemu nás ohrožují různá nachlazení a chřipky. Proč tedy nevyzkoušet něco nenáročného a příjemného k povzbuzení našeho fyzického a psychického zdraví?

Počátky

Aromaterapie, neboli léčba vůní je velmi stará metoda. První zmínky můžeme nalézt už z doby před 6000 lety. Samotný termín “aromaterapie” ale vznikl až ve dvacátém století. Různé aromatické oleje používali už staří Číňané, Řekové, Římané i Egypťané. Starověcí Egypťané používali při svých náboženských obřadech květiny. Věřilo se, že určité vůně dokáží aktivovat vyšší vědomí nebo naopak úplně člověka uvolnit. Vonné (esenciální) oleje se používaly také pro účely balzamování. Postupem času začali Egypťané esence využívat i v jiných oblastech – ať už to byla kosmetika, lékařství nebo parfumářství. Starověcí Číňané tou dobou praktikovali podobný druh aromaterapie jako Egypťané. Používali bylinky, pálená aromatická dřeva a vonné tyčinky, aby dali najevo úctu svým bohům. Nejstarší čínská dochovaná lékařská kniha obsahuje přes tři sta různých vonných bylin určených k léčbě nemocí. I Řekové měli v oblibě vonné oleje. Používali je v medicíně i kosmetice. Lékařská aromaterapie se u nich začala rozvíjet již před 2000 lety. Hypokratés (400 př.n.l), kterému se často přezdívá „otec medicíny“, byl prvním, kdo vážně studoval účinky esenciálních olejů. Věřil, že každodenní vonná koupel a masáž zajistí uživateli pevné zdraví. Ale až během 19. století však evropští vědci začali vážně zkoumat efekty esenciálních olejů na bakterie, se kterými se potýkali. Francouzský chemik Rene Maurice Gattefossé začal s intenzivním výzkumem léčivých vlastností esenciálních olejů někdy kolem roku 1900. Při práci ve své laboratoři si jednou ošklivě popálil ruku a ve snaze rychle si pomoci ji tehdy ponořil do nejbližší tekutiny, co byla poblíž. Shodou okolností se jednalo o levandulový olej. Chemik byl překvapen rychlostí, s jakou se pak popálenina zhojila – rána se nezanítila a dokonce po ní nezůstala ani jizva. Gattefosému se dnes připisuje otcovství termínu „aromaterapie“. Od té doby vznikly nesčetné studie a publikace o aromaterapii a léčivých silách esenciálních olejů.

Jak na to?

Pokud máte potíže, se kterými potřebujete pomoci, vybírejte esence podle jejich účinku. Pokud ale chcete jen relaxovat, řiďte se svým čichem. Použijte vůni podle toho, jak vám bude příjemná. Tělo si řekne samo, co potřebuje. K dostání v obchodech jsou nejrůznější éterické oleje (jako směsi či jednotlivé vůně), s kterými si můžeme provádět léčbu doma. Při nákupu dejte pozor na to, aby byl olej či směs olejů 100% přírodní! Často se prodávají lahvičky za 25,- korun, které nemají s přírodou nic společného. Studujte tedy pečlivě štítky. Za sebe doporučuji esence od společností Nobilis Tilia nebo Saloos. Nejkvalitnější oleje se prodávají v tmavých lahvičkách se štítkem, na němž je napsáno i latinské jméno rostliny a uveden návod k použití. Koupené oleje se mají uchovávat na chladném místě v dobře uzavřených lahvičkách. Vaším úkolem je nyní vybrat si olejíček, který vám bude příjemně vonět. Za týden vám přineseme další díl, kde si povíme JAK NA TO.