Aromaterapie a domácnost - 3. část

Aromaterapie a domácnost - 3. část>
V minulých dílech našeho malého seriálu jsme si řekli něco o historii a použití esencí pro potěchu těla i duše. Dnes se podíváme na jejich využití v domácnosti. 

Aviváž

Pokud používáte při praní aviváž a podívali jste se někdy na složení, určitě jste byli překvapení, kolik chemie je třeba pro měkké a voňavé prádlo. Nezapomeňte, že na funkční prádlo a ručníky by se aviváž neměla používat vůbec. Obaluje totiž vlákna a prádlo pak ztrácí své speciální vlastnosti (elasticita, savost, voděodolnost,...). Jak mít úžasné prádlo i bez chemikálií a navíc s vůní na přání? Je to lehčí, než si myslíte. Stačí smíchat: 
  • 250 ml vody
  • 250 ml octa
  • 10 - 15 kapek oblíbeného esenciálního oleje
Vše přelijte do lahve, dózy, nebo sklenice a používejte zhruba 2 lžíce ke každému praní. Před použitím směs vždy promíchejte. Octa se nemusíte bát - změkčuje vlákna a při schnutí jeho vůně zmizí. Zůstane pouze jemná vůně esenciálního oleje. Tuto aviváž můžete bez obav použít i na ručníky.

Domácí dezinfekce povrchů

Pokud občas dezinfikujete povrchy v kuchyni nebo v koupelně, bude se vám hodit následující recept na domácí dezinfekční prostředek. Budete potřebovat:
  • 3% roztok peroxidu vodíku (běžně koupíte v lékárně)
  • 3 kapky antiseptického esenciálního oleje (tymián, levandule, eukalyptus, teatree,...)
  • lahvičku se sprejem - rozprašovač (neměla by propouštět světlo) 
Vše smíchejte a používejte, kdykoli budete potřebovat. Uchovávejte v temnu.

Čistič koupelen

Tento univerzální čisticí prostředek můžete použít na všechno včetně mastných skvrn, rozlitých skvrn, nerezu a povrchů v koupelnách.
  • 2 díly vody
  • 1 díl bílého octa
  • 5 kapek esenciálního oleje
Vše smíchejte a vlijte do lahvičky se sprejem a používejte dle potřeby.

Provonění a dezinfekce skříní

Tento geniálně jednoduchý způsob jsem použila, když jsem připravovala oblečení před narozením Terezky. Jednoduše vezmete čisticí tamponky a nakapejte na ně pár kapek antiseptického oleje. Já například použila grapefruit, protože mi byl v době těhotenství nejpříjemnější. Navoněné tamponky prostě uložte do šuplíku nebo skříně a vyměňte je po pár dnech. Když použijete levandulovou esenci, ochráníte tak své oblečení před moly. Používáte také při domácím úklidu vonné esence? Pokud ano, napište mi. Ráda se nechám inspirovat. Krásný a voňavý podzim přeje Veronika!