Alergie na chlad – poznáte příznaky a umíte ji léčit?

Alergie na chlad – poznáte příznaky a umíte ji léčit?>
Všichni dobře víme, jak se projevuje alergie. Kýcháme, spotřebujeme několik balíčků papírových kapesníků, svědí nás pokožka,... Znáte to? Ještě horší je, když tento stav zaznamenáte u svého dítěte. Přepadne Vás panika a Vy nevíte, co s tím. Přemýšlíte, zda je to z posledního jídla, z prostředí kolem a jak to léčit. Je nutné jít k doktorovi? Nebo stačí volně dostupný lék? Pokud jste se už v podobné situaci ocitli nedávno, určitě jste se snažili zjistit, co bylo příčinou. Pokud byla venku zima a díte nesnědlo nic, co by bylo označováno jako alergen, mohla by to být právě alergie na chlad.Projevy alergie na chlad jsou podobné jako rýma. Kožní problémy tak časté nejsou, ale objevit se mohou. Začervenalá pokožka se může objevit na všech končetinách, na tvářích si můžete všimnut suché pokožky. Zkrátka zaznamenáte projevy všude tam, kam měl „přístup“ vítr nebo chlad. Existují však i výjimky.

Co patří mezi další příznaky?

  • Opuchlá začervenalá místa
  • Popraskaná pokožka
  • Zvětšující se problém při přechodu ze zimy do tepla a naopak

Kopřivka – symptom, který nepodceňujte

Projevy kopřivky můžeme odvodit už od samotného názvu. Začervenalá místa nepříjemně svědí. Děťátku ale nevysvětlíte, že to musí vydržet a místa si neškrábat. Chladová kopřivka vzniká jako reakce na chlad a není ničím výjimečná ani u dětí, ani u dospělých. Je to vlastně reakce organismu na chlad.

Alergie versus rýma

Jedním z příznaků, který můžete považovat za „rozdílný“ v rámci podobnosti alergie na chlad a rýmy je barva soplíků. Pokud dítě smrká, popotahuje nosem, ale v kapesníčku hlen nenajdete, výtok z nosíku je téměř bílý či bezbarvý, nejde o klasickou rýmu a příznaky připisujte alergii na prochladnutí.

Mohlo by vás zajímat - Dětské alergie - co všechno potřebujete vědět? >>


Není to problém jen v zimě

Možná Vás překvapí fakt, že se kopřivka jako projev alergie může vyskytnout i v létě. Takže i když během horkého letního dne skočíte do studené vody, může se stát, že z vody už vyjdete obsypaní červenými tečkami – Vaše tělo jednoduše zareagovalo na studenou vodu. V létě se tento stav také projevuje při vychutnávání ledového osvěžení v podobně zmrzliny nebo chlazených nápojů – dojít může k opuchnutí jazyka nebo patra.

Jak se alergie na chlad dá léčit?

Pod dohledem lékaře se dá alergie na chlad léčit antihistaminiky. Prevencí je však využívat vhodné krémy, kterými se preventivně natřete předtím, než vyjdete do zimy. Platí to pro dospělé i pro děti. U dospělých se potom doporučuje střídat při sprchování teplotu vodu – to pokožku naučí lépe se přizpůsobit. Sebe i dítě nezapomeňte chránit čepicí, šálou i rukavicemi.

Test na alergii

Nevíte, zda jsou projevy z alergie na chlad? Pomůže Vám jednoduchý test. Vezměte si kousek ledu a přiložte si ho na ruku. Nechte ho tam přibližně 20 sekund. Pokud se objeví začervenání, víte, že se jedná o alergii a je třeba ji začít řešit.