9 zásad pro pobyt na sluníčku + soutěž s Biodermou

9 zásad pro pobyt na sluníčku + soutěž s Biodermou>
Krásné slunečné počasí láká maminky s dětmi ven, blíží se čas prázdnin i dovolených. V této době mají také rodiče plnou hlavu otázek a začínají řešit, jak nejlépe své děti před slunečními paprsky ochránit. Několik maminek se proto setkalo v pražském Karlíně, aby si poslechly přednášku Celestýny Kysmanové o správné ochraně pokožky před sluncem (jak se to povedlo můžete vidět na konci článku). Jak správně ochránit pokožku dítěte? Jaké děláme nejčastěji chyby? Co je potřeba sledovat při nákupu opalovacího krému a jak dítě "přinutit", aby se mazalo? Na všechno známe odpověď!

Čas hraje v náš prospěch

Naši pokožku bychom měli chránit nejen dostatečně, ale také včas. Péči byste neměli zanedbávat, velmi brzy by se vám to totiž mohlo vrátit.

20 - 30 minut

To je doba, kterou potřebují filtry v opalovacím krému na to, aby se zaktivovaly a začaly chránit vaši pokožku. Proto se vždy, minimálně půl hodiny před vystavením se slunečnímu záření, pořádně natřete.

Každé 2 hodiny

Tak dlouhý by měl být interval mezi aplikací opalovacího krému. Tato doba se v závislosti na typu filtrů v přípravku může lišit. To, jak často se natíráte přizpůsobujte i tomu, zda jste právě vyšli z moře nebo bazénu, nebo zda jste dítě utírali od písku. Každé otření totiž snižuje účinnost filtrů.

11:00 - 15:00

Na tento časový úsek si naplánujte oběd a odpočinek. Jednoduše se nevystavujte sluníčku, které je v tuto dobu nejintenzivnější. Všichni dobře víme, co SPF znamená. Ochranný faktor před slunečním zářením udává, o jaký násobek času je možné po nanesení přípravku na pokožku prodloužit pobyt na slunci, bez toho, aby došlo ke spálení. Pro děti je vždy nejvhodnější SPF 50, u dospělých je to individuální, preferované je SPF 30 nebo SPF 50. Produkty značky Bioderma (ale i jiné) uvádějí také výšku UVA ochrany. Hodnota UVA by měla být vždy alespoň třetina SPF - tehdy je možné produkt považovat za kvalitní a schopný ochránit nás v co nejvyšší možné míře. Čím je UVA bližší SPF, tím je to pro nás lepší.

40 - 80 minut

Přípravky se testují vždy pouze na sladkou, nechlorovanou vodu. Udává se buď voděodolný (40 minut) nebo vysoce voděodolný (80 minut). Pokud chcete mít jistotu, že je kůže vašeho dítěte správně chráněná, přemažte ho po každém koupání v bazénu či v moři.

6 - 9 měsíců

Přesně tolik mají filtry v opalovacích přípravcích životnost. Pokud tedy krém otevřete toto léto, účinný bude maximálně 9 měsíců. Potom postupně ztrácí svou účinnost, takže pokožku sice hydratuje, ale nechrání.

Pravidlo 3 N

Navleč / Natři / Nasaď - pravidlo, kterým bychom se měli řídit. Jako ochranu před sluníčkem se nejprve natřete krémem, pak navlečte tričko a na hlavu nasaďte klobouk nebo kšiltovku.

Začněte od malička

Podle Celestýny Kysmanové je třeba dětskou pokožku chránit vždy a všude. Nejen na dovolené. To znamená, i když vyrážíte jen na procházku v kočárku. Pozor si dejte také na cestování autem. I když jedete jen kousek, sklo propouští sluneční paprsky a dítě by rozhodně mělo být namazané. Nadá se přesně určit, kdy je vhodný čas na přímé sluníčko. Všeobecně se doporučuje první měsíce po narození dítě před prudkým sluncem chránit. Faktem je, že do třech let věku dítěte se pokožka stále vyvíjí.

Jaké je doporučení?

  • Zdravé opálení neexistuje!
  • Oblečení, které máte na sobě opálení také ovlivní. Hustota tkaniny a barva ovlivňuje, kolik paprsků na pokožku dopadne. Vždy raději volte tmavší barvy před světlými.
  • Průměrné množství opalovacího přípravku se liší u dětí a dospělých. Pro dospělé je to cca jeden "panák" na jedno namazání.
  • Existuje více druhů filtrů - nejméně používané jsou organické, které zároveň pohlcují a odrážejí paprsky; chemické, které pohlcují sluneční záření a nakonec jsou minerální, které jsou založeny na přírodní bázi a odrážejí sluneční paprsky - proto jsou pro děti nejideálnější.
  • Naučte děti nanášet krém pravidelně - například tak, že jim pořídíte přípravky, jejichž konzistence je bude bavit.

Jak jsme se měli na semináři + další důležité rady

https://youtu.be/xArGqMIRmlw

Soutěž

Vyhrajte set oplalovacích produktů Bioderma a užijte si léto bez starostí! Těšit se můžete na balíček s pěnou Kid, velký rodinný opalovací krém a přípravek po opalování. Vybíráme hned 5 vítězů!

Jak na to?

  1. Do komentářů napište, jak dlouhý by měl být interval mezi aplikací opalovacího přípravku.
  2. Můžete nám také připsat, kam se chystáte na dovolenou :-)
Soutěžit můžete do 15. 6. 2017, jméno výherce zveřejníme v tomto článku 16. 6. 2017. Výherní komentář vybereme pomocí generátoru náhodných čísel (vybírat budeme jen ze správných odpovědí), přičemž pořadí komentářů se počítá odshora dolů. Každý může napsat jen jeden komentář!

Vítězné komentáře

Přejem vám hodně štěstí!