9 super tipů, jak nahradit nezdravé dobroty

9 super tipů, jak nahradit nezdravé dobroty>
Určitě se nemusíme rozepisovat o náhlých záchvatech chutí, kdy nervózně přešlapujete u lednice a nevíte, co si dát. Nakonec zvítězí takové dobroty, jako jsou slané brambůrky, arašídové křupky, uzenina nebo něco sladkého. Co si takhle dát něco zdravějšího? Hned v úvodu je třeba říct , že nebýt nedostatečného stravování, tak by nemuselo k podobným útokům na obsah ledničky vůbec dojít. Doporučení odborníků na výživu, že by se neměla vynechávat snídaně, coby nejdůležitější jídlo dne, nejsou jen planými řečmi a věřte, že mají něco do sebe. Pamatujte, že po ránu potřebujete vlákninu, k obědu pořádnou porci bílkovin a vynechávat byste neměla ani přílohy, které jsou zdrojem energie, kterou potřebuje nejen naše tělo, ale i náš mozek. A když si k večeři dopřejte třeba grilované kuřecího prsíčko se zeleninovým salátem, nemůžete pak logicky plenit vaše zásoby. Nejde o to držet dietu, ale umět udržet své vášně na uzdě a ve chvíli, kdy mozek žadoní o něco sladkého nebo slaného ho umět šikovně obelstít.
  • Exotické koření
Už jste slyšela o tom, že když do svého jídelníčku přidáte více pálivější indické nebo asijské kuchyně, významně tím ovlivníte své trávení? Ostré koření totiž úžasně funguje při nezvladatelné chuti na sladké. Takové pálivé papričky dokonale ovládnou mozek a nastartují náš metabolismus během hubnutí. Na pozoru by ale měly být zejména ty ženy, které trápí trávicí problémy nebo mají třeba žaludeční vředy.
  • Smažené lupínky
Místo vysoce kalorických slaných brambůrků vyzkoušejte třeba grahamové, špaldové nebo kukuřičné křupky. Vynikající jsou také zeleninové chipsy, které si můžete snadno a rychle připravit i sama doma. A doplnit je klidně můžete klidně tvarohovým dipem s bylinkami nebo pálivým kořením.
  • Slané uzeniny
Naše konzumace šunky, párků či nejrůznějších salámů stále stoupá. Není to ale dobře, protože obsahují mnoho soli a tuků. Sáhněte raději po kvalitním kousku tvrdého sýra nebo ochutnejte výborné sójové párky či vaječné nářezy, které připomínají vzhledem salám.
  • Sladké limonády
Našly si přeslazené tekutiny na vašem stole své místo? Pak možná přišel čas se s nimi rozloučit. Nic dobrého vám totiž nedají. Místo nich si připravte domácí ledový čaj a přisladit si ho můžete klidně trochou medu. Ale ani taková domácí citronáda není k zahození! Na novou chuť si zvyknete a vaše tělo vám poděkuje! Ovocné kapsičky CZ
  • Tučné hranolky
Že se bez nich zkrátka neumíte obejít? Tak si je alespoň připravujte doma! Když dáte je do trouby na pečicí papír a místo tatarské omáčky použijete domácí kečup, pochutnáte si a uděláte něco pro své zdraví. Skvěle chutnají i plátky brambor s rozmarýnem nebo cuketové či celerové hranolky. Nezatracujte je, možná by vás totiž mile překvapily.
  • Máslové dortíky
Dáte si vždy po obědě kafíčko a k tomu nějaký ten zákusek? Pokud je pro vás sladká tečka na závěr důležitá, zkuste vyměnit těžké a tučné máslové dorty za 20 g hořké čokolády, raw tyčinek nebo si připravte domácí moučník z celozrnné špaldové nebo žitné mouky.
  • Smetanové omáčky
Zahušťujete smetanou a bílou klasickou moukou? A napadlo vás někdy třeba zeleninu rozmixovat? Omáčka se tím krásně sama zahustí! Případně můžete místo mouky použít škrob či vlákninu a místo tučné smetany vyzkoušejte zakysanou smetanu nebo trochu sójového mléka.
  • Těžké knedlíky
Pro naši českou kuchyni jsou naprosto typické a jen málokterý jedlík si bez nich dokáže svůj život představit. Ale stejně jako je nakynutý knedlík, nakynete i vy, pokud je budete jíst příliš často. Můžete je buď úplně vynechat, nebo je připravovat z celozrnné mouky. Jednoduše se dají nahradit také celozrnnými nebo rýžovými těstovinami.
  • Postradatelná sůl
V jedné pohádce se říká, že nad zlato, ale všeho moc škodí. Sůl, jak asi víte, zadržuje v těle vodu, což není dvakrát žádoucí. Proto je nejvyšší čas vyzkoušet něco nového. Asi sotva vás přimějeme přestat solit, ale můžeme vám doporučit vyzkoušet kvalitní sójové omáčky (rybí nebo ústřicová), které pokrmy skvěle dochutí.