70 % žen po porodu trpí rozestupem břišních svalů. Nejste to i vy?

70 % žen po porodu trpí rozestupem břišních svalů. Nejste to i vy?>
Jste už dávno po porodu, ale vaše bříško stále vypadá jako ve 4. měsíci. A to poctivě cvičíte a vaše váha už je jako před těhotenstvím. Pravděpodobně za to může diastáza, neboli rozestup přímých břišních svalů.

Co diastázu způsobuje?

Přímý břišní sval je párový sval a jeho 2 části jsou spojeny vazivem. Rozestup vzniká napínáním tohoto vaziva do stran a působením síly na vazivový pruh, jak zevnitř tak zvenku. U žen je nejčastěji příčinou právě těhotenství. Když miminko v děloze roste, tak roztahuje svaly a v mnoha případech pak dojde k rozestupu těchto svalů a k natažení a oslabení vaziva, které je spojuje. Pokud tedy vypadáte jako těhotná, i když už zase máte stejnou váhu jako před otěhotněním, trpíte s největší pravděpodobností diastázou. A to vystouplé bříško, to není tuk – to se vaše vnitřní orgány tlačí ven oslabenou vazivovou tkání. Dalšími důvody může být cvičení sklapovaček, sedů lehů, nebo pohybů u kterých se prohýbají záda a rozpínají žebra (gymnastika, plavání), pohyby silou křížem vpřed (jako tenis a golf) a přibývání na váze v oblasti břicha.

Proč je to problém?

Kromě toho, že velké bříško či vystouplý pupík nevypadá vůbec dobře a nezvyšuje vám sebevědomí, nese s sebou diastáza i zdravotní problémy. Břišní svaly tvoří opěrný systém pro vaše záda a orgány. Ten je však narušen a to vede k bolesti zad a problémům s páteří. Diastasis drawing Diastáza představuje také riziko vzniku pupeční kýly, trávicích a střevních problémů a problémů s pánevním dnem (např. inkontinence). V neposlední řadě představuje rozestup u těhotných žen riziko císařského řezu.

Jak se vyšetřit?

Cílem kontroly je určit, kolik prstů se vejde do prostoru mezi oběma přímými břišními svaly a v jakém stavu je vaše vazivo. Čím hlouběji půjdou vaše prsty směrem k páteři, tím slabší máte vazivo. Lehněte si na záda s pokrčenými koleny. Položte tři prostřední prsty do pupíku. Prsty musí směřovat ve směru vašich chodidel. Povolte břišní svaly a zvedněte hlavu. Pokud zatnete břišní svaly při testu, výsledek bude zkreslený a diastáza bude vypadat menší, než ve skutečnosti je. Čím více totiž zvedáte hlavu a zapojujete svaly, tím jdou svaly více k sobě. Pro přesnější výsledek je proto nutné měřit rozestup hned jak ucítíte, že se svaly začaly pohybovat. Možná budete muset zvednout hlavu několikrát, než opravdu ucítíte, jak svaly pracují. Pokud se Vám při zvedání hlavy dělá na břiše boule, budete muset použít prstů více, někdy i obě ruce pokud je vaše diastáza hodně velká.

Co s  tím?

Pokud jste si diagnostikovala diastázu, nezoufejte. Lze s tím bojovat. Nepůjde to ale samozřejmě ze dne na den. Pomoci vám však může TuplerTechnique program. V celé střední Evropě je jedinečný, pochází z Ameriky a k nám ho přinesla maminka, která trpěla právě rozestupem břišních svalů. Po vyzkoušení na sobě, měsících studia a získání licence ho konečně může představit široké veřejnosti.

TuplerTechnique®

Program léčí klienty s diastázou přímých břišních svalů už víc než 20 let. Je to jediný program podložený výzkumem a výsledky. Statistická data TuplerTechnique od 1200 klientů ukázala, že během šesti týdnů po zahájení programu, se pacientům zmenšila diastáza až o 55 procent. Cílem Tupler Technique® je zhojit oslabené vazivo, které spojuje vaše nejzevnější břišní svaly. Program postupuje v průběhu 18 týdnů. V šestém týdnu se naučíte jak začlenit Tupler Technique® do vašeho běžného, pravidelného cvičení a jak ho upravit tak, abyste udrželi výsledky, které jste již při uzavírání diastázy dosáhli.

Hojení vaziva je založeno na dvou věcech:

  • umístění vaziva do lepší pozice
  • ochrana oslabené tkáně
Aby tato technika fungovala správně, je nutné dodržovat cvičení a také nosit speciální pás. Ten umístí roztažené vazivo do užší pozice, aby se mohlo hojit, tím že ho zbaví tahu. Nošení pásu lze přirovnat k nošení sádry na zlomené kosti, kde je také nutné držet kosti nepřetržitě u sebe, aby srostly. Pro ochranu vaziva je zase nutné se vyhnout aktivitám, které natahují vazivo, nebo vyvíjejí na vazivo vnitrobřišní tlak nebo tlak zvenku. Tupler Technique program je založen na 4 krocích a k dosažení nejlepších výsledků je třeba kroky dodržovat:
  •  Cviky vsedě a vleže
  • Stahování rehabilitačním pásem
  • Zapojování příčného břišního svalu
  • Správné vstávání, sedání a lehání

julie_image_3Historie

Program TuplerTechnique® byl vytvořen Julií Tupler, diplomovanou zdravotní sestrou, certifikovanou porodní instruktorkou a instruktorkou fitness ve Spojených státech. Julie už přes 20 let vyučuje a dále rozvíjí tento unikátní program na léčbu diastázy u žen, mužů i dětí. Je také autorkou dvou knih: Maternal Fitness and Lose Your Mummy Tummy, pěti DVD, je ve výboru Fit Pregnancy, Women's Health Foundation and the Women's Sports Foundation a je také častým řečníkem na zdravotních a fitness konferencích. Julie je mezinárodně uznávána jako přední odborník na rehabilitaci diastázy. Tupler Technique® je jediná účinná metoda na léčbu diastázy ověřená výzkumem. Výzkum byl proveden na Kolumbijské univerzitě v roce 2002. Výsledky prokázaly, že ženy, které cvičily cviky Tupler Technique® měly menší rozestup, než kontrolní skupina, která neměla dělat tato cvičení.( Journal of Women’s Health Physical Therapy Volume 29, No. 1, Spring, 2005).