7 tipů, jak přežít parné léto v těhotenství

7 tipů, jak přežít parné léto v těhotenství>

Velká horka a pokročilé stádium těhotenství nejsou nic příjemného. Špatně se vám dýchá, nemůžete se hýbat, musíte více pít, častěji chodíte na toaletu a o nějakém cestování nemůže být ani řeč. Jak přežít horko v těhotenství vám poradí MUDr. Tereza Hubová.

Pobývejte ve stínu

Horko sice není pro ženu nebezpečné, ale nemusí mít dobrý vliv na miminko. Na slunci není vhodné pobývat od pravého poledne přibližně do 15 hodin, ale obecně je lepší po celý den vyhledávat stinná místa.

Víte, co se stane, když těhotná žena dostane úžeh?

Při úžehu dochází k překrvení mozkových blan díky působení přímého slunečního záření na hlavu, která není chráněna pokrývkou. Projeví se bolestí hlavy, nevolností, malátností, zvracením,“ říká lékařka.

Jaké venkovní teploty nejsou v těhotenství bezpečné a proč?

Dopad vysoké teploty na těhotenství závisí na výšce teploty, jejím trvání a fázi těhotenství. Nejcitlivější je časné těhotenství, kdy působení vysokých teplot může způsobit široké spektrum strukturálních a funkčních defektů, zejména rozštěpy neurální trubice.“

Pijte dostatečné množství tekutin

V těhotenství by žena měla vypít dva až tři litry tekutin denně, ve velkém horku i více než tři litry. A co pít, když je velké horko? MUDr. Tereza Hubová doporučuje: „Nejlepší je čistá neperlivá voda, bylinné a ovocné čaje. Nejsou vhodné perlivé a slazené nápoje.“

Sport musí jít stranou

V horku neprovozujte žádné namáhavé aktivity. Raději si lehněte, dejte nohy do zvýšené polohy a odpočívejte. Chcete přece jen sportovat?

Cvičení v horkém počasí se obecně v těhotenství moc nedoporučuje, nicméně studie neprokázaly negativní vliv pohybu ani v horkém počasí – maximálně půlhodinová aerobní zátěž v teplotách kolem 25 stupňů Celsia s dostatečným pitným režimem by neměla škodit matce ani plodu,“ říká lékařka.

Ochlaďte se. Zkuste studené obklady

Můžete chodit plavat, ale dbejte na to, abyste neprochladla. Zajímá vás, jak dlouho je možné plavat, a je vhodné chodit na plavání pro těhotné? MUDr. Hubová odpovídá. Plavání pro těhotné je vhodné a doporučená doba pro plavání neexistuje – zkrátka tak dlouho, jak to bude ženě příjemné.“

Studené obklady tělo zase hezky ochladí, zkuste ponořit nohy do studené nohy a relaxujte. V kabelce můžete nosit rozprašovač a osvěžit se studenou vodou například na obličeji, hlavě či dekoltu. Vítané jsou vlažné sprchy.

Pečujte o svoji pleť

V těhotenství je pokožka náchylnější na vnější faktory (slunce, voda, vítr), proto musí být zvýšená péče o pleť samozřejmostí. Před pobytem na sluníčku se vždy namažte krémy s vyšším UV faktorem.

Víte, co se stává s pletí v těhotenství a proč je náchylnější?

„Díky zvýšené krevní cirkulaci a hormonům je pleť jasnější, více se mastí, může se zhoršit akné, tvoří se strie. Běžné jsou také různě stupně hyperpigmentace, častěji u žen tmavší pleti, přirozeně vyskytující se na prsních dvorcích, na hrázi, na břiše, ale i v obličeji. Doporučuje se nevystavovat slunečnímu záření. Po porodu skvrny většinou zmizí nebo zesvětlají,“ dodává gynekoložka.

Zvolte vhodné oblečení a obuv

Oblečení v létě by mělo být bavlněné, aby se tělo ještě více nepotilo. Zároveň by mělo být volné a vzdušné. Nezapomeňte na pokrývku hlavy. Volte barvy, které nepřitahují světlo.

A jakou vybrat obuv? „Obuv z kvalitního materiálu by měla být na lehce zvýšeném podpatku, s možností nastavení šířky na nártu, aby se přizpůsobila rostoucímu objemu nohy,“ vysvětluje MUDr. Hubová.

Dejte si nohy nahoru

Ve vedru vám mohou více otékat nohy a kotníky. Jak si ulevit? Dejte nohy do zvýšené polohy, nejlépe na noc. Šetřete se a nepobývejte na slunci. Nezmizí otoky ani po několika hodinách odpočinku? „Otoky dolních končetin jsou v těhotenství, obzvláště pokročilém, časté. Mohou přetrvávat, ale nebývají důvodem k návštěvě lékaře. Pozornost zasluhují rychle vzniklé masivní otoky nebo asymetrické otoky,“ uzavírá MUDr. Tereza Hubová.