7 nejčastějších příznaků těhotenství

7 nejčastějších příznaků těhotenství>
Jaké jsou nejčastější příznaky těhotenství? Patříte k těm ženám, kteří od téměř první chvíle vědí nebo věděly, že jsou těhotné, nebo jste o svém stavu dlouho nevěděly, protože vaše tělo vám nedávalo žádné signály? V současné době máme celou řadu moderních metod, jak případné těhotenství vyloučit či potvrdit. Při první sebemenší pochybnosti si můžeme zakoupit některý z dostupných testů nebo se jednoduše objednat k lékaři, který velmi rychle a obvykle se stoprocentní jistotou určí zda děťátko čekáte či nikoli. Mnohdy může naše tělo podobné signály vydávat třeba v době, kdy se o dítě snažíme, nejsme úspěšní a naše psychika pracuje, nebo třeba před očekávanou menstruací. Pojďte se s námi podívat na sedm nejčastějších příznaků těhotenství, s kterými se budoucí maminka může setkat.

1. Nedostala jste menstruaci

Většina žen se začne zabývat otázkou těhotenství ve chvíli, kdy se jí zpozdí nebo zcela vynechá pravidelná menstruace. To je vůbec první podnět k tomu, proč si koupit těhotenský test a sledovat, zda nepřijdou i další signály. Vynechání menstruace ale nemusí být první příznakem. Během prvního trimestru není ničím zvláštním, když žena slabě krvácí nebo dokonce normálně menstruuje.

2. Nevolnosti a zvracení

Ty šťastnější ženy pociťují nevolnosti pouze ráno. Mohou zvracet, jiné mají jen „žaludek na vodě“. Malé procento žen má nevolnosti během celého dne a přetrvávají do pokročilého stádia těhotenství. Podobné stavy provází i zvýšená tvorba slin.

3. Únava a bolesti hlavy

První trimestr bývá pro ženy velmi náročným. Jejich tělo se mění a přicházejí nepřekonatelné pocity únavy. Někdy se mohou dostavit dokonce i nepříjemné bolesti hlavy. Za vše s největší pravděpodobností může stoupající hladina těhotenských hormonů.

4. Citlivé až bolestivé prsy

Najednou můžete pociťovat nepříjemné pocity v prsou jako je bolest nebo větší citlivost. Prsy se mohou v některých případech dokonce viditelně zvětšovat, dvorce tmavnou a vystupují žilní pletence.

5. Extrémně citlivý čich

Budete zmatená, protože najednou ucítíte pachy, které jste nikdy předtím necítila. Všechno vám bude páchnout a začnou vám vadit pachy, které vám dosud nijak nevadili – káva, kolínská partnera nebo třeba oblíbený sýr.

6. Emocionální přecitlivělost

Bouřlivé hormonální změny vás budou uvádět do stavů, které vám budou nepříjemné. Vše pro vás bude naprosto nečekané, dojemné, smutné, k zbláznění a najednou zas bude vše veselé a zalité sluncem. Budete plakat a vaše pocity štěstí budou střídat pocity úplné bezradnosti.

7. Časté močení

Počítejte s tím, že budete mít častější nutkání na močení, a to nejen během dne, ale i během noci. V počátku nejde o tlak rostoucího plodu na močový měchýř, spíše jde o vliv probíhajících hormonální změn.