6 způsobů, jak povzbudit děťátko k vyprávění

6 způsobů, jak povzbudit děťátko k vyprávění>
Mnoho batolat zbožňuje mluvení. I ty, které znají teprve několik slov. Je to pro ně zábava a zároveň si rozvíjí komunikační schopnosti. Jak tedy efektivně zapojit své dítě do konverzace? Přinášíme vám několik nápadů, které stojí za zkoušku.

1. Rekapitulace společně stráveného dne.

Pro batole je každý nový den velké dobrodružství. Nákup v obchodě, mytí auta, skládání vyschlého prádla ... To vše je důvod k diskusi. Zkuste každý den před spaním zrekapitulovat, co jste během dne spolu zažili. Pokud vaše děťátko stále mluví pouze v jedno či dvojslovných větách, můžete se ho hodně a detailně vyptávat. "Kdo tě vzal na dětské hřiště?" "Kdo si tam s tebou hrál?" "Se kterou hračkou sis hrál nejvíce?" Snažte se ptát na specifické a otevřené otázky, které vyžadují více, než jen jednoslovné ano/ne odpovědi. Pokud již chodí váš drobeček do školky, je to skvělý způsob, jak na závěr dne zjistit, co všechno ve školce zažil. 6 způsobů, jak povzbudit děťátko k vyprávění

2. Pauza uprostřed příběhu.

Pokud čtete pohádku O červené Karkulce posté, neměli byste být překvapení, že si vaše děťátko pamatuje už snad celý příběh. Dejte mu prostor, ať zazáří a zároveň si rozvíjí verbální dovednosti. Začněte číst některý z jeho oblíbených příběhů a občas se při vyprávění zastavte, aby mohl váš drobeček vyplnit chybějící části. Pokud mu to jde ztěžka, můžete kousek říct nejprve vy a vyzvat ho, aby ho po vás zopakoval. Vždy při čtení vynechejte jinou část příběhu, aby si mohl procvičit nová slovíčka. Pokud vašemu děťátku pouštíte třeba večerníček, můžete se ho potom na příběh zeptat a snažit se, aby vám ho částečně odvyprávěl. Navádějte ho otázkami, například - "Co měl Rákosníček na sobě?" nebo "Co to Rákosníček vyráběl?"

3. Slovní hry.

Vyprávění je mnohem atraktivnější, když je zakomponováno do hry. Nemusíte si příliš lámat hlavu nad vymýšlením kreativních pravidel. Velký zájem by mohla vzbudit jednoduchá hra "Co je to?" Výborně funguje zejména v novém prostředí - v kavárně, na letišti, na trhu ... Na začátku ho motivujte tak, že se ho zeptáte na předměty, které již zná. Později můžete pokračovat v objevování nových objektů. Pokud nezná odpověď, pošeptejte mu ji do ouška a ať ji nahlas zopakuje. Procvičí si tak správnou výslovnost a zapamatuje si více. ("Toto je deštník. Deštník používáme na to, aby nám nepršelo na hlavu.") Se staršími dětičkami můžete zkusit složitější slovní hru: "Co se stalo potom?" Začněte vyprávět svému děťátku příběh a když děj začíná houstnout, vyzvěte ho, aby příběh dokončil. Pokud vaše dítko ještě nemá dostatečnou slovní zásobu, aby vytvořilo samo konkrétní příběh, vymyslete si pomocné otázky: "Myslíš si, že pejsek utekl?", "Kde si myslíš, že ten pejsek šel?" "Kdo šel s ním?"

4. Telefonní drby.6 způsobů, jak povzbudit děťátko k vyprávění

Mnoho dětí je fascinovaných vynálezem zvaným telefon ještě dřív, než vůbec dokáže mluvit. Využijte tento fakt. Když volají vaši přátelé nebo rodina, zkuste dát na chvilku mobil do ruky vašemu děťátku. Bez vizuálních pomůcek bude děťátko "nucené" zdokonalit svou výslovnost, pokud chce, aby mu posluchač na druhém konci rozuměl. Opět pomůže dostatek otázek. Pokud nebude chtít odpovědět přímo volajícímu, stále můžete zachránit situaci. "Řekni babičce, co si dnes jedl na oběd?" "Řekni strýci, s jakými hračkami si se ráno hrál na pískovišti?"

5. Součást diskusí.

Malí rošťáci mají velké uši a když jsou vystaveni správným podnětům, mohou mít i velká ústa. Jinými slovy, nemyslete si, že všechny dospělácké řeči jsou mimo. Vaše dítě jim rozumí více, než se domníváte. Snažíte se s partnerem dohodnout, na jakou barvu namalovat kuchyň? Zapojte do konverzace i vašeho prcka. I když se nakonec rozhodnete pro něco konzervativnější, než je fialová, vaše děťátko mělo možnost vyjádřit svůj názor. A to se počítá!

6. Nahrajte se na video.

Většina dětí se ráda předvádí před kamerou. Zapněte ji, zakřičte "Akce" a uvidíte, co všechno z vašeho prcka vyleze. Možná ho budete muset na začátku povzbudit, možná má sklony se předvádět. Vyžádejte si jeho oblíbenou písničku nebo říkanku. Ptejte se na spousta otázek, vždyť jste přece v televizi. Hned po skončení show mu můžete přehrát vzniklé video. Poté, co uvidí a vyslechne si sám sebe, možná bude mít hned chuť na další díl.