6. měsíc života vašeho děťátka

6. měsíc života vašeho děťátka>
V šestém měsíci je sluch vašeho děťátka vyvinutý téměř stejně, jako sluch dospělého člověka. Vývoj zraku ještě bude pokračovat. Většina dětí v 6. měsíci už velmi dobře reaguje na dotek a pohlazení. Nově se děťátko také bude snažit úmyslně upoutat vaši pozornost. Bude zkoušet, jak daleko může zajít. Vy si tak můžete vyzoušet své první varovné NE.

Veselá komunikace

Záleží sice na temperamentu vašeho děťátka, ale většinou bude nadšeně komunikovat s cizími lidmi formou blábolení. Vybírá si ty, kteří se mu zdají sympatičtí. Mnoho dětí rádo pozoruje větší děti při hře. Oblíbené je také napodobování zvuků z okolí. Malý tip - pokud je vaše dítě mrzuté, vyzkoušejte tuto malou, ale účinnou hru - vemte si (ne příliš plný) kelímek s vodou, brčko a zábava je na světě! Mnoho dětiček v tomto věku zbožňuje vizuální a zvukové efekty a bubliny ve vodě se jim určitě budou líbit.

Doprava nebo doleva?

Až doteď si během trénování otáčení z bříška na záda děťátko nevybíralo záměrně jednu stranu raději. Teď si ale začíná určovat směr a otáčet se za hračkami a jinými předměty, na které chce dosáhnout. Tím, že je miminko pohybově vyspělejší, musíte mít stále více na paměti jeho bezpečnost. Nebezpečné předměty mějte na vyvýšených místech. Při přebalování ho vždy přidržujte jednou rukou. Mnoho úrazů dětí mladších 12 měsíců vzniká právě pádem z lůžka nebo vyvýšeného místa. Pokud se vám zdá, že je děťátko během přebalování až příliš živé a hravé, jednoduše umístěte přebalovací podložku na zem. V posteli zas používejte jako bariéru kojící polštář.

Malé ruce, velká zvědavost

Slovíčko uchopit nabírá v tomto období úplně nový význam. Děti do 12 měsíců poznávají své okolí hlavně prostřednictvím schopnosti uchopit předmět a zkoumat ho. Často vložením do úst. Koordinace zraku a rukou je už v tomto období plně vyvinutá. Začínají si také všímat příčin a důsledků různých jevů.

První zkušenosti s lžičkou

Šestý měsíc je pro mnoho dětí časem první dětské kaše. To s sebou přináší dvě úskalí - kaše se podávají lžičkou a chutnají úplně jinak než mléko. Dětský reflex je v prvních měsících nabádá okamžitě lžičku vytlačit z úst. I kvůli tomu je nutné začínat postupně. Barevné dětské nádobí a první tréninkový hrníček dokáže stimulovat zábavu a nadšení z objevování. Jak vybrat správný hrníček je těžká otázka, děti jsou různé. Podobně, jako při výběru vhodného dudlíku, je dobré jich vyzkoušet víc a zjistit, který hrneček děťátku vyhovuje. Při cestování jsou praktické hrnečky s ochranným uzávěrem, ze kterých nevytéká tekutina. Mnoho dětí má radost, že mohou stolovat se zbytkem rodiny a dívat se na svět ze své židličky. Dětskou židličku používejte jen tehdy, pokud v ní děťátko umí bezpečně sedět bez vaší pomoci.

Problémy se spánkem

Okolo 3. a 4. měsíce se noční spánek zlepšuje a děťátko vydrží bez buzení i několik hodin. Okolo 6. měsíce však mohou být vaše noci narušené. Příčin může být hned několik. Například: 
  • Choroba
  • Nevhodné prostředí pro spánek
  • Mnoho dojmů z uplynulého dne
  • Bolest dásní
  • Snaha zkoušet nové pohyby i v noci
Snažte se odstranit rušivé faktory a dodržovat spánový režim.

Hry, hry, hry

Pro děťátko nastává obzvlášť aktivní a hravé období. A to z hlediska pohybových i jazykových dovedností. Téměř každý den objevují nové a zajímavé možnosti. Vyžívat se bude v různých hrách. Je čas na plyšová zvířátka, gumové balonky, zábavné zvukové hry, první obrázkové knížky a další.

Co děťátko potřebuje?

Doplňková strava Je čas na pevnou stravu. V závislosti na věku dítěte - různé příkrmy obsahují různé přísady, jako ovoce, zelenina, obilniny, maso a ryby. Děťátku představujte nové chutě postupně. Všechny příkrmy obsahují dostatek vitaminů a živin. Na výběr jsou i příkrmy v BIO kvalitě.  Příprava jídla  Mnoho rodičů chce první příkrmy připravovat doma. Užitečným pomocníkem se v tu chvíli stává parní hrnec a mixér, díky kterým je příprava jídla pro děťátko jednoduchá a rychlá. V parním hrnci si zeleninu nejprve podusíte a v mixéru rozmixujete. Vyzkoušet můžete i multifunkční přístor, který má více funkcí v jednom. Podívejte se na recenzi multifunkčního přístorje Babymoov Nutribaby >> Nádobí  Abyste se z vaření nezbláznili, je praktické porce zamrazovat. Na to se výborně hodí "krabičky" na jídlo. Využít je můžete také když jedete mimo domov.

6. měsíc ve zkratce

Růst
  • Zvýšení hmotnosti a délky
  • Odchýlení od průměrný hodnot může být i o 800 g
  • Průměrná hmotnost 7 300 g (děvčata), 7 900 g (chlapci)
  • Velikost šatů 62 - 74
  • Obvod hlavy 42 - 46 cm
Rozvoj smyslů
  • Vnímání a reagování na vzdálenější zvuky a předměty
  • Zkoumání oběma rukama a ústy
Motorický vývin
  • Otáčení z bříška na záda a naopak
Vývoj jazyka
  • Přechod do 2. etapy blábolení - imitace existujících zvuků a hlásek
Volný čas a hry
  • Knihy, chrastítka, míčky a další
  • Společné koupání, kurzy plavání
Strava
  • Mateřské mléko či umělá výživa
  • Začátek prvních příkrmů
Spánek
  • Asi 14 hodin spánku denně, individuální spánkový režim (i v noci)