5 věcí, které vás u novorozence překvapí

5 věcí, které vás u novorozence překvapí>
Celé těhotenství si říkáte, jak asi to vaše zlatíčko bude vypadat. Jakou barvu budou mít jeho oči a komu bude asi podobné. Pak se narodí a šilhá, má šišatou hlavičku, na hlavě má šupinky a v noci sebou škube ze spaní. Nebojte se, je to naprosto normální.
  1. Šilhají mu očička
Zrak čerstvého miminka není ještě dokonalý, aby bylo dítě schopno zaostřit na sledovaný předmět. To vysvětluje, proč novorozenci občas šilhají. Zhruba do půl roku by se to mělo srovnat. Pokud šilhání přetrvává, navštivte lékaře, aby vyloučil či potvrdil případnou oční vadu.
  1. Má šišatou hlavičku
Hlavička novorozeného dítěte se při porodu dostává ven úzkými porodními cestami a tak není ničím výjimečných, že přijde na svět trochu pomačkané. Výjimkou nejsou ani drobné modřinky. Nebojte se, modřiny časem zmizí a hlavička se sama srovná. Je-li jedna strana hlavy plochá, přimějte dítě, aby na ní neleželo. Pokud máte pocit, že je defekt hlavičky příliš velký, konzultujte zploštění s lékařem. Může vám doporučit tzv. hlavovou ortézu, která chrání hlavu dítěte před jednostranným zatížením.
  1. V hlavě má šupinkyisifa_147066060
V důsledku nadměrné tvorby mazu dochází k projevu tzv. silnějších mastných šupin kůže a obvykle se objevují na hlavičce. Nemusíte se znepokojovat, většina kojenců si tím projde. Nejedná se však o nic závažného a šupinky za pár dní sami vymizí. Pomoci si můžete jemných vyčesáváním z vlásků, případně promazáním vhodným olejíčkem.
  1. Zduřelé genitálie
Tvrdá a mírně zvětšená prsíčka a genitálie nejsou u novorozenců ničím neobvyklým. Způsobuje to zvýšená hormonální hladina v matčině děloze. Do několika měsíců od porodu by se měla prsa i genitálie vrátit do obvyklé velikosti. U odrostlejších miminek, které jsou již přikrmované, může tento problém způsobit hormony nadopované kuřecí maso. V takovém případě ho stačí jen vysadit. Ke zduření genitálií dochází rovněž vlivem vyšší hormonální hladiny. Projevuje se jak u holčiček, tak u chlapců. Vše by se mělo do několika dnů srovnat.
  1. Hází sebou ve spaní
Co vás napadne jako první, když najdete v postýlce dítě, které se nepředvídatelně a naprosto nečekaně mrská ze strany na stranu. Záchvat, samozřejmě. Můžete být ale v klidu. Miminko ve spánku samovolně škube svaly ručiček a nohou a někdy i obličeje. Děti sebou škubou jen v mělkém spánku a správně se záškuby nazývají benigní novorozeneckou myoklonií, která se objevuje hlavně v prvních týdnech života a zhruba do jednoho roka vymizí. Pokud se ale záškuby objevují mimo spánek, informujte o tom pro jistotu lékaře.