5 tipů, jak se připravit na šestinedělí

5 tipů, jak se připravit na šestinedělí>
Mnoho nastávajících maminek se primárně připravuje na porod dítka. Pořizují výbavičku, uklízejí byt a s nadšením vyhlížejí příchod miminka. Málokdo však věnuje stejnou péči přípravě na šestinedělí, které je neméně významným obdobím jak v životě ženy, tak i dítěte. Jak se co nejlépe připravit na šestinedělí?

Informujte se

To nejlepší, co můžete udělat pro svůj vnitřní klid, je dostatečně se informovat. Šestinedělí není pouze časem, kdy se vaše tělo dává dohromady, ale jedná se také o období, kdy dochází k velmi intenzivnímu rozvoji vztahu mezi vámi a potomkem. Zjistěte si, jak můžete vytvořit podporující a láskyplné prostředí pro miminko, ale zároveň také myslete na své vlastní potřeby. Navštivte třeba předporodní kurz, během kterého se zdravotní sestry či porodní asistentky přímo věnují problematice šestinedělí. Ty vás upozorní na různé situace, které mohou nastat, počínaje péčí o poporodní poranění přes potíže s kojením až po problematické usínání vašeho malého drobečka. Díky získaným informacím se budete cítit jistější a nebudete překvapená, pokud vše nepůjde podle vašich představ.

Obstarejte výživné jídlo

Porod by se dal připodobnit k maratonu. Je to vysoce fyzicky i psychicky náročný výkon, který někdy trvá hodiny, jindy ale i celé dny. Žena je na jeho konci sice plná euforie z narození miminka, ale zároveň se většinou dostaví i vyčerpání. To je mnohdy podtrženo i nároky samotného těla na rekonvalescenci a kojením, které je rovněž energeticky náročné. Jak se tedy na tuto zátěž připravit? Nejlépe uděláte, když si zajistíte stravování alespoň do poloviny šestinedělí. První dny strávíte v porodnici, ale po návratu domů se váš režim příliš nezmění a bude spíše zasvěcen odpočinku a péči o miminko. A v takové době se vám pravděpodobně nebude chtít vyvařovat. Možností máte hned několik. Pokud si to můžete časově dovolit, navařte si jídlo dopředu a vložte jej do mrazáku. Skvělým pokrmem pro šestinedělí jsou silné vývary, ale nic nezkazíte ani výživnými zeleninovými omáčkami. Stejně tak si ale můžete zařídit dovážku jídel nebo nechte partnera či rodinu, ať se postarají o vaření. TIP: Myslete především na dostatek bílkovin v podobě kvalitního masa, vajec a mléčných výrobků.

Obklopte se podporujícími lidmi

Když už je řeč o partnerovi a rodině, šestinedělí je velmi emotivním obdobím a během něj byste kolem sebe měli mít především podporující osoby. Pokud již nyní víte, že máte z návštěv některých rodinných příslušníků obavy nebo vás někteří lidé ve vašem okolí častují nevyžádanými radami a uštěpačnými komentáři, během šestinedělí se jim raději vyhýbejte. Není vaší povinností přijímat návštěvy. Tento vzácný čas je totiž primárně určen vám, partnerovi a vašemu miminku k tomu, abyste se seznámili. Až příliš často se dnes stává, že takto křehké prostředí naruší návštěva, která se dožaduje kávy, zákusku, a ještě ke všemu nemá potíže s komentováním nepořádku v příbytku. Toto rozhodně není přístup, který v šestinedělí oceníte. Bohužel mu lze jen stěží zamezit, nicméně pokusit se o to můžete. Dejte vašim návštěvám najevo, že jsou vítané, ale ať se nezdráhají přinést nějaké jídlo, například v podobě ovoce, zeleniny či již zmíněného vývaru. Nebo poproste kamarádku, aby si miminko chvilku pochovala, a vy si mezitím odběhněte do sprchy nebo ukliďte kuchyň. Zkrátka a dobře nebojte se své okolí požádat o pomoc, když už k vám někdo zavítá.

Zaměřte se na hygienu

Hygiena během šestinedělí je kapitolou sama pro sebe. Žena by se měla po porodu sprchovat tak často, jak potřebuje, což mnohdy znamená i šestkrát denně. K péči o tělo budete potřebovat kromě vody také gel na intimní hygienu a několik přípravků určených k péči o poporodní poranění. Kromě péče o vaši vlastní hygienu máte ale také na starosti hygienu vašeho miminka. K ní budete potřebovat také několik přípravků, pro váš větší klid během šestinedělí je rozhodně pořiďte s předstihem. Mezi základní hygienické potřeby bezpochyby patří plenky a vlhčené ubrousky. Doporučujeme heboučké plenky Pampers Premium Care, které poskytují tu nejjemnější ochranu a jsou šetrné k citlivé pokožce miminka. Navíc se jejich tvar přizpůsobuje pupíku děťátka, a tak dokonale padnou. Mezi naše nejoblíbenější vlhčené ubrousky patří Pampers Harmonie Aqua, které jsou skvělou volbou už od prvního dne děťátka, a tak si je můžete vzít s sebou i do porodnice. Ubrousky Pampers Harmonie Aqua obsahují totiž 99 % vody pro úplnou ochranu pokožky a 0 % plastů. Také si zajistěte přípravky pečující o pupeční pahýl. Nezapomeňte rovněž na různé olejíčky, krémy a kosmetiku zaměřenou na prevenci opruzenin.

Na cvičení myslete až po šestinedělí

Těšíte se, jak se během šestinedělí opět zaměříte na svou fyzickou kondici? Pak vězte, že toto období opravdu není vhodnou dobou pro jakékoliv tréninky. Obzvlášť pokud máte za sebou porod císařským řezem. Je více než jisté, že se vám minimálně první dny po porodu nebude chtít nic jiného než odpočívat. Navíc tělo prochází očistnými procedurami, které jej snadno vyčerpají. Nemluvě o již zmíněném kojení a péči o miminko. To vše bude vyžadovat vaši plnou pozornost a na cvičení vás dost možná přepadne chuť až ke konci šestinedělí. I tak raději vytrvejte, dokud jej nebudete mít celé za sebou. Po šestinedělí se rozhodně nevrhejte do žádných velkých sportovních akcí. Nejprve vyhledejte fyzioterapeuta, který vám tělo zkontroluje a především zjistí, zdali se vás netýká diastáza. V takovém případě se vaše rekonvalescence prodlouží a budete muset ze začátku zařadit spíše jemné cviky pro posílení středu těla.