5 největších mýtů o našem zdraví

5 největších mýtů o našem zdraví>
Někdy se snažíme uvěřit něčemu, co se pravdě sotva vzdáleně podobá, jen proto, že je to příjemnější, než se smířit s realitou.    Asi jen těžko bychom hledaly vděčnější téma pro mýty a  pověry, než je právě naše zdraví. Určitě jste slyšeli o astronomovi Tycho Brahe, který údajně zemřel na protržený měchýř. Nebo o tvrzení, že když má člověk po autonehodě zuté boty, nemůže v žádném případě přežít. O našem zdraví, nemocech nebo příčinách úmrtí panují desítky nesmyslů. Na některé z nich jsme si posvítily za vás. Které z nich jsou založené na pravdě a které k ní mají hodně daleko? isifa-98080356

1. Pálivé jídlo může za žaludeční vředy!

Ostrá jídla ani stres za vznik vředů nemohou! To je naprostý nesmysl. Za jejich vznikem stojí infekce, kterou způsobuje bakterie Helicobakter pylori. Ta ničí ochrannou vrstvu žaludku. Pikantní jídlo jen příznaky tohoto onemocnění zhoršuje.

2. Zadržováním močení se protrhne měchýř!

Ačkoli pověra o známém astronomovi říká, že nebohému muži praskl močový měchýř, protože si kvůli tehdejším zvyklostem nemohl od stolu odskočit, lékaři se s  takovým případem nikdy nesetkali! Shodují se tak jen v  tom, že se jedná jen o mýtus.

3. Čtením při špatném světle si ničíte oči!

Snad každá maminka nebo babička někdy kárala své děti a vnoučky, ať si na to čtení rozsvítí, protože v šeru si ničí oči. Pravda je ovšem taková, že čtení při nedostatečném světle oči sice více namáhá, hůře zaostřují a  může se dostavit pocitu suchého oka, nicméně oční vadu vám rozhodně nezpůsobí! Je jen pro oči nepříjemné a někdy i trochu bolestivé.

4. Kdo jí hodně špenátu, bude silný!

Určitě znáte pohádku o Pepkovi námořníkovi, který jedl spoustu špenátu a získal díky němu pevné svaly. Dětem se proto vždycky říkalo, aby ho jedly, že budou také tak silné. Ve skutečnosti, ale nemá špenát se svaly nebo tělesnou silou nic společného. Tato potravina je "jen" vynikajícím zdrojem vitamínu C, A a hořčíku. Větší svaly a nadpozemskou sílu vám, ale bohužel zařídit nedokáže! Příkrmy 3 CZ

5. Kousání do ledu poškozuje zuby!

Dosud nebylo provedena žádná studie o tom, zda je to pravda nebo ne. Nicméně zubní specialisté nedoporučují všeobecně kousat do tvrdých předmětů - ledu, pecek nebo si pomocí zubů zkoušet otevřít ořechy. Může si totiž uštípnout nebo ulomit.