5. měsíc života vašeho děťátka - co vás čeká?

5. měsíc života vašeho děťátka - co vás čeká?>
Zatím bylo pro vaše děťátko docela těžké vyjadřovat své pocity a efektivně komunikovat. Svou lásku a náklonnost vyjadřovalo zejména natahováním ručiček a pokud se rodiče vzdálili, smutek demonstrovalo pláčem.

Lepší sluch

Už v maminčině bříšku miminka trénovala svůj sluch. V reálném světě pro ně zpočátku třídění zvukových informací nebylo jednoduché. Od 5. měsíce však děti začínají rozeznávat odkud jednotlivé zvuky přicházejí. Tato nová "funkce" otevírá prostor pro nové a zábavné hry. Také se však může stát, že postupně budete potřebovat klidnější místo pro kojení a uspávání miminka.

Lepší zrak

Zrak děťátka se také stále rozvíjí. Už dokáže vnímat i malé předměty, které se pohybují rychleji a zvládne je pozorně sledovat. Dokáže rozpoznávat různé odstíny pastelových barev.

Lepší komunikace

Samozřejmě, dítě v 5. měsíci ještě není schopno mluvit. Ale všimněte si, jak se jeho repertoár zvuků každý den rozšiřuje. Mnoho dětí používá konkrétní zvuky pro konkrétní situace. Díky tomu je pak dorozumívání o mnoho jednodušší. Děťátko je uprostřed "první fáze blábolení". Zvuky vydává bez ohledu na svou mateřskou řeč. Některé děti oblíbený zvuk opakují stále dokola, aby ho dovedly k dokonalosti a až potom přicházejí s novým. Dokonce i neslyšící děti až do 6. měsíce žvatlají. Abyste vývoj řeči podpořili, pravidelně si se svým děťátkem povídejte, vyprávějte mu a podobně. Určitě jste si už všimli, že dítě na váš hlas reaguje pozitivně. PT5216-8854740052162Na rozvoj sluchu se doporučují různá chrastítka, xylofón, zvonečky a další. Všímejte si, jak děťátko na různé zvuky reaguje. Některé ho mohou oslovit více, jiné se mu líbit nemusí. Pouštějte mu hudbu, ale ne příliš nahlas. V tomto období už umí děťátko mnohem lépe kontrolovat svou hlavičku. Také zjišťuje, že palce na ručičkách a dokonce i na nohách jsou skvělou hračkou. Některé dětičky se už dokáží otočit na bříško. Pokud svého drobečka chcete v této činnosti podpořit, dávejte ho pravidelně na hrací deku. Výborným společníkem může být i dětská hrazdička.

rsz_170635861 (1)Je už čas na sezení?

Kromě zdokonalování všech smyslů se budete divit, jak rychle se vaše děťátko rozvíjí i po fyzické stránce. Některé děti už dokáží chvíli sedět. Ale měli byste jim být vždy nablízku, protože jsou stále ještě nejisté v kontrolování kyčlí a zádových svalů. Pediatři sezení v tomto věku nedoporučují. Raději rodičům doporučují ještě chvíli vydržet. Vývoj jednotlivých pohybových dovedností se u každého dítěte liší. Některé dítě se může naučit nejprve sedět, až později lézt, jiné to má naopak. Pokud máte pochybnosti o vývoji motorických dovedností, kontaktujte raději vašeho pediatra či porodní asistentku.

Co s příkrmy?

Pomalu začíná přicházet otázka doplňkové výživy. Mnoho pediatrů i porodních asistentek, stejně jako WHO (Světová zdravotnická organizace) doporučuje zařadit příkrmy do stravy děťátka až v 6. měsíci. Chcete pro děťátko vařit sama? Porozhlédněte se zatím po vhodných receptech či dokonce kuchařkách pro nejmenší a ujistěte se, že máte doma dostatek plastových dóz, do kterých můžete příkrmy uložit a případně zmrazit. Plánujete příkrmy kupovat? Už nyní se můžete podívat na tento velký test příkrmů. [embed]https://youtu.be/3H3JAHKBwOY[/embed]

Co děťátko potřebuje?

Nosní odsávačka, inhalátor (ZDE)  Imunitní systém vašeho děťátka ještě není plně vyvinutý a chlad na něj nepůsobí dobře. Děťátko ještě není schopno samo smrkat, proto doporučujeme mít doma pomocníka - nosní odsávačku. Inhalátor zase uvolní ucpaný nos. 307500-879674002586Hrací dečka (ZDE) Jak už jsme psali výše, hrací dečka, případně dečka s hrazdičkou může být skvělým pomocníkem pro rozvoj vašeho děťátka. Dětská výživa (ZDE) V 5. měsíci je trávicí trakt děťátka natolik vyvinutý, že se doporučuje pomalu zavádět doplňky, zatím jen obilné kaše. V 6. měsíci můžete zkusit i kaše s ovocnými příchutěmi.

Rozvoj ve zkratce

Růst
  • Pomalý váhový přírůstek.
  • Zvýšení tělesné hmostnosti asi o 500 g.
  • Průměrná hmotnost: 6 900 g (děvčata), 7 500 g (chlapci).
  • Nárůst délky o 1 - 4 cm.
  • Velikost oblečení 62 - 68.
  • Obvod hlavy 40 - 44 cm.
Rozvoj smyslů
  • Rozvoj prostorového vidění, barevné věci jsou obzvlášť zajímavé.
  • Lépe vnímá, odkud zvuky pochází.
  • Zkoumání předmětů oběma rukama a pusou.
Motorický vývoj
  • Otáčení na bříško.
  • Lepší koordinace ručiček a zraku.
Vývoj jazyka
  • Fáze 1. blábolení (ne jen výkřiky, ale i jednotlivé zvuky).
  • Rozpoznávání tónů hlasu.
  • Vyjadřování pocitů mimikou, zvuky, výkřiky.
Volný čas a hry
  • Hračky do vody, chrastítka, závěsné hračky do kočárku.
  • Společné koupání, dětské masáže, plavecké kurzy.
Výživa
  • Primárně mateřské nebo kojenecké mléko.
  • Po konzultaci s lékařem první příkrmy.
Spánek
  • Asi 14 hodin denně, individuální režim spánku.

Mohlo by vás zajímat

1. měsíc života vašeho děťátka >> 2. měsíc života vašeho děťátka >> 3. měsíc života vašeho děťátka >> 4. měsíc života vašeho děťátka >> 6. měsíc života vašeho děťátka >> 7. měsíc života vašeho děťátka >> 8. měsíc života vašeho děťátka >> 9. měsíc života vašeho děťátka >> 10. měsíc života vašeho děťátka >> 11. měsíc života vašeho děťátka >> 12. měsíc života vašeho děťátka >>

Líbily se vám výrobky v článku?

SKIP HOP Kamarádi ze stromu - Deka s hrazdičkou PLAN TOYS Chrastítko ptáček