4 tipy, jak vybrat kočárek

4 tipy, jak vybrat kočárek>

Kočárek je jednou z naprostých nezbytností, kterou budete do své výbavičky pořizovat. Většina rodičů se bez něj neobejde, a jelikož se jedná o vcelku nákladnou záležitost, měli byste si dát s  jeho výběrem záležet. Jak vybrat kočárek, aby vyhovoval vám i vašemu dítku, a na co si dát pozor? 

Zaměřte se na věk dítěte 

Prvním parametrem, od kterého se pravděpodobně bude odvíjet váš další výběr kočárku, je věk dítěte. Jinak budete přistupovat k výběru kočárku pro miminko a jinak při nákupu kočárku pro dvouleté dítě. Pokud očekáváte přírůstek do rodiny v podobě miminka, myslete na to, že nejprve budete potřebovat hluboký kočárek. Vybírat pak můžete z tzv. dvojkombinací či trojkombinací. 

Kočárek s dvojkombinací v sobě zahrnuje korbičku a také nástavbu na sporťák. Trojkombinace pak obsahuje navíc tzv. vajíčko neboli autosedačku. Výběr pak záleží čistě na vašich preferencích a finančních možnostech. Dvojkombinace bývají zpravidla levnější a autosedačku pak můžete dokoupit zvlášť spolu se speciálním adaptérem pro váš kočárek. Naopak s trojkombinací již nemusíte nic řešit, nicméně vás vyjde na větší částku. 

Berte v potaz terén 

Možná máte spadeno na konkrétní typ nebo značku kočárku. Než se ale zařídíte podle výběru vaší oblíbené influencerky, zvažte nejprve terén, ve kterém budete s kočárkem jezdit. Například aktuálně velmi populární kočárky od výrobce Bugaboo se hodí spíše do města a do méně náročného terénu. Jsou skladné, praktické a oproti ostatním kočárkům i vcelku lehké. Zato oblíbené kočárky od značky Thule ocení maminky a tatínkové, kteří rádi vyráží do náročnějšího terénu nebo se chystají s kočárkem běhat.

Zkrátka každý typ kočárku má něco do sebe a při výběru byste rozhodně měli brát v potaz nejen, kde bydlíte a kam budete v okolí chodit na procházky, ale rozhodně přemýšlejte i nad dlouhodobým hlediskem.  TIP: Dalším velmi důležitým parametrem je také hmotnost kočárku a jeho rozměry. Před nákupem si proto ověřte, že pro vás kočárek nebude příliš těžký a nebudete mít problém jej například složit a dát do auta. 

Myslete na tašku na kočárek 

Nejen samotný kočárek by měl projít pečlivým výběrovým řízením, ale ve svém hledáčku byste měli mít také tašku na kočárek. Proč je tak důležitá? Na procházky či výlety s sebou budete nejspíš nosit náhradní plenky, přebalovací podložky, svačinky, pití a další nezbytnosti pro miminko, které je zapotřebí někam uskladnit. A to ideálně do tašky ke kočárku. Díky tomu můžete mít veškeré vybavení neustále po ruce.

Jednou z nezbytností, která by vám v tašce rozhodně neměla chybět, jsou vlhčené ubrousky. Oceníte je zejména při přebalování vašeho dítka. Skvělou volbou jsou Pampers Harmonie Aqua, které obsahují 99 % vody. Díky šetrnému složení jemně ošetří pokožku vašeho miminka, aniž by narušily její přirozené pH. Navíc v jejich složení nenajdete žádné plasty ani parfemaci. Vyzkoušet ale můžete také ubrousky Pampers Harmonie Coconut, které jsou vyrobené z organického kokosového oleje, či Pampers Harmonie Sensitive. Ty jsou přímo stvořené pro jemnou péči o dětskou pokožku. 

Ověřte si bezpečnost kočáru 

V neposlední řadě se při výběru toho správného kočárku zaměřte na jeho bezpečnost. Jak zjistíte, zda je kočárek opravdu bezpečný? Zkontrolujte především jeho označení, které by mělo odkazovat na normu ČSN EN 1999-1. Uvedením této evropské normy totiž výrobce dokládá, že kočárek skutečně vyhovuje jejím standardům.

Dalším důležitým ukazatelem je jméno, potažmo značka výrobce, distributora či prodejce. Zkrátka a dobře, pokud se vám nedaří dohledat původ kočárku, raději se poohlédněte jinde

Bezpečnostní požadavky dle uvedené normy můžete zkontrolovat tak, že se zaměříte na některé prvky. Například kovové materiály na kočárku musí být odolné proti korozi. Barva, kterou je kočárek potažen, pak musí být odolná proti poškrábání a především nesmí být toxická. Okem také zkontrolujte, že ostré rohy, hrany a hroty jsou zaoblené nebo zakryté. Také drobné komponenty se nesmí snadno uvolnit. Jinak by hrozilo, že je dítko například vdechne. 

TIP: V případě, že budete vybírat tzv. trojkombinaci i s dětskou autosedačkou, pak i ona by měla mít bezpečnostní označení. Tím bývá zpravidla ECE 44/03